Posts

Showing posts from 2019

Persediaan Kahwin: Prosedur Permohonan Nikah Negeri Kelantan

Image
Hai guys!
Sekarang aku tengah rajin nak buat blogpost sebab senang kalau kawan-kawan atau saudara mara aku yang nak kahwin nanti rujuk untuk masa akan datang. Kalau lambat tulis, nanti lama-lama lupa pulak. Sementara masih fresh ni, baik aku tulis apa yang terlintas.
Okay dalam banyak-banyak prosedur nak kahwin, isi borang nikah adalah part paling penting sebab ni lah dokumen yang kita akan gunakan untuk dapatkan kebenaran kahwin dalam negeri masing-masing. Disebabkan aku bermastautin di Kelantan sejak 2006, maka tempat kahwin aku wajiblah Kelantan. Ada je kawan aku yang born and raise in Kelantan tapi kahwin di negeri lain, berbeza lah prosedurnya. Disebabkan aku berkahwin di Kelantan, aku kena patuh dengan prosedur-prosedur negeri Kelantan.
Prosedur sekarang semuanya online sahaja. Tak perlu ke pejabat agama untuk mengambil borang. Kalau dulu-dulu, mungkin perlu ke pejabat, bayar RM 2 untuk mengambil borang, isi borang secara manual dan sebagainya. Sekarang, borang hanya perlu diis…

Persediaan Kahwin: Kursus Pra-Perkahwinan

Image
Hai semua. Dah lama dah nak tulis post ni tapi selalu tak tertulis. Tup-tup, dah nak masuk dua bulan aku kahwin. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Kalau rajin, nanti aku tulis post. Masih menunggu gambar dan video daripada photographer dan videographer.
Okay, seperti yang kita semua maklum, salah satu syarat untuk berkahwin bagi yang belum pernah berkahwin adalah: Menghadiri Kursus Pra-Perkahwinan (Kursus Kahwin). So, sijil kursus kahwin tu lah nanti akan dianggap sebagai salah satu lesen besar kalau nak kahwin. Kalau dah pernah kahwin, mesti dah ada sijil kan? Tapi Kelantan ada juga pengecualian daripada mengambil kursus kahwin untuk orang yang ambil peperiksaan SMU/STAM dan mereka yang belajar kursus Syariah Islamiah. Banyaknya perkataan kahwin dalam perenggan nii. Hahaha. 
Jadi, aku dan pasangan aku mengambil kursus kahwin di salah sebuah daerah di Negeri Sembilan pada 29 & 30 Disember 2018 yang dikendalikan oleh *** Management Services. Bayaran bagi kursus kahwin ini a…

Persediaan Kahwin: Prosedur Ujian HIV untuk Bakal Pengantin

Image
Hai semua.
Pejam celik, pejam celik sekarang sudah hari ke-28 bulan Februari. Hari terakhir bulan Februari ini menandakan tinggal lagi sebulan sahaja sebelum majlis perkahwinan aku dan Afiq bakal berlangsung. InsyaAllah, kami akan melangsungkan perkahwinan pada 30 Mac 2019 akan datang. Sekarang, alhamdulillah sudah 80% persiapan sudah dilakukan. Terima kasih banyak-banyak buat semua pihak yang terlibat, terutama ibu dan abahku.
Okay, hari ini aku nak coretkan sedikit tentang ujian HIV untuk bakal pengantin. Kenapa aku nak tulis pasal ni? Sebab aku sendiri tak jelas tentang prosedur walaupun ujian HIV ini wajib diambil di Klinik Kesihatan Kerajaan. Aku baca posting di blog-blog pun kebanyakannya berbeza. Jadi ni versi pengalaman aku pula menjalani ujian HIV di Klinik Kesihatan Nilai.

Aku pernah terbaca blog, sekiranya anda orang Kelantan, anda perlu menjalankan ujian HIV di Kelantan. Aku rasa benda ini tidak logik sebab takkan lah aku perlu balik ke kampung semata-mata untuk membuat HI…

Tahun 2018: Tahun Menawan!

Dah lebih seminggu Januari 2019 bermula. Bermakna tinggal lagi beberapa minggu sahaja sebelum majlis perkahwinan aku yang bakal berlangsung pada bulan Mac tahun ini. Semuanya berlalu begitu pantas. Tak pernah aku sangka aku bakal menamatkan zaman bujang tak lama lagi.

Banyak perkara yang terjadi tahun lepas. Bermula dengan episod duka lara, kembali ke Nilai untuk menamatkan pengajian semester terakhir, mencari kerja sementara di farmasi dan klinik, menghadapi peperiksaan akhir semester (akhir pengajian), menunggu keputusan peperiksaan, bertunang, dapat kerja tetap di tempat kerja sekarang dan bergraduasi. Semuanya berlalu begitu pantas dan mudah. Alhamdulillah untuk segala nikmat yang Tuhan berikan.

Bila meniti semula, aku bukanlah orang paling malang di dalam dunia ini. Aku pernah rasa sebegitu malang apabila tidak dapat bergraduasi pada tahun 2017 bersama teman-teman yang lain. Rasa dunia begitu kelam kerana berdepan dengan seksaan sementara yang tak pernah aku jangkakan akan terim…