Saturday, May 12, 2012

Rant on Malu

Pernah ketika dalam kelas, ustazah Arabic 4, Puan Mina, bercakap tentang 'Malu'. Beliau cakap pasal tu sebab beliau hairan kenapa student tak mau tanya kalau tak faham. Kenapa mesti senyap? Mungkin sebab kitorang tak tau nak ngomong arab, so, malu la kalo salah... Ouh, so bad... (-,-")

Lepas tu, beliau memanjangkan lagi lecturenya dan bercakap perihal Malu ni. Dalam bahasa arab, ada 2 perkataan yang membawa maksud malu iaitu; Khajal & Haya' (حياء & خجل). Khajal tu malu  terhadap sesuatu. Basically, malu yang tak bertempat laa sebab dia rasa diri dia hina daripada orang lain. & so on. Contoh lain; malu nak tanya, malu nak present & etc..

Berbeza pulak dengan Haya'. Haya' ni sifat malu yang wajib ada dalam diri manusia. Haya' nie adalah malu yang bertempat & WAJIB ada dalam diri manusia. Contohnya; Malu nak melakukan kemungkaran, malu nak tengok maksiat & so on...

Lagipon dalam hadis, Nabi ada menyatakan: 
Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Malu adalah sebahagian daripada iman, dan iman adalah di Syurga..." (H.R al Tirmizi) <--- dalam hadis nie, Baginda maksudkan Haya' bukan Khajal.

Lecture ustazah tu ternyata memberi kesan. Apa sebenarnya beza antara malu tak bertempat (Khajal) & malu yang bertempat (Haya')... Kita tak boleh la simply bagi dalil malu tu sebahagian daripada iman sebab tu tanak tanya dalam kelas. Kalau buat maksiat, tak malu pulak? Hahai, tunggang terbalik habis.

Ok, cuba check diri kita dengan persoalan2 kat bawah nie. Yang nie pon aku amik dari status sapa tah. Dia share kat fb. So, aku pon share la through blog yang dhaif nie. 


#1. Malu kerana berbaju kurung? atau malu berpakaian tidak menutup aurat?



#2. Malu kerana tiada kekasih? atau malu ke hulu-hilir dengan yang tidak halal untukmu?

#3. Malu kerana dikatakan alim? atau malu dikatakan teruk?


#4. Malu dikatakan kuno disebabkan mengikut syariat Islam? atau malu dikatakan lupa agama Allah?

#5. Malu menasihati ke arah kebaikan? atau malu mengajak ke arah kemungkaran?
[Klik untuk tumbesaran]

#6. Malu kerana melakukan apa yang manusia tidak suka? atau malu melakukan apa yang Allah tidak suka?
[Klik untuk tumbesaran]

Dah checklist? Kita banyak Khajal atau Haya'? Sama-samalah kita tahsin diri kita ke arah kebaikan. :)

Wallahu'alam...




p/s: gambar pon save-reupload. Sebarkan sahaja.


11 comments:

  1. Nice post dear..:D..rasa cam terkena batang idung sendiri ada gak..pasni da takleh malu2 dah nak tegur orang..ke gano?

    ReplyDelete
  2. nice tazkirah hanis...keep on....sempoi, universal, n ade tarbiyah

    ReplyDelete
  3. @Nani:
    rightio dear. :)
    even berat mulut nak mengungkapkan tapi qul al-haq walaw kana murron.


    @Akram:
    thanks, insyaAllah will keep it up.. :)

    ReplyDelete
  4. btol tu.. malu adalah perhiasan wanita

    ReplyDelete
  5. Betul.Dulu selalu fikir apa yang orang sekeliling cakap bila nak berubah ke arah kebaikan,skrg x kisah sgt tp still ada perasaan malu yang tak ptut ada sbenarnya..hmm :)

    ReplyDelete
  6. err.. aku taktau pun pasal malu yang ni.. tak di ajar kot.. err.. aku rase aku banyak yang haya' tu -_- cume certain2 contoh ko bagi ni aku tak wat dah.. ok r tu kan.. huu

    ReplyDelete
  7. huhu.. skrg ni dunia dh terbalik.. org lebih berbangga buat maksiat drp berbuat kebaikan..

    pssstt.. sy seorg yg sgt pemalu.. ;-p

    ReplyDelete
  8. Thanks for the informations! Baru tahu ttg jenis-jenis malu ni. Kak, do you have FB's account? Senang sikit nak contact.

    And oh ya. These few days rasa mcm takut pulak nak further dekat USIM because of arabic thingy. Lepas kita duk godak-godak blog-blog kkk2 yg lain seriously takut. Plus, my SPM result wasn't great mcm org lain.

    Takut and I do feel insecure :(

    ReplyDelete
  9. @nabilah:
    hehe. fb akk nama jepun nie je la. --> HANSYIRAH TAKEZUR.
    add je. :)

    jgn takut. me too feel the same thing at a first place but as time goes by, boleh carry on je. u can do it too..

    ramai je yg arab dlu b,c tp skrg nie tip top sb dia aja blik basic. yg kita kne usahakan dr segi mufradat (vocab) arab. :)

    ReplyDelete
  10. ni sy malu lar nak share sth ngan awk.. sy tukar blog baru..sbb e-mail lama deactivate ... ;p
    http://sinarkegembiraan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna