Monday, March 9, 2015

Wanita Cekal

Semester enam ni aku belajar subjek Keusahawanan dengan seorang pensyarah yang aku kira agak veteran dan sangat berpengalaman. Namanya Prof. Madya Dr. Kalsom Abd. Wahab. Pertama kali beliau masuk kelas, aku tak sangka yang beliau menyimpan seribu satu cerita yang aku-sendiri-tak-tahu-mampu-tanggung-ke-tak. Perwatakan beliau yang ceria dan menghiburkan tak menampakkan beliau seperti seorang yang sudah menjangkau umur 60 tahun.

Kuliah pertama, seperti biasa, kami akan diberi penerangan tentang course outline, pengenalan kepada subjek, topik-topik yang akan dipelajari sepanjang sem dan cara pemarkahan. Bila berkata tentang buku yang boleh dirujuk, beliau mengeluarkan sebuah buku. Beliau berkata sambil tersenyum bahawa buku tersebut ditulis oleh anak tunggalnya, seorang pensyarah di salah sebuah universiti. Tidak lama selepas itu, kami perasan perubahan pada riaknya, beliau menangis. Beliau berkata, "sebenarnya, saya tak suka bila tengok buku ni. Buku ni mengingatkan saya tentang anak saya yang dah meninggal empat tahun lepas.." Seluruh kuliah tampak terkesima dan beliau memohon maaf atas emosinya yang dikatakan tidak mampu tertanggung olehnya sendiri. Siapa pun tak mampu tertanggung, Prof. 

Kuliah dua jam diteruskan lagi. Beliau menerangkan tentang konsep keusahawanan menurut pandangan Islam dan pandangan Barat, tentang apakah makna sebenar 'Usahawan', tentang ciri-ciri usahawan dan sebagainya. Kuliah itu sangat full of knowledge bagi aku. Beliau tak terikat dengan slide, ada two-way communication, ceria dan senang faham. Untuk pandangan pertama, aku jatuh cinta dengan cara beliau mengajar. Beliau ada memberitahu juga, walaupun sudah berumur 60 tahun, kakak-kakaknya menasihatkan beliau untuk pencen, tapi beliau kata beliau lagi suka mengajar dan menyibukkan diri. 

"Walaupun saya hanya ada seorang anak bersama arwah suami, tapi saya gembira sebab anak murid saya ramai..." katanya.

'Oh.. suami dia pun dah meninggal...' Lagi lah aku sayu.

To be honest, I could not imagine myself losing people who are dear to me. Beliau kehilangan suami dan anak tunggal. Anaknya meninggal exactly two years after her husband's sebab meningitis (jangkitan kuman pada otak) di sebuah hospital di Australia. Masa dengar kisah ni, tak semena-mena, air mata aku laju je jatuh. Entah kenapa pun aku tak pasti. Mungkin sebab aku terus terbayang saat-saat ibu di-admit di wad ICU tahun lepas sebab denggi kronik dan ada jangkitan kuman yang menyerang jantung dan benda tu bagi kesan sampai sekarang. Benda tu menyayat hati tahu?

Banyak lagi nasihat dan ilmu yang aku dapat masa kuliah pertama beliau. Antara yang bagi kesan pada aku, masa beliau cerita kisah beliau rindu dengan insan-insan yang pernah hadir dalam hidup dia. (Aku guna 'term' dia jelah. Term 'beliau' tu formal sangat) Masa tu pagi sebelum dia bertolak ke tempat kerja, dia sarungkan cincin arwah suami dia sebab dia rindu, tapi alih-alih dia tak ingat nak pakai jam tangan. Daripada cerita dia, dia cuba sampaikan -- kita kalau nak buat sesuatu, jangan bertangguh, nanti terlupa. Asalnya dia nak pakai jam, tapi dia sarungkan cincin tu dulu.

Nak habis kuliah, dia bagitahu kami yang dia suka dengan band Coldplay sebab ada salah satu lagu Coldplay, liriknya begini, "when you get what you want, but not what you need..." Ya, aku tahu lagu tu. Fix You by Coldplay. Memang lagu yang sesuai untuk orang-orang yang banyak mengalami kejatuhan dalam hidup aku rasa. Dia kata lirik lagu tu philosophical since ada lirik yang berbunyi, "lights will guide you home, and ignite your bones, and I will try to fix you..." Ada masuk unsur ketuhanan katanya sebab memang kita fitrahnya perlukan Tuhan. Tak pasal-pasal, untuk kuliah pertama ni juga, aku dah jadi assistant dia sebab aku hampir sing along lagu ni dalam kuliah.

Aku rasa aku jarang nak rasa perasaan macam ni. Jujurnya, ni kuliah pertama yang membuatkan aku berjaya menangis selain kisah-kisah keluarga aku dan konflik diri. Aku kagum dengan wanita cekal ini. Tahniah Prof. Prof dah inspire saya untuk struggle dalam apa jua benda yang kita lakukan. Terima kasih :')



Selamat hari wanita (8 Mac 2015)



P/s: Sempena hari wanita ni juga, aku dah terima satu berita yang aku rasa aku perlu terus cekal dan tabah dalam hidup. Stay strong, ibu.







1 comment:

  1. Fix you.. cold play tu.. layan lagu instrumental jgk lect mu ni hehe

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna