Monday, August 27, 2012

Eid al-fitr, kahwin, dan kereta rosak

Assalamualaikum...

Salam eid al-fitr semua even mood raya tu dah habis. Minta maaf la kat sape2 yang ada terasa dengan aku & so on. Lama gila dah tak menulis + blogwalking ouh.

Time2 cenggini, lebat gila entri pasal raya. Biasalah musim raya. Raya tahun nie pon nothing special happened. Tapi agak memenatkan juga since tahun pertama raya kat rumah baru. So, ramai gila tetamu; kengkawan, saudara-mara datang. Memang fun bila berkumpul ramai-ramai. Alhamdulillah. Terima kasih kat sesiapa yang sudi datang. :)

Musim raya jugak, ramai lah orang kahwin... Minggu lepas je, 2 orang kahwin. Sorang tu blogger, Kak Yussida. Aku pergi je rumah dia (23 Ogos 2012), dekat je ngan rumah aku. Seriously, lawa gila kak Yus, suami dia, Mr. Korean pon hensem. Tapi perjalanan nak pergi rumah dia, memang mencabar. Bukan sesat. Kereta yang aku drive buat hal. Mati bape kali kat tengah dan tepi jalan. Bayangkanlah, nak u-turn sekali enjin mampus! I was like, "aaaa... cemana nie? majlis sampai pukul 5 je." Kena hon tu takyah kira la. Tapi wat muka toya je la. Alhamdulillah.. Sampai pukul 5 lebih gak. Lol. Tapi berbaloi la. Dapat amik gambar ngan pengantin. Hewhewhew... 


Rosjuraida + Nazrin
Terbaik punya shot!
Photo taken by: Amin

























Tu first time aku jumpa kak Yuss. Selama nie kenal kat blog je. Malu jugak. XP
Anyways, Selamat Pengantin Baru kak Yuss. Semoga berkekalan hingga ke syurga, insyaAllah. :)

********************


Then, 2 hari lepas tu (25 Ogos 2012), sepupu aku pulak kahwin. Sepupu aku yang perempuan nie, Kak Ira. Lovely je colour baju, pink putih. Sweety! And to Kak Ira and hubby, ucapan sama jugak ditujukan. Semoga berbahagia sentiasa sampai ke syurga. InsyaAllah :)

Syahidi Alfee + Nur Athirah


Eh, pasai pa aku cakap sampai ke syurga? Sebab masa tamhidi dulu, ustaz Arab aku buat joke.

Beliau cakap, kalau orang wish kahwin mesti cakap,
Selamat Pengantin Baru, semoga berbahagia hingga anak cucu... tak pun.. Selamat Pengantin Baru, Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat...

Duh, persoalan timbul di sini. Lepas dapat anak cucu tu amacam? Bahagia tak? Sebab kita doakan sampai anak cucu je? 

Then, kalau berbahagia sampai akhir hayat pulak, after one died, orang tu tak bahagia dah la? 

Hmm.. betul jugak. Bak kata Faizal Tahir, sampai syurga, ku menunggu. Ececece.


Asal aku up entri kahwin nie? Tak pernah-pernah den buek sebelum nie? Lol. Jangan tanya aku soalan tu. Aku muda lagi kot. Umur tak layak mengundi lagi. Haha. Maybe these 2 people are significant. Sorang blogger yang memang dah lama aku follow, sekali jumpa depan mata. Sorang lagi sepupu. Pastu majlis pulak dalam minggu yang sama. Sebab tu la kot aku up. :D

Nak2 pengalaman mencabar bawak kete rosak. Lol. Aku memang laahh anti-kereta rosak. Cepat-cepat je nak call abang or ayah aku. Tapi nasib baik la kereta tu tak buat masalah sangat time tu. Alhamdulillah.

Oh ye, tinggal beberapa detik je lagi. Cuti 4 bulan bakal berakhir. 1 September menanti. Maka, akan berakhirlah sudah penantian selama ini. -_-"




Saturday, August 11, 2012

Ramadhan 1433h: The Remaining Days

Assalamualaikum...

I don't know how to describe my feeling when I see this pic.
Sayu?


Ramadhan dah hampir melabuhkan tirai. Sayu je rasa bila tengok gambar tu. The blurry picture made me think somehow, berjumpa lagikah kita dengan next Ramadhan? Apa yang aku dah buat sepanjang Ramadhan nie? Hahai... masa nie la baru nak rasa rugi. 


Bila duk stalking-stalking kat Facebook semalam, aku terjumpa status nie dari page Aiman Azlan.




"Don't focus on what you've missed, focus on what you can still catch..." (Shaykh Faraz Rabbani)

InshaAllah. Jom. Manfaatkan hari-hari terakhir Ramadhan ni.





Wednesday, August 1, 2012

Ramadhan Nightmare

Assalamualaikum..

While I was wandering around the youtube, (actually I was watching Janji Ditepati which quite an "AWESOME" video), I found this nice video.

I never heard about this vlogger before, Yousef Erakat a.k.a FouseyTube. I found that he has produced quite a number of vlogs. I was called to see this video below.

Plot:



Taken from FouseyTube's fb






















1- At the beginning of the video, he showed himself as a simple muslim guy who tend to forget about the month of Ramadhan which he supposed to fast. Yeah, he acted just like a simple guy who went to hang out with his friends, craved for food, starving for not eating, so on and so forth...

2- He did not really show that he is kind of pious one. He spent his time sleeping rather than reading al-Quran, zikr or doing something benefits. Yeah, the character is deliberately created like that to show it is the reality. By the way, not all muslims are spending their time wisely during Ramadhan, aight?

3- The climax of the video came during the Iftar. He can't wait to enjoy his meal. He kept asking his mother if he can eat or not. Surprisingly, while he waited for the time, he saw something on TV. The reality of the world.





Count your blessing...

There is always someone out there who has it worse than you..

Stop looking at what you don't have. And start being thankful for what you do have...

What you consider a nightmare might be someone elses dream...


Alhamdulillah...


p/s: tersentap. sampai post pon nak english jugak. -_-"