Monday, March 18, 2013

Of motor pinjam dan insiden

Pernah tak merasai satu hari yang sangat malang? Aku yakin mesti pernah semuanyalah.

"Sudah jatuh ditimpa tangga"

Heh. Tiga insiden yang dikaitkan dengan motorsikal pinjam ni memang akan diingati sepanjang zaman.

********

Pada suatu tengah hari yang panas, hari Jumaat, tatkala orang lain sudah habis kelas dan kuliah, aku mendapat panggilan untuk ke Fakulti tempat aku belajar. Sewaktu itu, aku masih berada di kolej kediamanku. Memandangkan cuaca agak terik dan pemandu bas juga sudah hampir mengakhiri shift mereka (almaklumlah solat Jumaat tak lama lagi), aku kebingungan sama ada mahu ke sana atau tidak.

Nak jalan kaki? Panas. (heh. manjanya kau!)

Nak naik bas? Bas dah takde.

Nak naik kereta? Siapalah yang sudi meminjamkan.

Naik motor?

Haa.. Tidak semena-mena kuterlihat kelibat manusia yang sangat kukenal. Rakan sekuliah. Dengan perasaan yang tidak berapa malu, ku meminta untuk dipinjamkan motornya buatku. Alhamdulillah, permintaanku dikabulkan.

Apa lagi, aku pon tidak sabar untuk tiba ke destinasi. Sementelah dapat sahaja motor tu, aku terus sahaja pecut. Namun, apakan daya, belum mula perjalanan, aku telah mempedajalkan motor tu. Terlanggar tiang bhai. Haih. Aku terlupa. Nature motor ni tidak sama dengan motor2 yang aku tunggangi selama ini. Ranap juga front cover+lampu depan motor. Alhamdulillah ku tidak mengalami sebarang kemalangan fizikal. Hanya kemalangan mental sahaja sedikit sebanyak. -_______-"

Kalau tukar front cover agak-agak berapa eh? Tang lampu dah selesai. Kopak laa bajet. T__T


Namun, dengan kekentalan jiwa dan semangat yang tinggi, aku gagahi untuk bertemu dengan seniorku di fakulti. Perjumpaan yang hanya lebih kurang setengah jam itu kukira berbaloi memandangkan keesokannya aku harus present bahan itu. Setelah tamat pertemuan, aku kembali ke motor. Alangkah hampanya aku bila mendapati tiada minyak. Tank zero! Damn! Patutlah sebelum tu, aku diingatkan supaya mengisi minyak terlebih dahulu, tapi kukira sempat sahaja usai pertemuan nanti.

Hampa. 2 insiden on row. Aku meratapi nasib di kafe. Nak telefon empunya motor, solat Jumaat baru sahaja akan berlangsung ketika itu. Nasib kau la, Nis. Redha je lah dengan ketentuan Ilahi. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ni.

Sedang ku merenung nasib, ku ternampak seorang senior. Teragak-agak, aku cuba menggagahi diriku untuk meminta bantuan daripadanya. Kalau diikutkan, malu lah juga sebab tidak berapa rapat dengannya. Namun, aku tidak mahu menyusahkan empunya motor buat kali kedua. Terus, aku memintanya agar meminjamkanku keretanya untuk membeli minyak. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan Allah, dia memberi keizinan.

Terus sahaja aku memecut ke stesen minyak berdekatan. Usai minyak dibeli, aku terus menuangkan minyak ke dalam tangki. Masih tidak penuh. Nampak sangat tangki kering kontang. (-.-"). Melihat meter minyak yang bergerak dari E ke F, aku tersenyum. Aku bersyukur dengan kepanjangan akal yang Tuhan kurniakan kepadaku untuk survive. Lalu, aku menghidupkan enjin motor untuk kembali ke kolej kediaman.

Ku sangka panas sampai ke petang, namun hujan di tengah hari. Lorh. Motor tu mati dalam perjalanan pulang. Kukira hanya 200 meter sahaja aku bergerak dari tempat asal. Aku tidak dapat membayangkan betapa miserable nya hidup aku ketika itu. Berada keseorangan di tengah panas. Bermacam-macam usaha aku lakukan untuk menghidupkan motor tersebut, namun, apakan daya motor dengan aku memang tiada chemistry. Aku hanya tahu menungganginya tanpa kenal selok belok berkenaannya. 

Walaupun ku agak keberatan, tapi apakan daya. Aku memang naif bila berbicara bab-bab mekanik.  Aku harus membuat pilihan sama ada diam dan cuba sedaya upaya atau memaklumkan kepadanya sahaja. Terus sahaja aku meng'sms' tuan punya motor dan memaklumkan kepadanya. Ego dan perasaan tidak ingin menyusahkan orang tidak akan selesaikan apa-apa.

Tidak lama kemudian, tuan motor tiba bersama rakannya. Rakannya cuba menghidupkan motor itu namun gagal. Jadi, aku membuat konklusi, motor itu memang ada masalah sedikit tang enjin. Jadi, dia menghubungi rakannya yang memang arif bab motor dan menyelesaikan masalah tersebut. So, happy ending. Ehh.

*******

Cerita tu tak habis di situ. Ofkos la aku kena tanggung segala kos. Walaupun agak miserable gila rasanya time tu, tapi cepat2 aku fikir balik. Aku cuba untuk terima segala ujian daripadaNya. At least dengan kesusahan yang menimpa-nimpa, dengan keseorangannya aku time tu (nak minta tolong pon semua perempuan kot, laki solat jumaat, mana ada yang reti bab2 motor ni), alhamdulillah Allah bagi aku kecekalan untuk hadapi. If only aku mengeluh, rasanya kondisi lagi teruk kot.

Walau apa pon, peristiwa ni mengajar aku supaya bersyukur dan tak cuai dalam lakukan kerja. Oh, and yes, jangan duk menggatal sangat nak bawak motor illegally. Lesen B2 tu dah takde, tak payah nak gatal bawak motor orang. -____-"





p/s: ohoii.. baku gak bahasa post kali ni. keh3
p/s 2: akibat lama tak menulis, kan dah panjang post ni. -.-"




Tuesday, March 5, 2013

MOHEC attack!

Ok, this post gonna be about debate and will be written in English (again..ugh -_-")

Last Friday (1st March 2013), my teammates and I participated in Ministry of Higher Education Cup (MOHEC) debate which was held in University of Malaya (UM). This was my second time participating in English Debate Competition. The first was Gender Debate at UTM Skudai (click HERE). This time the format of the debate was Asian Parliamentary Style, which is three against three speakers.

We got the cute t-shirt. :3

So, this was the first time I collaborated with seniors (Fawwaz & Kak Tyra). I've got the nervous feeling because I didn't think I was that good to join them and I was afraid I was being such a spoil brat. Yeah, like hell. They were good enough, speaking flawlessly, structured speech etc. While me? Duh. Startled a lot, sometimes 'lampi'. I sometimes thought that I was not deserved to be with them. I don't know if it was only me or they too were thinking that way.. Lol. After all, it ended dah pon. No need to think too much.

Well, we didn't make that too far. So far, we just won two over four preliminary rounds. 

Round 1:-
Motion: THBT pop music is making our culture less creative
UNITEN 2 (govt) v. USIM 1 (opposition)
Result: Clear, we won the round

Round 2:-
Motion: THBT addiction should be treated as disease
UT Mara 2 (govt) v. USIM 1 (opposition)
Result: Close, we lost the round

Round 3:-
Motion: THBT athletes should receive academic credit for sports
USIM 1 (govt) v. HELP (opposition)
Result: We lost the round

Round 4:-
Motion: THBT prosecutors should face consequences if the innocent people go to jail
USIM 1 (govt) v. USIM 2 (opposition)
Result: We won the round


*THBT - This House Believed That (in Malay, we called it Dewan ini percaya....)
And this was also my first time of being third speaker. *Wallaweh.. Selama ni jadi 2nd speaker, tetiba kena jadi 3rd. memang masyukk gila lah. tergagap banyak bhai, -_-"* 

The uneased feeling I've got throughout the debate is... the time. They weren't punctual at all. You know, the second round was supposedly started at 6 pm on Friday (if I'm not mistaken), but then the round started at 7.30 pm. Duh. Maghrib kot. Then, the debate went on until 8.30pm. Are you suggesting us to skip Maghrib?  Debate is just a competition, why would the schedule be setting up that way? It was kinda frustration and disappointment I felt towards the organizer.

The second is, yeah the 'pergaulan'. How the social interaction occured between the ladies and gents. Heh. I have mentioned about this before in this post, a hijabis Malay girl hugged to a non-muslim man, shook hands between men and women to show sign of professionalism. I know, people would rather say: "Hey, it's common lah. Wake up! Be open-minded!" Even if I was not strong to avoid this thing to happen, I still gotta the feeling, this is Haram. I thanked Allah for giving me this unpleasant feeling when seeing this thing happened. I'm afraid that my heart won't feel anything when seeing evil action is happening in front of me. Rasulullah s.a.w once said:

"Whosoever of you sees an evil action, let him change it with his hand; and if he is not able to do so, then with his tongue; and if he is not able to do so, then with his heart; and that is the weakest of faith."

But, all in all. We did have fun. It was fun to mingle around with seniors and juniors and debating together.. :)






p/s: time untuk pulun esaimenggg... baru minggu ketiga, tapi esaimen macam dah half-sem. -.-"