Sunday, May 5, 2013

Bahana PRU: Dulu dan Kini -Persepsi Seorang Noob

Ok, I know, esok 5 Mei 2013 bersamaan Hari Mengundi 'Sedunia'. Lol. Kenapa 'Sedunia'? sebab semua makhluk dalam alam semesta bercakap tentang ni sejak kebelakangan ni dan akan berterusan cakap pasal ni untuk tempoh yang akan datang. Meriah!



Bila aku log in FB, Twitter, rata2 semua berbicara tentang PRU 13, Ini Kalilah & sebagainya. And so I am, I get too excited about this even I do not show that much. Bukan tak nak update, tapi aku rasa lebih baik jadi bystander sahaja.

Aku tak selalu update pasal politik dalam blog ni, rata2 semua kisah picisan hidup gue. Tapi disebabkan bahang yang amat, sedikit sebanyak telah memaksa aku untuk menghentam papan kekunci. (LOL. ayat sastera bhai)

Bahang PRU 13. Tak sama dengan PRU 12. Kenapa?

#1. Eagerness

Ye, kali ni agak lain auranya kalau nak dibandingkan dengan aura PRU 12. Mungkin sebab jangka masa 5 tahun daripada last GE (biasanya kan 4 tahun je) Dah la lama gila nak tunggu parlimen bubar. Parti2 pon masing2 dah come out dengan aura yang lain macam. Semangat. Baik parti PR & BN, semua ada manifesto yang diharapkan mampu membeli undi rakyat jelata.

Masa ni lah yang kita boleh nampak, calon turun padang. Bendera parti terpacak di sini sana. Lagu 'Sayangi Selangor, Yakini BN' yang kerap berkumandang di radio dan dalam train. LOL. Iklan-iklan di laman youtube semua berkait dengan undilah BN dan sebagainya. Oh, tak lupa juga pelbagai cerita-cerita panas yang tersebar sebelum ini. Aku rasa last PRU takdelah macam ni. Ke ada? Entahlah. 5 tahun lepas, aku masih belum terdedah dengan internet.

#2. Atmosfera berbeza

Last PRU, I was only 15, tahun 2008. Form 3. Masih mentah. Environment pon kat sekolah. Paling-paling hangat pon ada lah budak-budak Aspura duk pampang bendera parti dekat blok diorang. Pastu, ada yang duk nyanyi lagu parti. Nyanyian diorang pon jelas menusuk pendengaran budak-budak Aspuri. Lol. Lepas tu, duk berdebat sesama sendiri, parti mana yang lagi baik. I was not aware, maybe typical budak-budak sekolah, "korang tak layak mengundi, jangan cakap pasal politik, sejarah pon fail" What a double-standard! Dan itu telah menanamkan doktrin dalam kepala aku bahawa politik tu kotor. Then, kalau log in FB pulak... Ohh. tak ingat. aku masih sacred time tu, FB pon takde lagi. So, tak tahu macam mana gempaknya perbualan tentang PRU di alam maya.

Lain situasi dengan sekarang. Dah masuk alam U, dah ada FB. Aku dapat lihat betapa semangatnya anak-anak muda bila berbicara tentang politik sama ada secara live atau laman sosial. Nak komen? Aku takde ilmu sangat mahu berhujah. Hanya mampu jadi pemerhati setia. Kadang-kadang rasa macam outta date.  Sebab apa? Orang lain semua duk berbicara soal PRU, share itu ini, tukar DP ---> 5.5, #IniKalilah #GE13 bagai, tapi aku? update macam unaware what is happening. Heh. Outdated gila kau. Sangat ignorance tak ambil port pasal politik. Bukan tanak amik port, tapi ku kira dengan segala newsfeed tu dah cukup untuk bagi info dan maklumat dekat aku walaupun harus di'filter' terlebih dahulu.


Erm, lagi?

Tu je la kot. Saya cuba bersikap neutral. keh3.

Smart!



Selamat Mengundi! Buatlah pilihan yang bijak demi negara aman dan sejahtera! :D
Go GE 13! 
Minta jauh daripada peristiwa seperti 13 Mei 1969 berlaku lagi.










Thursday, May 2, 2013

Novice 2013

What a busy week lately. Mana tak nya, semua nak kena harung dalam minggu lepas jugak. Imagine 4 quizzes in that particular week (ICT, Fiqh Ibadat, MLS & Business), training for debate (for Novice Cup) & assignment video pendek arab yang sangat mencabar ketahanan fizikal & mental aku. How to actually comprehend our time since we have a lot to do. Surely, I already lose my track, rhythm in studying and handling other things. Por favor. -_-"
So, since hari ni hari buruh, I think of getting off for a while. Pergi PBAKL. Lol..

National Novice Debate Championship 2013

Novice Cup is actually a debate competition for the newbies. Yeah, we still consider ourselves as newbies.  School boys and girls and even universities' students have participated in this tournament. This program took place at UiTM Shah Alam (. Even though, the cup is for the juniors in debating, but the topics/motions were sooooo secular & liberal, I might say. Among the topics listed for the preliminary rounds?
  • THW legalise pedophilia if it comes with parental consent
  • In countries where prostitution is illegal, THW only prosecute the clients
  • THW remove internet porn filters
  • THW grant marital benefits to child bearing couples
  • THW investigate and prosecute all cases of domestic violence regardless of victim's consent
  • THW allow spouse to sue in cases of infidelity
  • THBT the ministry of magic should pay for remuneration to the muggle world for the damages caused by Voldermort and his death eaters
  • THW destroy the throne....
  • TH supports the rebellions...
  • THBT (Nuclear) winter is coming...
  • THW force religious institutions to conduct wedding ceremonies for homosexual couples
  • THW establish ways of contacting creator(s)
  • etc...
*THW-This House Would
THBT- This House Believe That

See? How secular the topics were! I think the topic in MOHEC were easier. Even crappiest, when we have to actually propose something unthinkable and would distinct with our aqidah. Even though we did not make it to octo-final rounds but alhamdulillah, a lot of experiences we learned along the debate. 


The Trainees: Aini, Nini (Tyra, not in the pic)

Team A: Haris, Amirul, Aizat

Team B: Farah, Salman, Hans

Team C: Mushi, Rashid, Wani


But then, biasalah, in every tourneys, there must be lack with something. The organizer was actually lacking of accommodations, I saw same guys conducting roll-call, food, collecting score sheets etc. Maybe there were many teams participating, so the judges were not actually eligible enough to give the verdict. There's a time, we thought that we could win the motion according to our arguments and stance but we lose it anyway. The judges gave the comment:
"Government (we) did great. You give good arguments and even your reply speech is very convincing. and the side of opposition (our opponent), you are off-topic. You should not talk about this thing, yada... yada.. yada..."
We thought we gonna win. At the end, the judges said, we give the win to- Opposition.

What the....?

Never mind..

And there was a time, the judge was only 15 years old and she was the only judge to examine us.

I must say, a lot of assumptions happened throughout the debate. Heh.





p/s: selamat mengundi!