Saturday, June 23, 2012

1001 ragam di hospital

Assalamualaikum...

Baru ada masa kat rumah. Kalau tak, memang aku jadi penunggu setia laa kat hospital. Tunggu adik aku (Amin) yang dah seminggu duduk kat sana. Memang dia selalu pon bermukim kat situ. Ibarat rumah kedua dia dah. Sape2 yang dah lama follow blog aku maybe dah tau kenapa. Yang tak tau, kalo rajin, klik lah bawah nie:

Tahun lepas, Amin kena operate sebab ada ketumbuhan kat usus. Yang tu merupakan pembedahan kali kedua dilakukan selepas buang appendiks masa tahun 2010. Tahun 2011, dia dibedah untuk kali kedua sebab ketumbuhan tu. Ketumbuhan tu bukannya cancer, cuma ketumbuhan biasa tapi aku tak sure la nama tumor tu apa. Sebelum bedah kali kedua tu, dia tak boleh buang air besar. Kadang2, sebulan jugak laa.. Bayanglah sendiri cemana bahan kumuh tu terkumpul & terperap lama tak boleh keluar nak jadi camne kan.


Wad ni asalnya untuk 5 orang tapi lastly tinggal Amin je. --"


Sampai sekarang masih sakit & takleh buang najis. Mungkin effect bedah. Tapi menurut ibu aku, parut pembedahan tu terlekat kat usus dia. Sebab tu la rasa sakit tu tak hilang. Just imagine betapa sakitnya masa proses peristalsis berlaku. Doktor ikhtiar untuk operate kali ketiga tapi 3 tahun berturut-turut pembedahan untuk budak 11 tahun mungkin berisiko. So, monitor je la kot yang terbaik untuk masa nie. Doktor pon cakap kesan sakit tu maybe takkan hilang sampai dia besar. But, we can do nothing but trying, aite?

Kitorang pon take turn laa jaga dia kat hospital. Kadang2 just let him be, dia pon peramah gila. Semua doktor, nurse, patient & guardian kat situ, memang dah kenal sangat laa sape dia. Hyper sangat. Stetoskop, termometer, sphygmometer (blood pressure meter) semua dah jadi cam mainan dia. Patient lain pulak jadi 'patient' dia. Tang tu takleh blah. Haha.

Jaga dia kat hospital, dapat tengok macam2 ragam orang especially budak2. Wad dia ditempatkan pon budak under 15. Rasa sedih pon ada bila tengok budak 5 tahun kena air panas, habis melecur badan. Accident patah kaki. Budak 3 tahun kena bedah kat kepala. Ada tu budak 1 tahun, 2 kali kena bedah within 2 minggu sebab urat usus lemah. 

Amin..
Ni namanya strolling dalam wad. Hanya sekadar mainan dia.

Nama budak nie Affaf Nabilah. 5 tahun, melecur sebab air panas. Ngeri jugak bila tengok besi kat celah kuku. Tapi... Nakal yang amat... --"


At those moments, aku fikir, adik aku yang ada tumor kat usus nie pon aku dah sedih, apatah lagi yang mention kat atas. Rasa cam helpless. Apalah sangat kot kalau setakat pening kepala, demam, kalau nak dibandingkan orang lain yang dapat ujian yang lagi berat. Rasa bersyukur sangat sebab masih sihat walafiat. Teringat tiba2 moment masa lepas SPM dolu2, moment ibu & abah aku suruh apply medic. Sampai sekarang masih terungkit. --"

Stay lama2 kat hospital sebenarnya boring jugak tapi nasib baik laa semua peramah & membuatkan we belong there. Rasa cam family sendiri pon ada. Tapi even dah rasa dah belong kat situ or not, agak sedih jugak laa bila tengok makcik2 nie buat cam rumah sendiri je. Berkain batik, bert-shirt lengan pendek apa, tudung tu memang melayang ke mana tah la. Tahu je wad situ terbuka. Most of para suami makcik2 yang memang takde talian langsung ada je kat situ. Nak cakap relatives pon tak (even relative pon kena jaga aurat bhai). Bagi nenen depan suami orang lain. Keringkan rambut depan2.

Bukan aku bersifat tertutup ke apa. Somehow, darurat camne pon anak kat hospital, tutup aurat still priority. Yang sakitnya, anak, bukan anda. Maybe aku tak kuat untuk tegur depan2. Entahlah, when it comes to the real situation, I'm acting like a noob person.

Afterall, get well soon. Tabahlah dengan ujian yang dihadapi. Teringat kata2 Dr. 'Aidh al-Qarni dalam bukunya, "Jagalah Allah, Allah Menjagamu..."

"...Jika seseorang Muslim ingin membanggakan diri, maka berbanggalah dengan ujian yang didapatnya dalam Islam, keberanian dan pengabdiannya untuk agama ini, dan kemauannya menegakkan kalimat "La Ilaha illallah"...."

Wallahu'alam...



p/s: Tetiba handphone aku buat hal takmo hidup. Sabor je laa. Agak banyak no. hilang. Sesapa yang ada nombor aku tu, pm la. takpon call (banyak laa sangat kredit) or message. --"







Wednesday, June 13, 2012

10 tahun dahulu

Assalamualaikum...

Dah lama gila aku menyepi. Busy dengan kerja... (le sangat). Bila cakap pasal kerja, sedar tak sedar nak masuk sebulan rupanya aku kerja kat situ. Dah agak expert laa kalo nak dibandingkan ngan mula2 masuk dulu. Especially fotostat. (Boleh laa kot agak2 nak keje part-time kat kedai pakcik fotostat usim lepas nie..) Heh. Maybe 26hb Jun boleh la follow Kak Wani pergi court. Yeay..


Bila on je twitter hari nie, ramai duk tweet pasal #10TahunDulu. Aku dengar pasal nie masa otw gi ofis lagi dekat Hotfm. Topik trending hari nie la kot. Aku pon apa lagi, memang kemain laa spam TL twitter tu ngan kisah nostalgik (le sangat...) 10 tahun dulu. Well, Que Sera Sera.. we never expect what will happen in our future, right?

10 tahun dulu aku darjah 3. Kira muda lagi laa aku nie. =="
Masa tu baru nak mengenal erti hidup laa kan. Bukan erti hidup kot, just kenal hidup. Ya, hidup budak2 penuh dengan kartun. Antara kartun kegemaran aku, PowerPuff Girl (PPG), Totally Spies, Dragon Ball, Beyblade & sewaktu dengannya. Dah nama pon kanak2, kartun tu wajib. (hatta sampai sekarang pon...) Wait, PPG?? Heh, aku minat Buttercup sebab dia awesome. Tak suka Blossom & Bubbles sebab gedik. Haha.




10 tahun dulu aku agak ganas & kasar laa. Istilah comelnya tomboy. Disebabkan masa tu aku just ada 4 orang adik-beradik (semua laki, aku sorang je perempuan), perwatakan aku lebih kepada kelelakian... So, main bola dengan jiran laki, naik turun longkang yang kedalamannya yang amat tu memang perkara biasa. Kononnya naik turun longkang tu sebahagian daripada latihan rock-climbing. Oh ye, dulu duduk kat kawasan kejiranan kat Selayang. Ada sape2 duk situ ke? Taman BBS Fasa 2A. Sampai sekarang IC & lesen alamat Selayang. huh?

Nak dijadikan cerita, masa umur 9 tahun tu jugak, aku pernah 'ter'belasah seorang mamat nie. Memang panggil 'Mamat' pon sampai sekarang sebab kacau kawasan kitorang (budak2 pompuan) main. Dahla masa tu tengah tunggu ustaz datang untuk ajar ngaji. Sekali berlakulah battle of mende tah antara aku ngan Mamat tu. Gasak laa.. Kacau sangat kitorang main. Masa tu Mamat umur 12. Aku tak tahan dia insult aku. So, tak semena-mena aku 'ter'tumbuk dia. Darah hidung Yah. Kata2 terakhir dia kat aku, "Aku report kat ayah aku..." Memang heboh laa kan 1 taman aku tumbuk Mamat. Habis kena banned daripada Taekwondo untuk sementara waktu.

Tu yang kira part2 buat onar kat taman perumahan. Kat sekolah kebangsaan & agama numberless kot. Aku pon tak tau apasal terlalu jadi macam tu. Sampai parents aku risau dengan ketidaknormalan aku. Nak kata kurang kasih sayang tu memang tak laa. Dulu aku tak pernah fikir apa yang akan jadi dalam hidup aku. Yang aku tau playtime aje. Of course playtime dengan anak patung tak jadi pilihan. Main kete tamiya, beyblade dalam kuali dengan abang & adik aku, main bola (penalti je aku reti). Sebab tu boleh adore Lampard tu masa tu. Haha.

Kat depan ciku kat sekolah, of course laa act like an angel. Sampai cikgu boleh cakap aku nie 'perempuan melayu terakhir' sebab senyap je. Tapi hakikatnya... asdfghjkl  Heh, pakai baju kurung pon tak nak. Masa sepupu aku kahwin pon boleh lagi tanya mak aku: "Bu, kena pakai baju apa nie nak gi kenduri Abang Baia?" Ofkos laa baju kurung. Ringan je mulut aku cakap, "ok, tak nak ikut..."

Nak dijadikan cerita, 13 Julai 10 tahun lepas, adik perempuan aku (Iqa) dilahirkan. Masa tengok dia mula2 macam tak caya je aku dapat adik perempuan kali nie. Aku rasa cam ntah... takleh trima. Maybe sebab aku dah biasa kot dengan siblings laki. Rasa cam nak boikot pon ada masa tu. Mak aku dah banyak kali miscarriage sebelum nie & bayi2 tu semua laki. 9 tahun tanpa adik beradik perempuan buat aku dah rasa selesa. Maybe nie la kot sebab kekasaran aku. 

Lama2 tu rasa dah boleh terima. Tak lama pon sebenarnya. After all, why can't I accept her? Darah daging aku tu.. Sedih kot mak aku kalau aku tak suka dia. Lama2 dari hari ke hari, tahun ke tahun, dah makin rapat dah. Kamceng gila kot sekarang nie. Tapi takleh simpan rahsia dengan dia, mulut bocor. haha.

Eh, asal klimaks cerita nie dah macam highlight Iqa jadi watak utama? Main purpose aku nak cerita pasal aku 10 tahun dulu. Haha. Maybe sebab dengan adanya dia menjadikan aku ada sifat keperempuanan laa kot secara slow2 & inverbally. Dia pon main Barbie, anak patung bagai... So, memang kena layan laa kan?

Bila terfikir balik hal2 10 tahun dulu memang buatkan aku jadi kerang busuk sorang2 lah. Kadang2 tak percaya, betul ke aku macam tu... Kadang2 rasa tak caya macam mana aku boleh buat turning point jadi macam nie. Whatever it is....

Just accept it :)



p/s: macam entry tribute pon ada... wat masa bday Iqa. Happy Becoming Bday Budak! :p
p/p/s: macam buka pekung di dada pon ada jugak. gasak la. memori tu. btw, pekung tu apa? =="
p/p/p/s: tabik sape abis baca. thumbs up!