Monday, July 29, 2013

Summary of A Life Changing Reminder [Ramadhan Reminder] Video

Serene...


Ok, I know right that I have sooo many ideas of updating this blog recently. Tapi too much ideas menyebabkan aku tak tahu nak start macam mana. So, pufff.. hilang macam tu campur dengan mood malas aku nak on laptop bulan-bulan Ramadhan ni (to show that I am REALLY a devoted daughter and sister. heh -.-)

Tapi malam ni aku terjumpa video ni yang di'share' kat group FB. Disebabkan curious kenapa orang tu share sangat video ni, aku pon layankan je lah. 10 minit jugak...





Finally... what are the ideas that I've got by watching the whole 10:13 vid?

Subhanallah. Abundance. A lot of reminders... 
(and other appropriate adjectives yang boleh describe banyak)

So, here are they. Randomly, I've summarized several things that I've got from this wonderful vid (as the note for myself and for you as well)

#1. Benefits from Laylatul Qadr

  • Night which is more valuable than a 1000 month
  • Night which the book of guidance (Quran) was revealed
  • Night which peace and blessings and tranquility and mercy, descends along with the angels to the first heaven
  • Night which Allah descends in a way that befits His majesty after one third of that night (that Allah will accept all the duas, fulfill all of our need from fajr until dawn) 

 #2. Du'a for Laylatul Qadr

Aisha R.A asked The Messenger S.A.W: 
"O Rasulullah, if I know what night is the night of Qadr, what should I say?"

He (the Prophet SAW) said:

اللْهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

"O Allah, You are Pardoning, and You love to Pardon, so, Pardon Me."

#3. Differences of Afuw & Maghfirah
  • Maghfirah means that Allah (swt) had he forgiven you with the maghfirah (part). 
  • He will conceal us with the shortcomings in the dunya (world), He will not expose us in the Akhira (hereafter), and He will not punish us for which that we have done but Allah will confront us with the sins that we have made
  • While... Al-afuw means erase and wipe away.
  • When you go to Allah al-afuw, Allah (swt)  the one who loves to have Afuw, He will erase all of your sins and He will not leave any single trace and you won't even remember that you've done those sins.
Get it? Kalau tak dapat, watch full vid. Too many things to clarify tang ni. Hehe.

#4. Stop Complaining
A man came to Ali bin Abi Talib and told him: 
Oh Amirul Mukminin, I used to wake up at night and pray and for some reason, I stopped (I don't know what's the reason)

Ali bin Abi Talib RA said:
You are a man who has been chained by your sins

So, let us break these chains and use this opportunity every night of the last 10 nights (and do not only focus on 27th). InsyaAllah...

Rasulullah even did these three things: Du'a, Quran and Zikr.
#5. Stop Procrastinate
One day, there was a non-practicing Muslim sister (wearing very tight jeans and clothing that Allah do not really blessed with) came to a halaqa after being invited by a practicing sister.

Throughout the halaqa, the girl (the non-practicing) felt very touched by those words spoken out from the practicing sister. She mentioned that: Tonight, I'm gonna wear proper clothing that which pleases Allah. All around her were excited by her words and said: Let's go buy new one before you go home.

She said; No, I'm not taking a single step outside this masjid until I'm wearing it. So, they saw how she was insisting.. They were very happy, brought her the abaya, gave it to her and that's it! She wore it!

Then, she was walking outside the masjid as she was crossing the street... Suddenly, a car was driving and unfortunately hit the sister... and she died on the spot.

MashaAllah...

**********************


Yeah, it's not too late to start over.

Frankly, bila fikir balik, aku buat apa je la Ramadhan tahun ni. Sekejap je dah nak berlalu Ramadhan and I haven't fully utilized my time wisely. Oh what a waste! Menyesal pon ada. Tapi, mudah-mudahan kita tak membazirkan lagi sedikit lagi masa yang ada, untuk kita gunakan sebaiknya. Don't procrastinate! 

Monday, July 1, 2013

A Day For Syria


Dua hari lepas, kitorang pergi ke A Day for Syria event yang bertempat di Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Serius aku dah lama nak pergi jadi sukarelawan macam ni. Dah alang-alang dapat peluang, pergi saja. Keluar cost pon untuk pengangkutan dan makanan je.


A Day for Syria - Program ni adalah program anjuran NGO Syria Care yang bertujuan untuk membantu rakyat-rakyat Syria khususnya yang berada di Malaysia. Pelbagai acara telah dilakukan untuk membantu dari segi kutipan secara amnya. Kita pon sedia maklum dengan apa yang berlaku di Syria. Rumah dibom, kanak-kanak dan wanita dibunuh sesuka hati & sebagainya. Kejamnya pemerintahan kuku besi yang dilakukan oleh rejim Basyar al-Assad ni.

So, aku dan memeber aku lagi 3 orang saja je la join alang-alang dah habis exam, sementara tunggu masa nak balik rumah je. Best jugak sebenarnya jadi volunteer program-program macam ni. 

  1. Sebab dapat pengalaman
  2. Sebab dapat bersama dengan kanak-kanak dan foreigner tanpa perlu pergi ke oversea
  3. Sebab dapat input & informasi secara langsung daripada diorang
  4. etc

Serius seronok gila. Budak-budak Syria semua kawaiii.. Tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan tatkala melihat diorang main macam-macam game dekat booth tu. Happy sangat-sangat muka diorang. Ulang-alik duk main game-game yang ada kat situ. Tugasan kitorang yang volunteer ni just jaga booth je. Aku, Afiqah, Ummi dan Nashitah ni jaga booth game 'Hit the Star'. Game tu simple yet mencabar gak. Kena masukkan bola dalam lubang yang ada warna. Yang tu pon letih jugak sebab nak explain benda yang sama in various language; Melayu untuk kanak-kanak Melayu & English + Arabic untuk bebudak Syria ni. Mau terbelit lidah nak explain cara-cara bermain in Arabic. -____-"


ni la game 'Hit The Star' tu


Kids on action!
Racist aku letak gambar bebudak Melayu kat frame kecik -.-

It's good to see how much they enjoyed themselves. Even kitorang ni letih menjaga booth saja, terhibur kot bila tengok gelagat diorang. Betapa bahagianya diorang kat sini. Imagine muka comel-comel macam ni dibunuh dengan kejam oleh rejim Basyar. Nauzubillah. Tak sanggup kot nak tengok. Sedih..

There was a time, I asked this kid, 'Uwais. Konon nak speaking Arabic. Macam-macam aku tanya.

Uwais, 9 years old.
Handsomeeee and raja game lastik cicak. haha

"Mas muk (nama apa)?"
"Kam umruk (umur berapa)?"
"Aina taskun huna (kat sini tinggal kat mana)?, ma'3a man (dengan siapa)?"

dan sebagainya... Pertanyaan2 simple tu senang la aku nak faham diorang jawab apa. 
Sekali aku pergi kat soalan yang lebih kompleks.

"hal ta3rif Basyar al-Assad (anda tahu siapa Basyar)?"
"kaifa hua (bagaimana dia)?"

tang ni mata dia dah berubah. Dia jawab dalam bahasa Arab dengan laju gila, dengan bahasa 'ami nya sampai aku pon tak faham. terpaksa buat-buat faham je. English diorang pon terbatas. Tapi aku dapat mengagak bahawa dia pendam perasaan geram tu. Dapat dibaca hanya melalui mata & nada suaranya. Betapa mujahid kecil ini kental jiwanya. Allahu...

And this is 'Alaa.. 4.5 years old. Aku berkali-kali panggil budak ni sebab serius dia sangaaaaat comel! Dengan rambut blonde, mata hijaunya. Perfecto! Tapi satu je, dia taknak ambil gambar ngan sesiapa. Rupa-rupanya baru lah aku tahu, dekat Syria, dia telah menjadi saksi pengeboman rumahnya yang meragut nyawa ibunya dan adiknya yang berusia 2 tahun. Allahu... Tabahnya dia. Aku sendiri pon tak tentu boleh menjadi setabah dia.



Bukan tu sahaja. Kanak-kanak ni pon ada lukis pelbagai lukisan yang bertemakan Syria. Macam-macam perasaan diluahkan di atas kanvas tersebut. Kagum dengan semangat diorang. 

Antara painting diorang. Sangat lawa & kreatif!


Yang ni LOL!
Zakariyya painted a pic of Basyar. Somebody bought his painting for RM 200!

Perasaan gembira bertemu dengan semua yang berada di situ. Terlahir satu perasaan yang seakan sudah lama mengenali mereka. Walhal hanya berapa jam bertemu mata. Rindu betul dengan wajah-wajah comel tu. Haa. kan aku dah buat ayat sastera. Tapi serius tak tipu.. Kalau ada peluang jumpa lagi, memang aku akan grab lah. 

Ni baru kenal. Gaya cam kamceng gila dah



Pada belah petang, ada forum 'Syria is Calling'. Forum ni lebih kepada bertanyakan tentang hal-hal di Syria. Rata-rata panelis juga merupakan rakyat Syria yang berada di Malaysia. Mereka menceritakan pengalaman mereka di sana. Bagaimana keadaan di sana mendesak dan memaksa mereka untuk memulakan kehidupan di sini. Antara ayat yang mereka ungkapkan...
"We are not afraid of Basyar. We come here because we want to give our wives and children a promising and better future..."

Sebak dengar ayat tu. Aku rasa bertuah dan bersyukur pulak duduk dekat Malaysia ni. Diorang pon datang sini sebab fikir masa depan. Dekat Malaysia ni takdelah sampai macam tu sekali keadaanya. Alhamdulillah, keadaan di Malaysia masih aman walaupun sudah wujud mereka yang beraliran Syiah. Moga-moga bumi Malaysia ini terus aman hendaknya.

To end with, a combination of pictures of Adam! Adam dengan belon buih. Saangaaaat comel! ^_^


Bahagia betul muka dia!



p/s: dah lama tak post banyak-banyak gambar macam ni. banyak lagi gambar tapi malas dah nak upload. hewhew -.-