Friday, October 23, 2015

Ulasan Teater: Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck

Istana Budaya

18 Oktober 2015, aku bersama rakan-rakanku (Maryam, Salmah dan Fatehah) pertama kali menjejakkan kaki ke Istana Budaya untuk menonton persembahan teater Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck. Aku dah baca novel, dah tengok filem dan dah tengok teater. Jadi nak komen sedikit sebanyak pasal teater. Tak reti sebenarnya, tapi #siscoba


Sebelum masuk 

Dari segi pelakon, aku suka watak Hayati yang dibawakan oleh Nabila Huda, penuh penghayatan dan perasaan. Babak Hayati banyak menangis. Tak tahu lah lobam mana mata beliau nak bawa watak tu seminggu. Eheh. Watak Zainuddin yang dibawakan oleh Amar Baharin pula agak kurang menyengat tapi good job lah. Ada babak-babak Zainuddin yang aku rasa meresap ke dalam jiwa. Tapi antara Zainuddin teater dan Zainuddin filem, memang Zainuddin filem lagi win!

Curtain call

Dari segi plot penceritaan, dalam buku harus lah penceritaan yang paling holistik. Dengan bunga bahasa yang indah, plot cerita yang menarik dan lebih terperinci, jadi untuk dijadikan teater, pengarah kena tonjolkan beberapa babak sahaja untuk dipertontonkan. Tetapi pada aku, cerita sebenar tentang jatuh bangun seorang pemuda dalam melayari bahtera kehidupan, sistem adat yang akhirnya menghimpit perjalanan manusia gagal ditonjolkan. Yang ada, hanyalah kisah cinta yang tidak kesampaian dan konflik antara Zainuddin dan Hayati.

Kareografi dan lagu dalam teater, aksi miming semua pelakon harus dipuji. Tidak dinafikan lagu-lagu dalam filem lebih tangkap feel dan tangkap leleh, tapi hasil usaha karyawan tempatan untuk mengangkat karya tempatan kena bagi jugak penghargaan. Jadi kudosss! Cuma lagu high pitch sangat. Macam terlebih-lebih sendu dia dan agak tak sesuai lagu balada dalam cerita berlatarbelakangkan tahun 1930-an

Props, pencahayaan, set, efek bunyi dan pelakon latar pulak tak payah cakap. Semuanya hebat. Dari awal ke habis persembahan, aku kagum tengok set pementasan, props pokok, gunung & sebagainya dibawa masuk ke tengah pentas. Sampai tak hirau dah dengan surat-surat cinta yang dibacakan sebab kagum dengan pelakon tambahan dengan props. Sampai terfikir kesungguhan orang belakang tabir macam mana. Superb!

Apa-apapun, pelakon & krew semua bagi all out waktu persembahan hari terakhir. Jadi, gua rate 3.5/5 untuk teater TKVDW. Tahniah krew dan pelakon!



No comments:

Post a Comment

Satu kata memberikan sejuta makna