Sunday, April 13, 2014

Tragedi MH - Europa

Petik kata member aku: Ada mood, takde idea. Ada idea, takde masa. Ada masa, takde mood. Tu lah hidup blogger. Aku pun tak declare dah diri aku as blogger kot. Last sem, satu entri je up. Sem ni pun last sekali bulan Januari. Malas. Tu je sebenarnya. Lol.

Mungkin agak lapuk. Benda ni aku dah lama nak tulis since the day MH 370 found missing. Tapi aku tunggu sampai ke usaha penemuan. Hampa. Hari tu balik rumah naik flight pun, ada je fikiran buruk menerjah akal. Macam mana kalau jadi macam tragedi MH 370. Aku imagine kalau aku one of the passenger dalam flight tu. Thrilling. Aku bukanlah fobia, tapi mungkin jadi habit (yang tak berapa elok sebenarnya) fikir benda bukan-bukan. Contoh kalau tengah drive or ride, ada je fikir, macam mana kalau aku accident nanti. Lepas tu meremang satu badan. Nauzubillah.

Cakap-cakap mengenai MH 370 pun dah makin kurang. Kiranya macam fasa move on lah. But then, sukar kot nak move on dari benda yang tak nampak depan mata. Menghilang entah ke mana. Oh ye, aku bukan nak tulis pasal teori penemuan, teori hilang bagai. Cuma bila berbicara soal tragedi ni, aku teringat satu movie yang pernah aku tengok -- Europa Report. Nah, tengok trailer dulu.




Aku sejujurnya susah nak layan Sci-Fi movie, nak-nak cerita ni dibuat dalam bentuk dokumentari. Tapi entah macam mana aku boleh tergam/terglu dekat kerusi sampai cerita ni habis. Dan storyline dia sangat slow. Nak sampai kat part klimaks tu aku macam nak tekan channel lain. (oh ye, aku bukan nak buat movie review) Mungkin agak cliche bagi cerita Hollywood bila diorang buat filem kat Space semua, tapi aku rasa cerita ni smart sebab ending dia yang berjaya buatkan aku terleleh. Heh, definisi smart kalau aku leleh? LOL

Plot klimaks start bila tiba-tiba alat komunikasi space shuttle dengan centre kat bumi terputus. Orang-orang dekat bumi semua tak dapat trace apa yang berlaku dekat para angkasawan (enam orang semuanya) dalam Europa One (nama spaceship).  Angkasawan enam orang ni sebenarnya dalam misi mengkaji hidupan dekat planet Jupiter. Then, the plot got tense bila salah sorang angkasawan nak betulkan wayar komunikasi untuk membolehkan sistem komunikasi dengan bumi. Tapi misi dia gagal & angkasawan tu tak boleh masuk kapal sebab terkena asid angkasa. Kalau dia masuk, dia akan harm other astronauts, so, dia  korbankan diri dia -- terapung-apung di angkasa in the middle of nowhere. 

Part-part lepas tu pun agak menyedihkan. Boleh tengok sendiri movie ni atau baca kat Wikipedia -- Europa Report

Aku bukan nak samakan tragedi MH 370 dengan cerita Europa Report, tapi cerita ni somehow macam relate dengan insiden kehilangan MH 370. Dalam cerita tu, dia ada highlight macam mana watak-watak tu rasa bila berjauhan dengan orang yang tersayang. Diorang tension gila dengan ketidakboleh komunikasi dengan orang bumi. How would they life be kalau diorang tak dapat balik bumi? Which in the end semua mati kat angkasa. Cerita ni juga conveyed a message, kuasa Tuhan memang tiada tandingannya. Kita manusia memang susah nak expect and treasure apa yang berlaku. Somewhat, part tu sangat buat aku touching. Noted that, aku tengok cerita ni before insiden. So, cerita ni membuatkan perasaan simpati makin menebal untuk mangsa tragedi. 

Last but not least, keep on praying.




2 comments:

Satu kata memberikan sejuta makna