Sunday, September 1, 2013

Ulasan Novel: Dwilogi Padang Bulan (Bhg. 1)

Ni lah novelnya.
Belah depan: Padang Bulan
Belah belakang: Cinta di dalam Gelas


Sedar tak sedar dah nak berakhir dah cuti 2 bulan kat rumah. Keazaman nak update blog terbantut sebab macam2 hal kat rumah. So, aku isi masa aku dengan baca novel. Seperti yang dinyatakan di title, aku nak buat ulasan Dwilogi Novel Padang Bulan karangan Andrea Hirata. Tapi disebabkan ni adalah dwilogi (dua novel), aku akan mulakan dengan novel yang pertama: Padang Bulan.

Jujurnya, novel ni aku beli 2 tahun lepas lagi, tapi aku selalu bermalas-malasan nak baca, sehinggalah cuti baru-baru ni bila terdengar lagu 'Tegar - Aku yang dulu bukanlah yang sekarang,' terus teringat kisah salah satu watak dalam novel ni -- Enong.

Secara holistiknya, novel Padang Bulan mengisahkan tentang dua watak utama dalam cerita ini; Enong dan Ikal.

  • Enong merupakan seorang gadis melayu yang agak dhaif kehidupannya. Merupakan anak sulung daripada 4 orang adik beradik kepada pasangan Syalimah & Zamzani. Plot kehidupannya bermula apabila dia yang begitu meminati subjek Bahasa Inggeris telah kematian ayahnya seawal usia 12 tahun. Sejurus selepas itu, dia terpaksa berhenti sekolah demi menyambung kehidupan dan menyara ibu serta adik beradiknya. Pelbagai dugaan menyenggah hidupnya ketika dia mula mencari kerja.


  • Manakala, Ikal pula hadir dengan kisah cintanya -- Bagaimana dia seorang lelaki melayu kampung yang berusaha untuk merebut cinta seorang gadis Tionghua, A Ling daripada seorang lelaki Tionghua yang lengkap serba serbi bernama Zinar. Pelbagai spekulasi & andaian telah dilemparkan terhadap Zinar & A Ling. Dia juga sehingga sanggup bermati-matian menentang Zinar demi membuktikan kepada A Ling betapa agungnya dia berbanding dengan Zinar.

Pada awalnya, aku agak confuse dengan mozek (bab) dalam novel ni. Sebab aku sendiri yang harus menemukan plot penceritaan. Sekejap cerita pasal Enong, di bab seterusnya tiba-tiba muncul pasal Hujan 23 Oktober. Bab seterusnya Andrea menceritakan tentang gadis Tionghua, A Ling. Kemudian, tentang Detektif M. Nur, Jose Rizal, Ikal & sebagainya. Aku yang kepeningan terus baca dan baca sehinggalah aku menemui satu mozek di mana Ikal & Enong bertemu. Barulah ku mengerti, terdapat 2 watak utama yang bakal bergandingan untuk melengkapkan plot penceritaan. Thrilling, aite? :)

Ok, apa yang aku boleh konklusikan daripada novel ni? Aku ulaskan dalam bentuk poin je lah ye.
#1. Kisah Cinta nan Suci
Awal-awal penceritaan lagi telah diperkenalkan watak ibu Enong, Syalimah betapa dia tidak sukakan kejutan kerana kejutan hanyalah untuk orang kaya. Tetapi, sekonyong-konyongnya Zamzani telah menghadiahkan isterinya sebuah basikal yang telah jadi idamannya sejak empat tahun lalu. Walaupun agak remeh di mata orang kaya, tetapi itulah hadiah yang paling bermakna buat dirinya.

Ada juga diceritakan pada awal-awal, bagaimana Zamzani dan Syalimah berkenalan ketika masih kecil, sewaktu mengaji Al-Quran. Kedua-duanya pintar sekali tetapi semata-mata mahu berlama-lamaan untuk saling mengenali, masing-masing tidak mahu habis cepat sehingga dimarahi tok guru mengaji. (tang ni memang aku sengih sorang-sorang)

Syalimah pon sering membayangkan betapa indahnya hidup, dia dapat bersama-sama suami dan anak-anaknya ke pasar malam di Manggar dengan bergendong-gendongan ke sana menaiki 3 buah basikal. Harmoni sungguh rasanya menjadi orang kampung yang sangat sederhana dan bersyukur dengan apa yang ada. Aku rasa betapa kasihnya Syalimah terhadap Zamzani dan tak pernah merungut pasal kehidupan mereka anak-beranak.

Dia terus menunggu suaminya untuk memberitahu bahawa dia sangat gembira menerima kejutan tersebut. Tetapi. apakan daya, suaminya tidak pulang-pulang. Bahkan, Sirun tiba dan memberitahunya, Zamzani tertimbun tanah! Part ni memang satu lagi kejutan bagi aku. Panas tak sampai petang, hujan di tengah hari. Terus lenyap semua impian Syalimah dan bermulalah episod Enong menyara keluarganya.
#2. Ketabahan Hidup Enong

Selepas ayah Enong meninggal, Enong terpaksa berhenti sekolah demi menyara kehidupan ibu dan tiga adiknya. Nyata dia agak terpukul dengan pandangan orang yang memandang simpati terhadapnya, apatah lagi dia sedar tanggungjawab anak sulung. Sangat sedih membaca payah jerih kisah Enong. Betapa kecil dan lemahnya fizikal dia sehingga orang tidak mahu menggajinya untuk bekerja di kilang, kedai atau pasar. Enong pernah tidur di kaki lima, pernah menyarung beberapa helai baju ibunya untuk menampakkan dirinya 'dewasa' tetapi nyata kaedah itu takkan berjaya. 

Memang bukan senang jadi pendulang

Akhirnya, Enong pulang ke kampung halaman dan nekad untuk bekerja sebagai pendulang timah. Kerjaya sebagai pendulang sangat-sangat berat. Betapa dia nekad untuk mengubah nasibnya dan tak pernah merungut. Lama sekali Enong baru berhasil untuk mendapatkan timah. Ejekan orang bertalu-talu tidak pernah membantutkan semangatnya. Bahkan, dia berjaya membuktikan bahawa dia boleh menjadi pendulang timah wanita pertama di kampungnya seawal usia 14 tahun! Sebab tu aku kata awal-awal tadi, baca kisah Enong ingat kat lagu Tegar tu. Sebak sangat baca time ni.
#3. Kesungguhan Mengejar Cita-Cita
 Yang ni boleh dikatakan berlaku kat dua-dua watak utama.

Enong walaupun telah menjadi pendulang timah, namun cita-citanya untuk belajar Bahasa Inggeris tidak pernah pudar daripada ingatannya. Aku paling kagum bila Enong sanggup menyimpan katalog-katalog demi mencari makna perkataan yang dijumpainya. Oh ya, dia mempunyai sebuah kamus yang dihadiahkan oleh bapanya sebelum ayahnya meninggal, 'Kamus Bahasa Inggeris Satu Milyar Kata'. Kata-kata yang diungkapkan oleh ayahnya di dalam kamus pemberian tersebut menguatkan lagi semangatnya untuk meneruskan cita-cita tu.

Sampai satu ketika, Enong pun mengikuti kursus Bahasa Inggeris, Trendy English Course yang umumnya disertai oleh remaja. Enong ketika menyertai kursus tersebut, ramai menyangkannya seorang ibu. Namun berkat kesungguhan dan semangat, pada akhirnya Enong merupakan antara pelajar Top 5. Enong tidak pernah mengalah kerana berpegang kepada tiga perkataan yang tampak hebat dijumpainya di dalam kamus; Sacrifice, Honesty & Freedom

Ikal pula dengan kisah cintanya. Bagaimana dia berusaha bersungguh-sungguh untuk memenangi hati A Ling setelah mengetahui perihal Zinar. Pada mulanya, Ikal telah berputus asa kerana dia tahu dia tidak akan pernah dapat mengalahkan Zinar dan akan pergi ke Jakarta untuk bekerja, namun dia ternampak bahawa dia seakan 'loser' sekiranya menyerah. Terus, dia keluar dengan pelbagai rencana untuk melawan Zinar. Tak pernah main catur, terus dia belajar main catur. Dia juga sanggup masuk perlawanan pingpong dan bola sepak untuk kalahkan Zinar. Tapi akhirnya, dia yang dikalahkan.

Ikal, suatu ketika, ternampak satu katalog Enong tentang impian untuk meninggikan badannya. Impian Empat Sentimeter katanya. Sebab bila dia dah dapat lunaskan impiannya, dia fikir A Ling akan kembali kepadanya. Dapatlah dia membonceng A Ling tanpa perlu menjingkitkan kakinya.

Sudahnya, alat meninggikan badan tu menjadi satu alat yang boleh membunuh dirinya. Haha. Time ni memang berdekah-dekah aku baca. Poinnya kat sini, aku tetap kagum dengan semangat Ikal yang nak memenangi hati A Ling meskipun dia tahu Zinar bukanlah lawannya.
#4. Jadilah Tuli untuk Berjaya
Selain Enong, aku rasa watak yang ada moral ni adalah Detektif M. Nur. Detektif M. Nur ni asalnya adalah kawan Ikal sejak sekolah. Orang kampung ramai menganggapya seorang yang tidak betul lantaran dia menggelarkan dirinya detektif. Tetapi bukan main-main, orang kampung terkedu apabila dia telah berjaya menyelesaikan misteri kehilangan gigi palsu Lim Phok. Kecerdasannya berfikir menyebabkan orang mengangkatnya sebagai seorang detektif kampung. 

Dia siap ada burung merpati pos yang diberi nama, Jose Rizal sebagai telepatinya. Segala maklumat perisikan tentang A Ling dan Zinar akan disampaikan kepada Ikal melalui burung ini. Gila lah. Sangat comel!

Aku terbayang inilah Jose Rizal



***********

Oh, peleraian novel? Macam mana kisah Ikal? Nak tahu ke? Haha. Baca sendiri, baru feel. Sebenarnya, banyak lagi moral yang boleh dapat daripada bahagian pertama novel ni. Bahasa yang Andrea Hirata gunakan sangat sinis dan lucu. Tapi part Enong masa awal-awal tu sangat menyentuh hati. Serius seperti mahu ulang baca. Tapi banyak lagi buku yang mahu dibaca. hehe.


P/s: kali pertama aku review sendiri novel. Maaflah sebab aku tak tahu macam mana nak review bak pro. Aku pakai hentam keromo je. Rasa seperti semua plot mahu diceritakan.









Monday, July 29, 2013

Summary of A Life Changing Reminder [Ramadhan Reminder] Video

Serene...


Ok, I know right that I have sooo many ideas of updating this blog recently. Tapi too much ideas menyebabkan aku tak tahu nak start macam mana. So, pufff.. hilang macam tu campur dengan mood malas aku nak on laptop bulan-bulan Ramadhan ni (to show that I am REALLY a devoted daughter and sister. heh -.-)

Tapi malam ni aku terjumpa video ni yang di'share' kat group FB. Disebabkan curious kenapa orang tu share sangat video ni, aku pon layankan je lah. 10 minit jugak...





Finally... what are the ideas that I've got by watching the whole 10:13 vid?

Subhanallah. Abundance. A lot of reminders... 
(and other appropriate adjectives yang boleh describe banyak)

So, here are they. Randomly, I've summarized several things that I've got from this wonderful vid (as the note for myself and for you as well)

#1. Benefits from Laylatul Qadr

  • Night which is more valuable than a 1000 month
  • Night which the book of guidance (Quran) was revealed
  • Night which peace and blessings and tranquility and mercy, descends along with the angels to the first heaven
  • Night which Allah descends in a way that befits His majesty after one third of that night (that Allah will accept all the duas, fulfill all of our need from fajr until dawn) 

 #2. Du'a for Laylatul Qadr

Aisha R.A asked The Messenger S.A.W: 
"O Rasulullah, if I know what night is the night of Qadr, what should I say?"

He (the Prophet SAW) said:

اللْهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

"O Allah, You are Pardoning, and You love to Pardon, so, Pardon Me."

#3. Differences of Afuw & Maghfirah
  • Maghfirah means that Allah (swt) had he forgiven you with the maghfirah (part). 
  • He will conceal us with the shortcomings in the dunya (world), He will not expose us in the Akhira (hereafter), and He will not punish us for which that we have done but Allah will confront us with the sins that we have made
  • While... Al-afuw means erase and wipe away.
  • When you go to Allah al-afuw, Allah (swt)  the one who loves to have Afuw, He will erase all of your sins and He will not leave any single trace and you won't even remember that you've done those sins.
Get it? Kalau tak dapat, watch full vid. Too many things to clarify tang ni. Hehe.

#4. Stop Complaining
A man came to Ali bin Abi Talib and told him: 
Oh Amirul Mukminin, I used to wake up at night and pray and for some reason, I stopped (I don't know what's the reason)

Ali bin Abi Talib RA said:
You are a man who has been chained by your sins

So, let us break these chains and use this opportunity every night of the last 10 nights (and do not only focus on 27th). InsyaAllah...

Rasulullah even did these three things: Du'a, Quran and Zikr.
#5. Stop Procrastinate
One day, there was a non-practicing Muslim sister (wearing very tight jeans and clothing that Allah do not really blessed with) came to a halaqa after being invited by a practicing sister.

Throughout the halaqa, the girl (the non-practicing) felt very touched by those words spoken out from the practicing sister. She mentioned that: Tonight, I'm gonna wear proper clothing that which pleases Allah. All around her were excited by her words and said: Let's go buy new one before you go home.

She said; No, I'm not taking a single step outside this masjid until I'm wearing it. So, they saw how she was insisting.. They were very happy, brought her the abaya, gave it to her and that's it! She wore it!

Then, she was walking outside the masjid as she was crossing the street... Suddenly, a car was driving and unfortunately hit the sister... and she died on the spot.

MashaAllah...

**********************


Yeah, it's not too late to start over.

Frankly, bila fikir balik, aku buat apa je la Ramadhan tahun ni. Sekejap je dah nak berlalu Ramadhan and I haven't fully utilized my time wisely. Oh what a waste! Menyesal pon ada. Tapi, mudah-mudahan kita tak membazirkan lagi sedikit lagi masa yang ada, untuk kita gunakan sebaiknya. Don't procrastinate! 

Monday, July 1, 2013

A Day For Syria


Dua hari lepas, kitorang pergi ke A Day for Syria event yang bertempat di Kompleks Pendidikan Islam, Bangi. Serius aku dah lama nak pergi jadi sukarelawan macam ni. Dah alang-alang dapat peluang, pergi saja. Keluar cost pon untuk pengangkutan dan makanan je.


A Day for Syria - Program ni adalah program anjuran NGO Syria Care yang bertujuan untuk membantu rakyat-rakyat Syria khususnya yang berada di Malaysia. Pelbagai acara telah dilakukan untuk membantu dari segi kutipan secara amnya. Kita pon sedia maklum dengan apa yang berlaku di Syria. Rumah dibom, kanak-kanak dan wanita dibunuh sesuka hati & sebagainya. Kejamnya pemerintahan kuku besi yang dilakukan oleh rejim Basyar al-Assad ni.

So, aku dan memeber aku lagi 3 orang saja je la join alang-alang dah habis exam, sementara tunggu masa nak balik rumah je. Best jugak sebenarnya jadi volunteer program-program macam ni. 

  1. Sebab dapat pengalaman
  2. Sebab dapat bersama dengan kanak-kanak dan foreigner tanpa perlu pergi ke oversea
  3. Sebab dapat input & informasi secara langsung daripada diorang
  4. etc

Serius seronok gila. Budak-budak Syria semua kawaiii.. Tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan tatkala melihat diorang main macam-macam game dekat booth tu. Happy sangat-sangat muka diorang. Ulang-alik duk main game-game yang ada kat situ. Tugasan kitorang yang volunteer ni just jaga booth je. Aku, Afiqah, Ummi dan Nashitah ni jaga booth game 'Hit the Star'. Game tu simple yet mencabar gak. Kena masukkan bola dalam lubang yang ada warna. Yang tu pon letih jugak sebab nak explain benda yang sama in various language; Melayu untuk kanak-kanak Melayu & English + Arabic untuk bebudak Syria ni. Mau terbelit lidah nak explain cara-cara bermain in Arabic. -____-"


ni la game 'Hit The Star' tu


Kids on action!
Racist aku letak gambar bebudak Melayu kat frame kecik -.-

It's good to see how much they enjoyed themselves. Even kitorang ni letih menjaga booth saja, terhibur kot bila tengok gelagat diorang. Betapa bahagianya diorang kat sini. Imagine muka comel-comel macam ni dibunuh dengan kejam oleh rejim Basyar. Nauzubillah. Tak sanggup kot nak tengok. Sedih..

There was a time, I asked this kid, 'Uwais. Konon nak speaking Arabic. Macam-macam aku tanya.

Uwais, 9 years old.
Handsomeeee and raja game lastik cicak. haha

"Mas muk (nama apa)?"
"Kam umruk (umur berapa)?"
"Aina taskun huna (kat sini tinggal kat mana)?, ma'3a man (dengan siapa)?"

dan sebagainya... Pertanyaan2 simple tu senang la aku nak faham diorang jawab apa. 
Sekali aku pergi kat soalan yang lebih kompleks.

"hal ta3rif Basyar al-Assad (anda tahu siapa Basyar)?"
"kaifa hua (bagaimana dia)?"

tang ni mata dia dah berubah. Dia jawab dalam bahasa Arab dengan laju gila, dengan bahasa 'ami nya sampai aku pon tak faham. terpaksa buat-buat faham je. English diorang pon terbatas. Tapi aku dapat mengagak bahawa dia pendam perasaan geram tu. Dapat dibaca hanya melalui mata & nada suaranya. Betapa mujahid kecil ini kental jiwanya. Allahu...

And this is 'Alaa.. 4.5 years old. Aku berkali-kali panggil budak ni sebab serius dia sangaaaaat comel! Dengan rambut blonde, mata hijaunya. Perfecto! Tapi satu je, dia taknak ambil gambar ngan sesiapa. Rupa-rupanya baru lah aku tahu, dekat Syria, dia telah menjadi saksi pengeboman rumahnya yang meragut nyawa ibunya dan adiknya yang berusia 2 tahun. Allahu... Tabahnya dia. Aku sendiri pon tak tentu boleh menjadi setabah dia.



Bukan tu sahaja. Kanak-kanak ni pon ada lukis pelbagai lukisan yang bertemakan Syria. Macam-macam perasaan diluahkan di atas kanvas tersebut. Kagum dengan semangat diorang. 

Antara painting diorang. Sangat lawa & kreatif!


Yang ni LOL!
Zakariyya painted a pic of Basyar. Somebody bought his painting for RM 200!

Perasaan gembira bertemu dengan semua yang berada di situ. Terlahir satu perasaan yang seakan sudah lama mengenali mereka. Walhal hanya berapa jam bertemu mata. Rindu betul dengan wajah-wajah comel tu. Haa. kan aku dah buat ayat sastera. Tapi serius tak tipu.. Kalau ada peluang jumpa lagi, memang aku akan grab lah. 

Ni baru kenal. Gaya cam kamceng gila dah



Pada belah petang, ada forum 'Syria is Calling'. Forum ni lebih kepada bertanyakan tentang hal-hal di Syria. Rata-rata panelis juga merupakan rakyat Syria yang berada di Malaysia. Mereka menceritakan pengalaman mereka di sana. Bagaimana keadaan di sana mendesak dan memaksa mereka untuk memulakan kehidupan di sini. Antara ayat yang mereka ungkapkan...
"We are not afraid of Basyar. We come here because we want to give our wives and children a promising and better future..."

Sebak dengar ayat tu. Aku rasa bertuah dan bersyukur pulak duduk dekat Malaysia ni. Diorang pon datang sini sebab fikir masa depan. Dekat Malaysia ni takdelah sampai macam tu sekali keadaanya. Alhamdulillah, keadaan di Malaysia masih aman walaupun sudah wujud mereka yang beraliran Syiah. Moga-moga bumi Malaysia ini terus aman hendaknya.

To end with, a combination of pictures of Adam! Adam dengan belon buih. Saangaaaat comel! ^_^


Bahagia betul muka dia!



p/s: dah lama tak post banyak-banyak gambar macam ni. banyak lagi gambar tapi malas dah nak upload. hewhew -.-






Friday, June 28, 2013

Education: School vs. Campus

Berakhir sudah sem 2. Tinggal lagi 8 sem. Lapan?! Wow.. still long way to go. -.-

Sejujurnya masuk Tahun 1 agak berbeza dengan zaman tamhidi (asasi). Walhal zaman tamhidi pon boleh dikatakan campus life jugak sebab ada kuliah, kelas bagai. Tapi, berbeza dengan degree sebab jadual yang tak pack sangat + silibus pelajaran yang makin mencabar + kepadatan aktiviti luar. Senggang masa yang lama antara kelas menyebabkan kecenderungan pelajar untuk balik bilik dan tidur.

Tahun 1, subjek-subjek yang kitorang belajar:-

Sem 1:
  • Malaysian Legal System 1
  • Madkhal ila Syariah
  • Arabic 1
  • Arabic 2
  • English 1
  • English 2
  • Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS)
  • Hubungan Etnik (HE)
Sem 2:
  • Malaysian Legal System 2
  • Usul Fiqh 1
  • Fiqh Ibadat
  • Mabadi' Dakwah
  • Arabic lil Qanun
  • English For Law
  • Business Management
  • Information Communication and Technology (ICT)

Haru. Aku rasa subjek bahasa terlalu banyak. The worst thing, aku still tak mampu nak kuasai bahasa-bahasa tu to the fullest. My bad..

Cuma dah dua tahun dekat alam universiti, barulah aku menghargai zaman sekolah. Cara pembelajaran yang berbeza. Walaupun orang kata masa zaman sekolah, lebih kepada exam-oriented (uni pon sama je exam-oriented), tapi aku rasa adaptation terhadap silibus exam-oriented tu lagi bagus. Kenapa? Aku touch bahagian edu je. Kalau life, memang totally kita nampak perubahannya nak berbanding sekolah tu.

#1. Kita takkan belajar kalau takde exam
Yeah, tu yang aku dapat. Mostly people learn because of examination. Takdenya nak pulun baca kes saja-saja kalau bukan exam. Study week, rata-rata baru nak print lecture note, nak create study group semua.

Tapi kenapa aku rasa adaptation kat sekolah lagi bagus? Sebab selalu ada ujian dan peperiksaan. Kita akan selalu berada dengan buku. Kita akan belajar menghargai buku tu. Aku bet semua faham. Mungkin dari satu sudut, perspektif aku ni boleh disangkal sebab aku merupakan pelajar sastera. Assessment lebih kepada presentation, mid-term test & assignment sahaja. Kuiz tu jarang la ada. Kalau ada, sah la aku akan buat latihan tiap-tiap masa (berdasarkan pemerhatian terhadap roommate aku yang juga budak sains).

Pointnya kat sini, disebabkan kat sekolah selalu ada exam, (Ujian Penggal, Exam Pertengahan Tahun, Ujian Percubaan & Exam Akhir Tahun, etc), menjadikan kita lebih bersedia even though kita ni hasil celupan silibus. But still, ilmu tu continuous, alhamdulillah even tak belajar aliran sains, tapi aku still recall la sikit2 ilmu bio, kimia, fizik & so on. Berkualiti apa.


#2. Jangkamasa pelajaran yang terhad
Semua orang tahu, jangkamasa belajar kat sekolah lama. Sekolah rendah je, 6 tahun, sekolah menengah 5 tahun. Ada yang 7 tahun. Depends la macam mana flow education seseorang tu. Kalau pandai, ada la lompat-lompat tu. Kat uni pulak, kalau degree, purata 4 tahun. Tapi akan divide pulak jadi sem satu hingga la sem last kita belajar. Dalam satu sem tu pulak, kita akan belajar for about 5-6 months. Sepanjang tempoh tu, akan ada pelbagai assignments yang menekankan jiwa, presentation yang memaksa kita untuk stay up, (nak-nak pulak bila jadual kita pack gila hari tu, presentation pagi hari esoknya, memang haru la gayanya). Mid-term test, quiz dan sebagainya. Subjek banyak, tempoh yang diberikan kadang-kadang adequate, kadang-kadang tak cukup tanah nak buat. Even bila dah sampai study week, ada lagi pending assignment yang diberikan last minute oleh lecturer sehingga bother study week which is the only time nak study. Yelah, masa-masa before tu guna nak buat assignment, presentation bagai (dan berfoya-foya)

Sudahnya, dalam masa study week, kita akan pulun untuk study subjek-subjek yang kita amik sebab final tu lah assessment terbesar nak dapatkan result cemerlang. Masa ni memang lampu bilik akan terbuka sepanjang masa, bergilir-gilir shift dalam bilik untuk stay up & bau kopi semerbak harum dalam bilik hanya untuk subjek yang sem depannya kita tak akan belajar. For instance, TITAS & HE, bersungguh-sungguh baca 1 buku untuk exam, sem depan tak belajar dah subjek ni. Nak-nak subjek yang history-like ni lagi laa blerghhh orang nak baca. Aku bet, orang lupa terus TITAS sem depannya.

Compared to sekolah, even though exam-oriented tapi kita belajar dengan jangka masa yang cukup. Contoh subjek Sejarah, memang la SPM masuk dari silibus Form 4 & Form 5 je, tapi kita dah terdedah since Form 1 sampai la habis SPM. At least, kita ingat sebab kita belajar continuous (dan tertekan jugak sebenarnya, nak2 aku dulu selalu kena condemn ngan cikgu sebab sejarah rendah.) Tapi, bila belajar HE, alhamdulillah mampu recall balik apa yang belajar masa sekolah dulu.

#3. Sistem Peperiksaan yang tak selari
Sistem peperiksaan di uni ada yang tak selari dengan silibus. Mungkin diukur dari segi kematangan i.e. kita dah besar, udah-udah le spoon feed. Ilmu tu kena cari. Kat uni, ada beribu students, lecturer pon ramai dan fikiran semua lain-lain, sudahnya cara pengajaran dan penyampaian lain-lain tapi yang pasti kertas exam final bagi subjek wajib uni lain dari apa yang belajar. Masa tengah study week tu, pulun la duk upload softcopy past year yang totally tak sama dengan apa yang belajar dalam kelas & kuliah (certain-certain subjek je la).

Question to ponder. Subjek Wajib Uni (WU) which hold the same course code, even student tak sama course, but we expect semua mestilah belajar silibus yang sama. Cuma masalah kat sini, apa yang belajar dalam kelas seciput je masuk. Mahu tak terkejut dengan ke'taiko'an soalan tu. Lastly, memang jadi super saiya je jawab semua soalan tu. Nak-nak soalan tu MCQ type. Memang bergantung kat nasib je la. Nak suruh jadi critical thinker sebenarnya. Huiii~ Serius frust la jugak. Nak-nak yang masuk exam, totally kita tak belajar time lecture. Lecturer lain buat kertas soalan. Kalau subjek tu bersangkut-paut dengan course kita takpelah, ada la jugak pengetahuan am. Ni tak. Memang ke laut weeyyy.

Kalau kat sekolah, semua silibus standardize dah. SPM, PMR, Lembaga Peperiksaan yang buat kertas soalan. Even soalan memang takkan pernah lari daripada silibus. Sebab tu senang nak skor. Senang ke? Yep, senang untuk skor atas kertas. Cikgu pon selalu buat bengkel menjawab soalan, memang tip top la. Kat uni, mana ada benda-benda ni, self-study aje. Semua bergantung kat diri sendiri. How we manage this. Satu aspek kat uni ni bagus sebab everything depends on us. Memang independant habis bab belajar ni.

Point kat sini, sepatutnya soalan exam bagi subjek wajib uni tu janganlah menzalimi student sangat. Tak kisah nak masuk apa yang kitorang tak belajar, cuma, kalau boleh selarikan semua silibus yang diajar dengan semua lecturer.



****************************

Enough with criticism kot. Tu tak masuk lagi dengan part orang ponteng kuliah, kelas. Suruh tolong 'tap'kan kad matriks, tiru tandatangan semua.  Hoho. Kena saman kang tak pasal pulak. Sem 2 ni memang macam-macam la terjadi dalam hidup aku. Dengan insiden accident laa. Join macam-macam pertandingan debat & pengurusan debat. Jadi editor bagi dua video. Berlakon jadi mafia & pendakwa raya laa. Entah macam mana tah result sem ni. Hopefully, all is well, Aminnn...

And sebenarnya apa yang paling penting nak survive kat alam uni ni adalah TIME MANAGEMENT. Yang aku fail sejak dulu sampai sekarang. -___-" Semua point kat atas tu sebenarnya boleh tolak dengan satu hujah ni je pon. Point tak kuat. LOL

Oh, saja nak share. Ni gambar semalam. Kami classmate pergi rehlah bersama-sama kat Sungai Gabai, Kuala Langat. Saja la nak rest otak lepas berhempas pulas menjawab final paper hari Rabu tu remark the end of our first year. Oh, another good thing to remember :)




p/s: Salam Ramadhan yang bakal menjengah tak lama lagi untuk semua! Barakallahu fikum ^_^


Tuesday, June 4, 2013

Just Keep Swimming!

Mode: Gempur!

(ambil ayat roommate, dia siap tampal kat bilik lagi). 
Moga memang betul gempur + kamikaze laa since Final just around the corner.

Still. Ada 1 lagi assignment pending. Courtroom Drama. We'll be doing the case of Mona Fandey. Aku jadi Public Prosecutor. Heh. Banyaknya nak kena pot pet! I can't help myself but to focus both for these final exams & courtroom drama sebab final assessment courtroom ni 30%. Banyak kot. Ni jelah penentu gred sebab takde final exam subjek ni.

Minggu-minggu macam ni memang kritikal. Rasa macam tak cukup tanah + masa nak study. Tambah pulak kemalasan yang melanda bak tsunami. Ok, cut it out.

Dah lama tak blogwalking, tak update blog, aku terbaca blog rakan-rakan yang rata-ratanya update tentang exam. Ada yang menulis tentang kegagalan, luahan tak bersedia di kala exam. Ada juga yang menulis tentang glory & sebagainya. Memang fitrah student blogger untuk meluahkan apa yang terbuku di hati melalui medium ni. 

Sejujurnya, aku lagi suka membaca kisah kegagalan daripada kisah kejayaan. Kagagalan semacam bagi satu sumber inspirasi supaya kita lebih bersemangat. Masa tu kita akan rasa diri kita rendah dan hina sangat. Berpijak pada bumi yang nyata, bukan berada di awan-awangan. Somehow, seakan ada catapult yang buatkan kita nak move on, lari daripada kondisi semasa. Bak kata Dory in Finding Nemo:

"When your life gets you down, do you wanna know what you gonna do? Just Keep Swimming"




Tapi, kalau selalu disogok dengan kejayaan, rasanya seperti kita dah tahu semua. Nak nak kalau tak baca pon dapat pointer tinggi. Satu perasaan yang menjengkelkan. Perasan diri bagus serba-serbi. "Aku tak baca tapi aku boleh jawab apa." Nauzubillah... Kadang-kadang wujud perasaan tu dalam diri. Padahal semuanya daripada Dia. Kalau Allah tarik nikmat tu, mau menangis tak berlagu.

Orang kata belajar sebab ilmu. Is it? Susah sebenarnya. Nak tak nak, mesti jadi belajar sebab exam jugak. Sudahnya, masa study week ni lah duk pulun baca siang, malam. Masuk tandas pon terngiang-ngiang apa yang baca. Bila dah habis je exam, buku bersepah dekat luar dewan exam. Tanya je soalan, terus tak ingat. Tak ke rugi ilmu tu? Belajar 6 bulan semata-mata untuk skor pointer?

Hari tu family datang melawat all the way from Kelantan to Nilai, alang-alang hantar adik aku masuk Matriks Banting. Then, tiba tiba, mak aku tanya;"Angah, nak hadiah apa? 3 sem (daripada tamhidi) dapat dekan kan?" I was like, aaaaa... Aku tak tahu. Kalau sem ni result jatuh, mau mati. Entahlah. Hidup ibarat roda. Kadang-kadang, I am afraid to hold on to promises, kalau tak lunas, aku tak sanggup nak tengok muka kecewa mereka. The hardest part bila orang rely kat kita. Kita tak sanggup nak kecewakan mereka. That's why we have to work for it. InsyaAllah. 

Sedar tak sedar, Examination is just part of formal test yang kita hadapi dalam hidup ni. Yelah, kena struggle berbulan-bulan untuk exam yang hanya untuk berapa jam. Padahal, kalau kita apply segala yang kita hadapi macam sakit, accident & bala lain yang menimpa kita, kita mampu hadapi. Terus heads down sebab kita nak mohon kekuatan untuk hadapi benda-benda ni. Same thing goes to exam, berjihad atasi kemalasan & tawakkal in all means (belajar, solat hajat, etc tapi dengan syarat istiqamah)

Kejayaan & Kegagalan. Dua dua tu ujian. It's just how we handle the things. Don't say that you are born to be a failure or what. Nobody is born that way. Still, we have plenty of time to shift it. 

Love the quote. Dah lama buat jadi cover Fb supaya jadi penyedap hati. Heh.




P/s: Dedicated to all who will face final examination too.. :)
P/s 1: Terima kasih ibu, abah & semua sebab datang hari tu di saat kemalasan melanda. InsyaAllah semoga bagi suntikan baru untuk angah belajar.
P/s 2:Nani, jangan sedih.. Ingat janji kita untuk berjaya sama-sama ye. We did this before masa kat sekolah dulu. Sekarang walaupun beza uni, jiwa kita bersama. Boleh punya laa.
P/s 3: Other bloggers yang dah bekerja kalau terbaca post ni, anggaplah ni part of tulisan picisan daripada student yang tak tahu nak luah mana dah. Gian nak menulis satu. Haha.




Sunday, May 5, 2013

Bahana PRU: Dulu dan Kini -Persepsi Seorang Noob

Ok, I know, esok 5 Mei 2013 bersamaan Hari Mengundi 'Sedunia'. Lol. Kenapa 'Sedunia'? sebab semua makhluk dalam alam semesta bercakap tentang ni sejak kebelakangan ni dan akan berterusan cakap pasal ni untuk tempoh yang akan datang. Meriah!



Bila aku log in FB, Twitter, rata2 semua berbicara tentang PRU 13, Ini Kalilah & sebagainya. And so I am, I get too excited about this even I do not show that much. Bukan tak nak update, tapi aku rasa lebih baik jadi bystander sahaja.

Aku tak selalu update pasal politik dalam blog ni, rata2 semua kisah picisan hidup gue. Tapi disebabkan bahang yang amat, sedikit sebanyak telah memaksa aku untuk menghentam papan kekunci. (LOL. ayat sastera bhai)

Bahang PRU 13. Tak sama dengan PRU 12. Kenapa?

#1. Eagerness

Ye, kali ni agak lain auranya kalau nak dibandingkan dengan aura PRU 12. Mungkin sebab jangka masa 5 tahun daripada last GE (biasanya kan 4 tahun je) Dah la lama gila nak tunggu parlimen bubar. Parti2 pon masing2 dah come out dengan aura yang lain macam. Semangat. Baik parti PR & BN, semua ada manifesto yang diharapkan mampu membeli undi rakyat jelata.

Masa ni lah yang kita boleh nampak, calon turun padang. Bendera parti terpacak di sini sana. Lagu 'Sayangi Selangor, Yakini BN' yang kerap berkumandang di radio dan dalam train. LOL. Iklan-iklan di laman youtube semua berkait dengan undilah BN dan sebagainya. Oh, tak lupa juga pelbagai cerita-cerita panas yang tersebar sebelum ini. Aku rasa last PRU takdelah macam ni. Ke ada? Entahlah. 5 tahun lepas, aku masih belum terdedah dengan internet.

#2. Atmosfera berbeza

Last PRU, I was only 15, tahun 2008. Form 3. Masih mentah. Environment pon kat sekolah. Paling-paling hangat pon ada lah budak-budak Aspura duk pampang bendera parti dekat blok diorang. Pastu, ada yang duk nyanyi lagu parti. Nyanyian diorang pon jelas menusuk pendengaran budak-budak Aspuri. Lol. Lepas tu, duk berdebat sesama sendiri, parti mana yang lagi baik. I was not aware, maybe typical budak-budak sekolah, "korang tak layak mengundi, jangan cakap pasal politik, sejarah pon fail" What a double-standard! Dan itu telah menanamkan doktrin dalam kepala aku bahawa politik tu kotor. Then, kalau log in FB pulak... Ohh. tak ingat. aku masih sacred time tu, FB pon takde lagi. So, tak tahu macam mana gempaknya perbualan tentang PRU di alam maya.

Lain situasi dengan sekarang. Dah masuk alam U, dah ada FB. Aku dapat lihat betapa semangatnya anak-anak muda bila berbicara tentang politik sama ada secara live atau laman sosial. Nak komen? Aku takde ilmu sangat mahu berhujah. Hanya mampu jadi pemerhati setia. Kadang-kadang rasa macam outta date.  Sebab apa? Orang lain semua duk berbicara soal PRU, share itu ini, tukar DP ---> 5.5, #IniKalilah #GE13 bagai, tapi aku? update macam unaware what is happening. Heh. Outdated gila kau. Sangat ignorance tak ambil port pasal politik. Bukan tanak amik port, tapi ku kira dengan segala newsfeed tu dah cukup untuk bagi info dan maklumat dekat aku walaupun harus di'filter' terlebih dahulu.


Erm, lagi?

Tu je la kot. Saya cuba bersikap neutral. keh3.

Smart!



Selamat Mengundi! Buatlah pilihan yang bijak demi negara aman dan sejahtera! :D
Go GE 13! 
Minta jauh daripada peristiwa seperti 13 Mei 1969 berlaku lagi.










Thursday, May 2, 2013

Novice 2013

What a busy week lately. Mana tak nya, semua nak kena harung dalam minggu lepas jugak. Imagine 4 quizzes in that particular week (ICT, Fiqh Ibadat, MLS & Business), training for debate (for Novice Cup) & assignment video pendek arab yang sangat mencabar ketahanan fizikal & mental aku. How to actually comprehend our time since we have a lot to do. Surely, I already lose my track, rhythm in studying and handling other things. Por favor. -_-"
So, since hari ni hari buruh, I think of getting off for a while. Pergi PBAKL. Lol..

National Novice Debate Championship 2013

Novice Cup is actually a debate competition for the newbies. Yeah, we still consider ourselves as newbies.  School boys and girls and even universities' students have participated in this tournament. This program took place at UiTM Shah Alam (. Even though, the cup is for the juniors in debating, but the topics/motions were sooooo secular & liberal, I might say. Among the topics listed for the preliminary rounds?
  • THW legalise pedophilia if it comes with parental consent
  • In countries where prostitution is illegal, THW only prosecute the clients
  • THW remove internet porn filters
  • THW grant marital benefits to child bearing couples
  • THW investigate and prosecute all cases of domestic violence regardless of victim's consent
  • THW allow spouse to sue in cases of infidelity
  • THBT the ministry of magic should pay for remuneration to the muggle world for the damages caused by Voldermort and his death eaters
  • THW destroy the throne....
  • TH supports the rebellions...
  • THBT (Nuclear) winter is coming...
  • THW force religious institutions to conduct wedding ceremonies for homosexual couples
  • THW establish ways of contacting creator(s)
  • etc...
*THW-This House Would
THBT- This House Believe That

See? How secular the topics were! I think the topic in MOHEC were easier. Even crappiest, when we have to actually propose something unthinkable and would distinct with our aqidah. Even though we did not make it to octo-final rounds but alhamdulillah, a lot of experiences we learned along the debate. 


The Trainees: Aini, Nini (Tyra, not in the pic)

Team A: Haris, Amirul, Aizat

Team B: Farah, Salman, Hans

Team C: Mushi, Rashid, Wani


But then, biasalah, in every tourneys, there must be lack with something. The organizer was actually lacking of accommodations, I saw same guys conducting roll-call, food, collecting score sheets etc. Maybe there were many teams participating, so the judges were not actually eligible enough to give the verdict. There's a time, we thought that we could win the motion according to our arguments and stance but we lose it anyway. The judges gave the comment:
"Government (we) did great. You give good arguments and even your reply speech is very convincing. and the side of opposition (our opponent), you are off-topic. You should not talk about this thing, yada... yada.. yada..."
We thought we gonna win. At the end, the judges said, we give the win to- Opposition.

What the....?

Never mind..

And there was a time, the judge was only 15 years old and she was the only judge to examine us.

I must say, a lot of assumptions happened throughout the debate. Heh.





p/s: selamat mengundi!















Friday, April 12, 2013

Workaholic vs. Family Values

Approximately, just a day left before departing to Nilai, again.
Just got home last Wednesday.

Others had already spent their holidays since last week while me? 
Busy jadi urusetia Debat Arab SMKPM & Jemputan Nusantara yang telah berlangsung 6-10 April. LOL. Cuti mid-sem 5-14 April 2013.

Macam hari tu jugak. [klik sini]. This time tougher since aku jadi Penolong Unit Kiraan Markah (UKM) and bertanggungjawab untuk jaga bahagian Nusantara. Ketua dan konco-konconya kena jaga bahagian kebangsaan. 

Aku baru ada sekali pengalaman jadi AJK UKM hari tu dah kena jadi Penolong, so, aku kena bertanggungjawab key-in markah, tentukan jadual match-up, buat  & edit slide match-up/result pusingan etc. Howdy~ Susah jugak kot, nak2 tang salah key-in. Yang kalah, pergi buat menang, so dia akan mengganggu semua markah dan match-up lepas tu. Yang pasti, Microsoft Excel memang kena power. --"



Preparing a gimmick slide for Quarter-Final's match-up


Hakim sedang mengira markah selepas tamat pusingan Final

That was a new experience too..

Tahniah kepada:

Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah yang memenangi kejohanan debat bagi kategori Kebangsaan & 
Kolej Islam Sultan Alam Shah yang memenangi kejohanan debat kategori Nusantara

************


Somehow, people kept asking me; 

how did I get so busy? 
how can I bear the short holiday left?
etc.

I just can answer this with a smile, without knowing how and what was I supposed to answer those. 

Maybe sebab pengalaman tu tak dapat dibeli. Kita sendiri yang kena merasai.

Maybe jugak sebab dah terbiasa daripada kecil, berjauhan dengan family. Almaklumlah, duduk asrama dari  umur 13 sampai sekarang. Bukannya tak value nilai kasih sayang family dengan bebanan kerja. LOL. Workaholic? Jauh sekali.

Somehow, I missed the moments in my entire life that I have spent without my family around.

Taken from Hlovate's page


Betul lah, nilai kekeluargaan tu lagi penting. 

Buktinya?

Cuti 3 hari ni memang lah sangat2 bermakna walaupun mungkin tidak memadai. Dapat menatap segala perubahan yang berlaku pon which my lil siblings dah sama tinggi dengan aku, dan mungkin akan menjangkaui ketinggianku sendiri bila aku balik cuti sem kelak. haha. Am dead shorty. 

Heaven bila dapat menatap kegembiraan yang jelas terpancar bila aku balik. Serius, semua berebut untuk menceritakan apa yang berlaku dalam kehidupan mereka kat sekolah dan sebagainya. Even aku sendiri pon tidak larat untuk mendengar kesemuanya tapi demi mereka, cecey~ ayat tak tahan.



Really, I miss to unwind the time. :)


Value your family! Jangan cuti menghadap FB je. LOL




Monday, March 18, 2013

Of motor pinjam dan insiden

Pernah tak merasai satu hari yang sangat malang? Aku yakin mesti pernah semuanyalah.

"Sudah jatuh ditimpa tangga"

Heh. Tiga insiden yang dikaitkan dengan motorsikal pinjam ni memang akan diingati sepanjang zaman.

********

Pada suatu tengah hari yang panas, hari Jumaat, tatkala orang lain sudah habis kelas dan kuliah, aku mendapat panggilan untuk ke Fakulti tempat aku belajar. Sewaktu itu, aku masih berada di kolej kediamanku. Memandangkan cuaca agak terik dan pemandu bas juga sudah hampir mengakhiri shift mereka (almaklumlah solat Jumaat tak lama lagi), aku kebingungan sama ada mahu ke sana atau tidak.

Nak jalan kaki? Panas. (heh. manjanya kau!)

Nak naik bas? Bas dah takde.

Nak naik kereta? Siapalah yang sudi meminjamkan.

Naik motor?

Haa.. Tidak semena-mena kuterlihat kelibat manusia yang sangat kukenal. Rakan sekuliah. Dengan perasaan yang tidak berapa malu, ku meminta untuk dipinjamkan motornya buatku. Alhamdulillah, permintaanku dikabulkan.

Apa lagi, aku pon tidak sabar untuk tiba ke destinasi. Sementelah dapat sahaja motor tu, aku terus sahaja pecut. Namun, apakan daya, belum mula perjalanan, aku telah mempedajalkan motor tu. Terlanggar tiang bhai. Haih. Aku terlupa. Nature motor ni tidak sama dengan motor2 yang aku tunggangi selama ini. Ranap juga front cover+lampu depan motor. Alhamdulillah ku tidak mengalami sebarang kemalangan fizikal. Hanya kemalangan mental sahaja sedikit sebanyak. -_______-"

Kalau tukar front cover agak-agak berapa eh? Tang lampu dah selesai. Kopak laa bajet. T__T


Namun, dengan kekentalan jiwa dan semangat yang tinggi, aku gagahi untuk bertemu dengan seniorku di fakulti. Perjumpaan yang hanya lebih kurang setengah jam itu kukira berbaloi memandangkan keesokannya aku harus present bahan itu. Setelah tamat pertemuan, aku kembali ke motor. Alangkah hampanya aku bila mendapati tiada minyak. Tank zero! Damn! Patutlah sebelum tu, aku diingatkan supaya mengisi minyak terlebih dahulu, tapi kukira sempat sahaja usai pertemuan nanti.

Hampa. 2 insiden on row. Aku meratapi nasib di kafe. Nak telefon empunya motor, solat Jumaat baru sahaja akan berlangsung ketika itu. Nasib kau la, Nis. Redha je lah dengan ketentuan Ilahi. Mungkin ada hikmah di sebalik semua ni.

Sedang ku merenung nasib, ku ternampak seorang senior. Teragak-agak, aku cuba menggagahi diriku untuk meminta bantuan daripadanya. Kalau diikutkan, malu lah juga sebab tidak berapa rapat dengannya. Namun, aku tidak mahu menyusahkan empunya motor buat kali kedua. Terus, aku memintanya agar meminjamkanku keretanya untuk membeli minyak. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan Allah, dia memberi keizinan.

Terus sahaja aku memecut ke stesen minyak berdekatan. Usai minyak dibeli, aku terus menuangkan minyak ke dalam tangki. Masih tidak penuh. Nampak sangat tangki kering kontang. (-.-"). Melihat meter minyak yang bergerak dari E ke F, aku tersenyum. Aku bersyukur dengan kepanjangan akal yang Tuhan kurniakan kepadaku untuk survive. Lalu, aku menghidupkan enjin motor untuk kembali ke kolej kediaman.

Ku sangka panas sampai ke petang, namun hujan di tengah hari. Lorh. Motor tu mati dalam perjalanan pulang. Kukira hanya 200 meter sahaja aku bergerak dari tempat asal. Aku tidak dapat membayangkan betapa miserable nya hidup aku ketika itu. Berada keseorangan di tengah panas. Bermacam-macam usaha aku lakukan untuk menghidupkan motor tersebut, namun, apakan daya motor dengan aku memang tiada chemistry. Aku hanya tahu menungganginya tanpa kenal selok belok berkenaannya. 

Walaupun ku agak keberatan, tapi apakan daya. Aku memang naif bila berbicara bab-bab mekanik.  Aku harus membuat pilihan sama ada diam dan cuba sedaya upaya atau memaklumkan kepadanya sahaja. Terus sahaja aku meng'sms' tuan punya motor dan memaklumkan kepadanya. Ego dan perasaan tidak ingin menyusahkan orang tidak akan selesaikan apa-apa.

Tidak lama kemudian, tuan motor tiba bersama rakannya. Rakannya cuba menghidupkan motor itu namun gagal. Jadi, aku membuat konklusi, motor itu memang ada masalah sedikit tang enjin. Jadi, dia menghubungi rakannya yang memang arif bab motor dan menyelesaikan masalah tersebut. So, happy ending. Ehh.

*******

Cerita tu tak habis di situ. Ofkos la aku kena tanggung segala kos. Walaupun agak miserable gila rasanya time tu, tapi cepat2 aku fikir balik. Aku cuba untuk terima segala ujian daripadaNya. At least dengan kesusahan yang menimpa-nimpa, dengan keseorangannya aku time tu (nak minta tolong pon semua perempuan kot, laki solat jumaat, mana ada yang reti bab2 motor ni), alhamdulillah Allah bagi aku kecekalan untuk hadapi. If only aku mengeluh, rasanya kondisi lagi teruk kot.

Walau apa pon, peristiwa ni mengajar aku supaya bersyukur dan tak cuai dalam lakukan kerja. Oh, and yes, jangan duk menggatal sangat nak bawak motor illegally. Lesen B2 tu dah takde, tak payah nak gatal bawak motor orang. -____-"





p/s: ohoii.. baku gak bahasa post kali ni. keh3
p/s 2: akibat lama tak menulis, kan dah panjang post ni. -.-"




Tuesday, March 5, 2013

MOHEC attack!

Ok, this post gonna be about debate and will be written in English (again..ugh -_-")

Last Friday (1st March 2013), my teammates and I participated in Ministry of Higher Education Cup (MOHEC) debate which was held in University of Malaya (UM). This was my second time participating in English Debate Competition. The first was Gender Debate at UTM Skudai (click HERE). This time the format of the debate was Asian Parliamentary Style, which is three against three speakers.

We got the cute t-shirt. :3

So, this was the first time I collaborated with seniors (Fawwaz & Kak Tyra). I've got the nervous feeling because I didn't think I was that good to join them and I was afraid I was being such a spoil brat. Yeah, like hell. They were good enough, speaking flawlessly, structured speech etc. While me? Duh. Startled a lot, sometimes 'lampi'. I sometimes thought that I was not deserved to be with them. I don't know if it was only me or they too were thinking that way.. Lol. After all, it ended dah pon. No need to think too much.

Well, we didn't make that too far. So far, we just won two over four preliminary rounds. 

Round 1:-
Motion: THBT pop music is making our culture less creative
UNITEN 2 (govt) v. USIM 1 (opposition)
Result: Clear, we won the round

Round 2:-
Motion: THBT addiction should be treated as disease
UT Mara 2 (govt) v. USIM 1 (opposition)
Result: Close, we lost the round

Round 3:-
Motion: THBT athletes should receive academic credit for sports
USIM 1 (govt) v. HELP (opposition)
Result: We lost the round

Round 4:-
Motion: THBT prosecutors should face consequences if the innocent people go to jail
USIM 1 (govt) v. USIM 2 (opposition)
Result: We won the round


*THBT - This House Believed That (in Malay, we called it Dewan ini percaya....)
And this was also my first time of being third speaker. *Wallaweh.. Selama ni jadi 2nd speaker, tetiba kena jadi 3rd. memang masyukk gila lah. tergagap banyak bhai, -_-"* 

The uneased feeling I've got throughout the debate is... the time. They weren't punctual at all. You know, the second round was supposedly started at 6 pm on Friday (if I'm not mistaken), but then the round started at 7.30 pm. Duh. Maghrib kot. Then, the debate went on until 8.30pm. Are you suggesting us to skip Maghrib?  Debate is just a competition, why would the schedule be setting up that way? It was kinda frustration and disappointment I felt towards the organizer.

The second is, yeah the 'pergaulan'. How the social interaction occured between the ladies and gents. Heh. I have mentioned about this before in this post, a hijabis Malay girl hugged to a non-muslim man, shook hands between men and women to show sign of professionalism. I know, people would rather say: "Hey, it's common lah. Wake up! Be open-minded!" Even if I was not strong to avoid this thing to happen, I still gotta the feeling, this is Haram. I thanked Allah for giving me this unpleasant feeling when seeing this thing happened. I'm afraid that my heart won't feel anything when seeing evil action is happening in front of me. Rasulullah s.a.w once said:

"Whosoever of you sees an evil action, let him change it with his hand; and if he is not able to do so, then with his tongue; and if he is not able to do so, then with his heart; and that is the weakest of faith."

But, all in all. We did have fun. It was fun to mingle around with seniors and juniors and debating together.. :)






p/s: time untuk pulun esaimenggg... baru minggu ketiga, tapi esaimen macam dah half-sem. -.-"


Saturday, February 23, 2013

Kids and Babbling!

Sebab dah lama gila tak menulis, aku rasa kali ni just nak update something yang santai je.

One of the thing that I like to see the most is --> seeing children growing up. But wait, it doesn't mean I am fond to have kids on my own *even it is everyone's dreams.* I have 2 younger siblings which are only 12 and 11 years old by now, (9 and 8 years gap from mine), so I have watched them grew up from baby and up till now.

Well, what I love to see the most is their babble. Celoteh. How cute!

Why did I write about this actually? Simple. 

My semester break last sem, I was surrounded by kids. Oh, adik aku yang boleh dikatakan kecil-tapi-takdelah-kecil-sangat + dengan anak2 Dr. Fairos yang jumlahnya 6 orang (the eldest, 12 and the youngest, 4). I had to send and fetch them to school, tuition and so on. Their parents went to 'umrah' and since I was available during those periods, I was hired to be the driver for their children. And oh the kids were happening especially the youngest who is the cutest and the trouble-maker too. -,-"

I was kinda 'Chisato' in Atashinchi No Danshi. Have to complete 10 Mothering Goals. LOL

I thought I was only going to drive them, instead, I've to babysit them too. I spent 3 nights at their house after the house had been broke into by strangers. The motorcycle had been stolen! I just can't imagine if the culprits entered the house. Yeah, fortunately, the kids and the 'bibik' were safe. Imagine. Only a bibik and 6 kids in the house. To my sense of humanity, I felt that I was responsible for looking after them too, even I'm not much related to them. Alhamdulillah, recently, the motorcycle had been found in Tumpat. Wayyy far from KB. 

*********

Enough with that. I really enjoyed seeing them talking.

I remembered these incidents I watched, of course, kids involved:

#1 AIR SEMBAHYANG

Conversation between my uncle and his son, Alif, 3 years old at surau.

Uncle: Adik tunggu kat sini. Ayah nak ambil air sembahyang.

Alif: Oh.. ayah tolong ambilkan untuk adik sekali..

Uncle: Whaaaatt?? (dalam hati) *facepalm*

LOL. clearly, he doesn't know what is 'air sembahyang' and he thought it was something we can take for them. Perhaps it's for eating.


#2 LEMPENG
I was waiting for someone to fetch us to go back to Residential College. At that moment, I was at a stall selling waffle, kayaball, ice-cream and corn (LOL. I don't know what to say this specifically). Suddenly, a boy about 5, 6 years old came and said...

Boy: Pakcik, nak LEMPENG satu? (his finger pointed at waffle, referring to that)

Pakcik: Oh.. Lempeng ada jual kat sini ek? (I know his soul intention was to joke with it)

Boy: (innocently) A'ah.. Yang ni. (pointing at the waffle again).

Pakcik: Nak perisa apa?

Boy: Apa yang ada...?

And the conversations went well. I love seeing that innocent look in them. I ever imagined if I were the one who buys it and referring to the waffle as Lempeng as well, I might be the joker there. But the boy wasn't wrong. Waffle is a modified pancake. And pancake is a Lempeng. He somehow had opened my eyes. We were so dead innocent while we were kids. They don't know how to cheat, how to cover for that.  And oh yes, the Lempeng word is very cute term to use. I think I might use it one day. :P

********

You might hear and see many other things that related to the kids babbling. So funny. Sometimes, I myself would laugh if I flashback my dear childhood memories of being tomboy. Rather great anyways. I can't think of how did I start up like that.

Motif of writing this?

This is me, when I was a kid.  *Nampak beno menipu.* Credit: Google

 Gah. Childhood is always the sweetest moment in life. I miss to wind the time.






Saturday, February 9, 2013

Delicatus Experientia

Aku membusykan diri dengan program ni la tapi aku in charge debat je
Huii.. Memang minggu yang panjang. Tatkala orang lain dah balik bercuti hari tu, aku membusykan diri jadi Urusetia Debat Arab antara IPT peringkat ASEAN (31 Januari-4 Februari). Ingat nak update terus kat blog pasal ni, tapi bila balik je rumah server rosak, kabel kena curi. Memang puasa online la 2,3 hari ni. -_-"

Ni kerja-kerja sebelum event bermula. Gunting, tampal, filing.

Saja kutip pengalaman join2 program macam ni. Memang surrounding dengan senior2 la since aku sorang je 1st year. Fuu.. Tapi takpe, pengalaman tu yang penting. Aku urusetia bawah Unit Kiraan Markah a.k.a UKM. Pendek kata, UKM ni adalah ibu la kot segala unit sebab kena kira markah-markah personal pendebat, keseluruhan, ranking & match-up apa lawan apa for the next round.

Tag urusetia
Sebelum ni ada pengalaman debat je. But when it comes to the process, macam mana markah tu dikira, macam mana penentuan siapa lawan siapa untuk pusingan seterusnya, baru la dapat tau dengan lebih jelas lagi.

Seronok tapi mencabar. 

Seronok sebab dapat tau 'rahsia' terbesar (besar la sangat -_-) semua pasukan. Markah diorang, ranking, lawan apa lepas tu, siapa yang menang (especially kalau silent round yang mana even pasukan yang berlawan tak tahu diorang menang ke kalah)


Kerja-kerja semasa.
Kira| Lengkap papan match-up & etc

Mencabar sebab takut salah kira der. Semua keputusan adalah berdasarkan markah-markah yang dikira. Kitorang bukannya kira sangat pon, just semak balik apa yang hakim dah kira berdasarkan markah yang diorang bagi kat peserta, kira markah keseluruhan, cari purata each speaker, ranking & etc. *wallaweh.. banyak jugak rupanya kalau state macam ni..* Plus, aku memang dah lama tinggal math secara formal ni. Nak dekat 3 tahun takde guna math even math simple, tambah purata ni je pon.. Tu pon guna kalkulator kot. Haha. Lameee... -___-"

Yang best jugak jadi UKM, kerja kitorang just start masa hari pertandingan je. 31 Januari- 3 Februari. Hari last takde keje. Kalut time sampul markah sampai. Nak kira lagi, key-in dalam excel, match-up. Tapi bukan sorang la. AJK UKM ada 4, so sempat je. Gladly, dapat unit terbaik at the end. Thanks semua! Alhamdulillah. :)

Keputusan debat final, pertembungan antara Uni Sains Islam Malaysia v. UIN Syarif Hidayatullah, Indonesia telah berpihak kat UIN Syarif Hidayatullah. Serius, aku bukan faham sangat pon. Arab aku memang... err... speechless.. nak2 debat. Kalo lecture arab faham la jugak sebab tak speed sangat cakap.

Credit Pic: Faizatul Akmal






















 Hukumah (Kerajaan): Syarif Hidayatullah *semua lelaki
Mu'aradhah (Pembangkang): USIM *semua perempuan
Motion: ..... (tak ingat.. ffuu)

Keseluruhan pertandingan sempena ihtifal kali ni, tuan rumah johan pertandingan Nasyid & Tilawah (kategori Qari), manakala Debat dapat Naib Johan. *applause*



Ok, dah lama gila tak menaip, aku blur nak endingkan macam mana.

Sekian, banyak sangat pengalaman berharga (ASEAN kot) yang aku dapat... :D *ayat cliche karangan budak sekolah. LOL*



p/s: banyak gak gambar dalam post ni.
p/p/s: countdown habis cuti: 10 hari lagi. 5hb hari tu baru sampai rumah kot. Ni macam bukan cuti sem ni. -_-"
p/p/p/s: jadi supir & babysitter anak-anak Dr. Fairos sebab dia & hasbeng dia pergi umrah sampai habis cuti. Memang mendrift laa aku jawabnya..
p/s last: Update ni pon kat rumah budak2 ni. Menyelam minum air ke? :p Cepat2 la ok kabel. Kalau tak memang puasa online lagi laa..