Tuesday, November 6, 2012

Antara Chemistry & Law

Salam Alaikum..

Harap masih tak terlambat untuk mengucapkan 'Selamat Berjuang kepada Army2 SPM sekalian'
SPM is actually stands for: Semua Perkara Mudah. kan? sangattt... Poyo je, mentang-mentang dah lepas. 

Semalam barulah mula balik kuliah+kelas lepas seminggu break. Seminggu break pon rasa sekejap je. Alhamdulillah, dalam seminggu tu, macam-macam perkara boleh buat. Yang paling tak tahan bila Ibu aku suruh ajar adik aku subjek Chemisry. It's been 2 years dah aku tak belajar Kimia. Member-member aku semua duk poyo-poyo je show-off pasal Organic Chemistry bagai. Aku pulak Kimia tau sampai SPM je, memang tak boleh challenge lahhh ilmu diorang yang lagi tinggi tu. (Plus, ex-classmates masa sekolah dulu memang majoriti sambung B.Science lagi, aku je kot melencong ke B.Art)

First thing was, selongkar balik stor, cari khazanah-khazanah lama Kimia. Memang aku simpan khazanah-khazanah tu dalam satu beg je tapi memang boleh kira complete lah. (i.e.: nota-nota masa form 4 & form 5, kertas-kertas soalan, modul-modul & buku rujukan) Memang agak berhabuk la jugak. *Bajet lama, padahal  bukannya exact 2 tahun sangat pun* Amir bukannya nak guna semua barang ni. Laki kan. Standard, nak yang baru-baru. Ceh. Tapi lately before exam, memang struggle gila lah dia. Lelaki...


Antara khazanah yang terkumpul

Disebabkan masa pon macam suntuk je, aku just fokus ajar teknik jawab soalan & terangkan camne nak tackle soalan. At the same time, ajar pasal certain-certain bab yang berkait dengan soalan-soalan tu. Sebab dah agak lama tinggal, memang tak ingat sangat lah. Even Chapter 2, form 4, tanya soalan simple gila. "What is Nucleon number?" Aku nak jawab yang tu pon kena rujuk buku dulu. Hmm.. "Total number of proton number & neutron number" Quite noob jugak laa rasa bila soalan simple macam tu pon blurr. Tapi bila dah get through soalan-soalan tu, alhamdulillah ingat lagi. 

Seringkali diajukan soalan: 
Kenapa tak sambung Kimia je? Kenapa melencong daripada Sains ke Sastera? Memang minat ke Law? 

Soalan-soalan cepumas macam tu memang tak mampu nak jawab.

I shall say: The Road Not Taken?


Kadang-kadang aku bagi jawapan mudah je. Dah dapat, terima je. Sepasrah itukah aku? Mungkin aku tersalah buat pilihan jugak masa isi UPU dulu. Bukan tanak sambung kimia, tapi takde rezeki kot. Maktab dah cuba tapi tak dapat. Kalau dulu lalu depan Jabatan Kimia, memang beranganlah tu bakal tempat kerja aku. LOL. Tinggal harapan je. Lalu sekarang pon, family aku still ungkit pasal ni. Nice!

Orang lain sanggup ambil jalan panjang-panjang sebab nak ahieve their goals. Aku pulak? Memang berserah gila lah kat takdir. Bukan yang jenis fikir panjang, nak masuk Matriks dulu ke, then struggle, then baru buat pilihan pergi mana. Aku takut untuk menaruh impian kat something yang aku tak pasti.

"Kenapa tak tukar je course masa mula-mula masuk dulu?" 
Yea, ada orang tanya. Maybe sebab masa mula-mula masuk dulu, aku teruja bila tengok orang buat latihan Kimia, tulis formula segala bagai. Kadang-kadang aku fikir, aku tak pandai grab peluang. Padahal boleh je tukar course masa awal-awal sebab jiwa aku pon bukannya dekat Syariah & Law yang memang agak baru dengan aku. Tapi bila dah belajar lama-lama cambest je sebab memang kena widen the view & scope lah. Kalau tak memang down tengok orang tau, kita noob. (cuma kena work out more on reading, critical thinking & language la)

Dah masuk tahun kedua (Asasi+1st year) dalam course ni, memang mencabar aku supaya menjadi orang yang serba tahu lah. Sebelum ni memang aku anggap "Ignorance is a bliss" Tapi awful gila kalau tak tahu. Mungkin orang kata, belajar Law ni bahaya, dosa banyak. Memang susah nak tukar orang punya persepsi. Tapi, apa yang aku dah belajar setakat ni, memang sangat2 membuka mata & fikiran supaya berfikir secara matang & kritis. Memikirkan permasalahan yang berlaku & cakna dengan persekitaran. Plus, bila belajar dua-dua Syariah & Sivil ni, boleh tengok perbezaan yang ketara dari segi pelaksanaan & sebagainya.

Mungkin ni hikmahnya. Nak suruh melihat dunia. Alhamdulillah, belajar dua-dua bidang ni memang menarik. 2 cabang yang berbeza, meskipun tak dapat nak kuasai kedua-duanya, rasa bersyukur sebab berpeluang mempelajarinya. Alhamdulillah. :)



p/s: btw, All the best, Amir! Angah doakan yang terbaik untuk Amir! InsyaAllah :D
p/s vita: panjang juga eh post ni. -_-"





11 comments:

  1. Yeayyyy!!!!! I am the first!!
    Heheh..apa yang I boleh cakap, apa yang kita nak, tak semestinya baik untuk kita.. apa yang kita tak nak, mungkin itu yang terbaik untuk kita. Allah knows Best! :D

    Lagipun, aku rasa, kos ni sesuai dah ngn habitat mu..hahahah.. **KIDDING

    ReplyDelete
  2. Buku hijau lu LAGEND.. xpa... Rembat jea yg mana ada.. Organik brjanggut pom xingat-ingt lg kalau aku..reka2 tgk2 betol. try2 nk hidup.. pandai2 la..

    ReplyDelete
  3. aku rse ko memang ade bonus, lawyer parkar kimia,,,huhu bolehla tu kan?ataupun lawyer merangkap pakar bom..hehee*gurau je* ape pepun ilmu tu lah yang paling penting Hanis...Insya Allah ade sebab kenapa Allah tak letakkan ko dalam course sains..ade hikmah tu..^^

    ReplyDelete
  4. dah rezeki kat bidang law kan.. yang penting jangan putus asa r.. aku rase blaja bidang pape pun ade susah senang masing2.. cume cane care kita nak atasi tu yang penting.. err.. aku pun dah lupe nukleon tu ape.. belum lagi tanye isotop.. lagi lame tinggal.. @.@

    ReplyDelete
  5. apa yang telah ditetapkan itu ada hikmah tersendiri :)

    ReplyDelete
  6. aku langsung tak tau pasal kimia. belajar sikit-sikit pun tak pernah.

    ReplyDelete
  7. it isnt wat u hav,who u r,where u r or wat u r doing that makes u happy or unhappy.it is wat u think about-dale carnegie

    eh..hihi kimia best,tp prefer bio lg :)

    ReplyDelete
  8. Huhu..
    chem merupakan kelemahan saya yang amat ketara,
    bila terbayang muka mr. chem, terus rasa berdosa. huhu~

    ReplyDelete
  9. kes kita macam sama...errr. hehe,,,

    btw, all the best dear :D

    ReplyDelete
  10. kalau kita nak khidmat guaman nanti,
    kita cari kamu ye? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. k.ayu.. im not expert in law yet la.
      jadi lawyer ke idok ntahla. hee..
      kalau ye, insyaAllah. :)

      Delete

Satu kata memberikan sejuta makna