Saturday, February 9, 2013

Delicatus Experientia

Aku membusykan diri dengan program ni la tapi aku in charge debat je
Huii.. Memang minggu yang panjang. Tatkala orang lain dah balik bercuti hari tu, aku membusykan diri jadi Urusetia Debat Arab antara IPT peringkat ASEAN (31 Januari-4 Februari). Ingat nak update terus kat blog pasal ni, tapi bila balik je rumah server rosak, kabel kena curi. Memang puasa online la 2,3 hari ni. -_-"

Ni kerja-kerja sebelum event bermula. Gunting, tampal, filing.

Saja kutip pengalaman join2 program macam ni. Memang surrounding dengan senior2 la since aku sorang je 1st year. Fuu.. Tapi takpe, pengalaman tu yang penting. Aku urusetia bawah Unit Kiraan Markah a.k.a UKM. Pendek kata, UKM ni adalah ibu la kot segala unit sebab kena kira markah-markah personal pendebat, keseluruhan, ranking & match-up apa lawan apa for the next round.

Tag urusetia
Sebelum ni ada pengalaman debat je. But when it comes to the process, macam mana markah tu dikira, macam mana penentuan siapa lawan siapa untuk pusingan seterusnya, baru la dapat tau dengan lebih jelas lagi.

Seronok tapi mencabar. 

Seronok sebab dapat tau 'rahsia' terbesar (besar la sangat -_-) semua pasukan. Markah diorang, ranking, lawan apa lepas tu, siapa yang menang (especially kalau silent round yang mana even pasukan yang berlawan tak tahu diorang menang ke kalah)


Kerja-kerja semasa.
Kira| Lengkap papan match-up & etc

Mencabar sebab takut salah kira der. Semua keputusan adalah berdasarkan markah-markah yang dikira. Kitorang bukannya kira sangat pon, just semak balik apa yang hakim dah kira berdasarkan markah yang diorang bagi kat peserta, kira markah keseluruhan, cari purata each speaker, ranking & etc. *wallaweh.. banyak jugak rupanya kalau state macam ni..* Plus, aku memang dah lama tinggal math secara formal ni. Nak dekat 3 tahun takde guna math even math simple, tambah purata ni je pon.. Tu pon guna kalkulator kot. Haha. Lameee... -___-"

Yang best jugak jadi UKM, kerja kitorang just start masa hari pertandingan je. 31 Januari- 3 Februari. Hari last takde keje. Kalut time sampul markah sampai. Nak kira lagi, key-in dalam excel, match-up. Tapi bukan sorang la. AJK UKM ada 4, so sempat je. Gladly, dapat unit terbaik at the end. Thanks semua! Alhamdulillah. :)

Keputusan debat final, pertembungan antara Uni Sains Islam Malaysia v. UIN Syarif Hidayatullah, Indonesia telah berpihak kat UIN Syarif Hidayatullah. Serius, aku bukan faham sangat pon. Arab aku memang... err... speechless.. nak2 debat. Kalo lecture arab faham la jugak sebab tak speed sangat cakap.

Credit Pic: Faizatul Akmal






















 Hukumah (Kerajaan): Syarif Hidayatullah *semua lelaki
Mu'aradhah (Pembangkang): USIM *semua perempuan
Motion: ..... (tak ingat.. ffuu)

Keseluruhan pertandingan sempena ihtifal kali ni, tuan rumah johan pertandingan Nasyid & Tilawah (kategori Qari), manakala Debat dapat Naib Johan. *applause*



Ok, dah lama gila tak menaip, aku blur nak endingkan macam mana.

Sekian, banyak sangat pengalaman berharga (ASEAN kot) yang aku dapat... :D *ayat cliche karangan budak sekolah. LOL*



p/s: banyak gak gambar dalam post ni.
p/p/s: countdown habis cuti: 10 hari lagi. 5hb hari tu baru sampai rumah kot. Ni macam bukan cuti sem ni. -_-"
p/p/p/s: jadi supir & babysitter anak-anak Dr. Fairos sebab dia & hasbeng dia pergi umrah sampai habis cuti. Memang mendrift laa aku jawabnya..
p/s last: Update ni pon kat rumah budak2 ni. Menyelam minum air ke? :p Cepat2 la ok kabel. Kalau tak memang puasa online lagi laa..







4 comments:

  1. Owh...hahaha..online dkt umah bbudak tu rupanya..hahahahaha... tahniah la sbb dpt pnglmn bhrga ni.. hehe..bkn slalu kn?

    ReplyDelete
  2. lawan debat bukan style kalah mati ke? aku ingat macam tu.. tapi bile ko cite nak tentukan sape lawan sape lepas tu pun ade care die.. baru aku tau salah rupenye sangkaan aku selame ni..

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna