Saturday, September 22, 2012

Against the Gravity

Assalamualaikum...

Last Sunday (16 Sept), my roommates & I went to Gunung Datuk which is located in Rembau, Negeri Sembilan. Since all of them are the committees of Unit Sukan & Rekreasi Pelajar (USRP), I just happened to join the programme. I can't bear to stay alone in the room while they were going. So, this was my second experience of climbing a mountain. The first was 2 years ago. [link] So, I must say this was kinda a comeback. lol.



Scenery from the peak of the mountain, 2900 feet from the sea level. Subhanallah, how wonderful the view is.
























The feeling when we got up there? Of course, excited yet exhausted. Alhamdulillah, we were able to reach the top of it. As the way to get up there was not easy as I expected before. Plus, it was raining quite heavily in the morning, so the path is quite tricky and slippery. Mind you, when I climbed down the mountain, I fell so many times. Haha.

Well, as I climbed up the mountain, I came to think of so many things.

1- How lucky I am to be a perfect person.
I mean perfect as I own my hands and feet. I managed to climb the mountain even I was dying to climb it. If I am a disable, I wouldn't get this opportunity. Alhamdulillah, Allah is still giving me the chance.

2- How the paths have been treasured.
Yeah, people in old times used to live in this way. In the forest, jungle etc. Even today, there are still aborigines live in this kind of situation. I doubted if I can ever survive living in the jungle for all my life. Deep in my heart, I also impressed with the aborigines and people in old days. Yet, I am thankful because we have  lived in this pleased and comfortable condition. Technology had been improved and many things get easier nowadays.

3- How wonderful the creations are.
Being in a forest for a while and exploring it in order to get up there, I must have experienced looking at the  giant and rare trees and  varieties of bugs. Even there were many fell-off trunks during our way to reach the top, and we had to make really big moves, finally we reached it. Luckily, the paths have been trodden and made it easier for us to explore the nature.

4- How I wished I could against the gravity.
While climbing up the mountain, I tried not to look up. The mountain is quite steep. Whenever I looked up, I felt demotivate. Haha. How I wish the Earth has a zero gravity. I had made many pit stops so that I can gasp for air. LOL. Of course, I couldn't stop for a very long time cause the squad would not wait for me. So, I had to have a great zest in climbing up and down the mountain.

Not only that, I tried to relate that:
"life is like climbing up a mountain. We don't know what circumstances we might face. Once we climbed, we have to continue climbing until we reach the peak. Otherwise, if we stop and have no more zest to continue, we might remain there forever. If we have a second thought of climbing down without reaching it first, we would feel a really great disappointment."

Means that, once we started, we worth to finish it. Have a goal in everything we do.


I think that would be all. It's a nice experience to be close to the nature. We would feel how wonderful the creations that Allah has created and how small we are as human being. Subhanallah. :)


p/s: tetiba rasa nak tulis in english. mind the grammatical error. kalau rajin, betulkan lah. haha.


Thursday, September 6, 2012

Ceritera Bas

Assalamualaikum...

The journey has just begun.
Tamhidi ---> B.A
All the best, Nis!


Aku baru free hari ni. Kira fair laa, lepas raya, packing-packing untuk masuk uni lak. Memang 'tak banyak' laa kan barang-barang yang kena bawa balik. Sekejap je rasa kot cuti 4 bulan tu.. Pejam celik pejam celik, hari nie dah hari ke-6 pon kat uni. Baru je selesai orientasi yang 'best' tu. Taklimat all the time... zzz... Boleh kurus pon kot orientasi kat sini. Jalan kaki je pi-balik. keh keh keh.









Mengimbau balik masa 1st day daftar as a Degree student. Agak bersesak-sesak jugak la. Since aku daftar pukul 1.30 p.m., aku ingat dah tak ramai. Rupa-rupanya ramai lagi manusia. Daftar kat stadium, lepas tu kena pergi asrama (KK1) yang kat dalam kampus. Barang-barang semua kena angkut dengan bas. Kereta sama sekali TIDAK dibenarkan masuk sebab takut jammed.

Dalam bas tu, aku rasa cukup sayu. Yelah, ibu bapa pon turut follow dalam bas jugak. Siblings2 lain pon ada. Aku suka tengok perasaan teruja kanak-kanak yang lebih kurang 13 tahun ke bawah. Ibu bapa pon tak kurang hebatnya. Mereka meneliti hampir setiap tempat di kampus. Mungkin aku tak merasakan sangat keterujaan tu since aku dah berada di situ lebih kurang setahun. Tiba-tiba, aku terdengar:

"Adik... adik belajar rajin-rajin tau.. Nanti boleh masuk universiti. Nanti belajar dekat tempat cantik & besar macam ni... Mak pon gembira, ayah pon gembira.."

Sort of that.. 

Aku lihat kanak-kanak yang usianya menjangkau 9 tahun itu membuang pandang ke luar tingkap, sambil tersenyum. Mengangguk. Keterujaan masih lagi dapat dilihat. Anggukan semangat menandakan dia sanggup menggalas cabaran itu.

Bila melihatkan situasi tu, aku menempatkan diri aku dalam diri budak tu. Aku pon pernah jugak mengangguk sambil tersenyum macam tu. Betapa semangatnya diri ini semasa kecil. Seawal usia lagi sudah mencabar diri ke menara gading. Tapi bila makin membesar, kata-kata janji yang diungkapkan semakin dikikis oleh perasaan malas dan tak sedar diri.

Rasa cam sayu je. Betapa tingginya cita-cita ibu bapa nak tengok anak mereka berjaya. Aku yakin most of parents cakap camtu kat anak dia. Mak aku pon cakap camtu jugak. Tipulah kalau tak. Dari SPM lagi duk ulang. Belajar rajin-rajin, biar sampai masuk uni, dapat kerja elok-elok. InsyaAllah life akan okey. 

Mungkin?

Mungkin itulah definisi kejayaan bagi ibu bapa. Ibu bapa mana yang tak gembira melihat anak mereka berjaya? Melihat anak mereka berjaya bergraduasi di tadika pon, mereka tersenyum lebar. Apatah lagi kalau berjaya menghabiskan pengajian hingga peringkat tertinggi dan mendapat pekerjaan yang molek. 

Tapi kalau sekadar berjaya tapi tak hormat mereka, tiada gunanya. My mom, once said, 
"Ibu lagi rela anak ibu tak pandai daripada yang pandai tapi tak hormat ibu bapa..."
Parents' hearts are fragile. Mereka juga manusia, punya hati yang sensitif. Kepandaian sahaja tidak cukup untuk membuatkan mereka gembira kalau hakikatnya kita tidak menghormati mereka. Malah, perkara tu jadi hakikat yang paling memedihkan dan mampu menyebabkan mereka menitiskan air mata kesedihan.

"Making parents weep is part of disobedience and one of the major wrong actions." -Ibn Umar

Kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita buat tu mampu menggores hati dan perasaan mereka. Makin dewasa, makin banyak lah salah yang kita buat sama ada dalam sedar atau luar sedar. Nak-nak bila yang dah belajar jauh-jauh nie. Rasa ada je gap kadang-kadang. 

Whatever it is. Parents come first. Ingatlah balik janji-janji masa kecil yang telah kita ungkapkan dahulu dan wajiblah disertai rasa hormat terhadap mereka. Orang kata, "anak-anak adalah racun dan anak-anak adalah penawar." Tapi, kita ada option. Jadilah penawar kepada ibu bapa kita. Sama-samalah kita berbakti kepada mereka. InsyaAllah...



p/s: orientasi 5 hari, program bahasa 4 hari. memang non-stop! letih kot. --"
p/p/s: bahasa aku sekejap baku, sekejap rojak, pekehey? --"
p/p/p/s: kamera aku hilang doi time orientasi. tak tau dah nak cari kat mana. memang tragis lah. harap jatuh kat tangan orang yang baik2. usaha-usaha dah. tawakkal aje la yang mampu sekarang.