Saturday, January 19, 2013

Kerna ku ada Mu


Came across this video when wandering around youtube just now.

Yeah, it intrigued me too.

How wonderful to live in ad-Din


Situasi 1:

"Beb, soalan tadi susah gila."

"I know. Aku pon rasa camtu jugak..."

"Ntahlah, aku rasa pointer aku down dah sem ni..."

"Sabarlah.. let bygone be bygone. Usaha usaha dah. Tunggu result je lah. Tawakkaltu ala Allah. Usaha ada sebelum & selepas, right? Allah tengok pada usaha kita. Result belakang kira. Doa banyak2 moga result kita cemerlang, kay?"

"Yeah, rock gitu. InsyaAllah..."






Situasi 2:

Ada kala, mesti rasa sunyi. Kawan ada tapi macam takde. Tak socialize, mungkin? Socialize kat FB, twitter je (LOL.. divert all the problems away.) Dan rasa makin menjauh daripada orang-orang sekitar.

Susah bila mind dah setting macam tu. Tapi hakikatnya, mesti ada masa yang kita rasa kita tak diperlukan pun oleh sesiapa. Menyedihkan lagi kalau orang hanya berjumpa kita di saat mereka memerlukan kita.

Tapi, indahnya bila beragama, kalau orang tak hiraukan kita pon, masih ada yang mengambil berat pasal kita.  Siapa?

"Kerna Kau yang satu
Yang setia bersamaku
Dikala ku jatuh, ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu, di sisiku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu"


******************


It really is. Alhamdulillah bila hidup beragama, rasa lah regret macam mana pun, frust macam mana pun. Bila kebergantungan tu ada kat Allah, insyaAllah akan terhapus segala rasa gundah-gelana tu. 

The mind will automatically set:
"Allah dah tentukan segalanya. InsyaAllah ni lah yang terbaik untuk aku. Semua yang berlaku ada hikmahnya."

Instead, kita tak jadi orang yang menyalahkan takdir. Dapat menerima ketentuan & takdir pun dah cukup menjadikan kita seorang yang kuat. Allah ada bersama kita. Oh ye, menerima segala qada' & qadar, rukun Iman ke-6. Almost forget about that, don't you? Di sebalik ujian, ada hikmah yang terbentang.


"Jangan banyak mengeluh, kelak datang kepadamu keresahan,
tapi, perbanyakkanlah ucapan Alhamdulillah, kelak datang kepadamu kebahagiaan"


Alhamdulillah, bersyukur dilahirkan dalam Islam. Semua guideline dah ada. Tinggal untuk follow je.



#self-reflection









8 comments:

  1. Nice entry dear.. :) yup, andai keyakinan terhadap Pencipta itu ada dalam diri kita, walau macam mana sedih pun kita, insyaAllah kita akan terubat.. itu manisnya beragama.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nani.. :D
      na'am.. keyakinan kita kat Allah menjadikan kita tak mudah putus asa andai lautan api pon terbentang. *chewah ayat... :p

      Delete
  2. sentiasa bersyukur dengan ape yang ade.. bile rase diri susah.. kne ingat ade orang lagi susah dari kite so.. sabar r banyak2 kan.. memang membina entri ni.. =) tapi aku tak minat najwa latif.. sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. aku pon tak minat laa najwa latip.
      tp lagu ni sangat inspiring..

      Delete
  3. pernah dengar lagu ni. *tpu kalau tak pernah dengar. hha

    lagu dia memng inspiring :) tapi2,, memng dari dulu kalau lagu2 ni, missha juz dengar masuk telinga kiri keluar kanan. takde pun lagu or penyanyi yang minat. haha

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna