Thursday, April 26, 2012

Khulasah di Tamhidi Syariah & Law

 26 April 2012. Lagi 2 hari Bersih 3.0. sape join? haha.

Ingatkan takde la post bulan nie. Tapi tetiba hari nie gatal nak menaip. 26hb April nie officially tamatnya final exam dengan paper Law & Society, maka tamatlah program Tamhidi USIM. 2011/2012. Masuk sini 1 Jun tahun lepas. Terasa sekejapnya masa berlalu. Yang penting dapat cuti 4 bulan before masuk degree bulan 9 nanti. Tu yang duk tunggu dari study week hari tu. Erk...=="

Khulasah (Kesimpulan) yang aku dapat sepanjang 2 sem ni banyak sangat kot.. Ye la. Setiap hari ada je yang berlaku dalam hidup kita & benda tu lah yang mematangkan kita.

Yeah. So true.

Subjek Akedemik
Sem 1:
  1. Madkhal ila syariah
  2. Mabadi' ila fikhiyyah
  3. Quranic & Hadith (in Arabic)
  4. Arabic 1
  5. Arabic 2
  6. English for Law 1
  7. English for Law 2
  8. Introduction to Law
  9.  ICT Skill
Sem 2:
  1. Madkhal ila fiqh wal mujtama'
  2. Intro to General Principle of Malaysian Law (GPML)
  3. Law and society
  4. Arabic 3
  5. Arabic 4
  6. English for Law 3
  7. English for Law 4
Awal2 masuk tengok subjek2 ni, seriously aku terkedu. Amende laa... Majoriti arab. Memang tak laa.. Cemane la nak survive? Tapi alhamdulillah lepas harungi 2 sem ni, bahasa arab tak jadi masalah sangat dah cuma nak construct ayat guna nahu+sorof yang betul tu tak lagi la. Meniarap lagi kot. Tak masuk fasa merangkak lagi.

Part subjek law tu memang agak susah gak la. Masa sem 1 ok lagi la kot sebab nama pon intro. Masuk sem 2 nie mencabar gak la. Belajar contract law, law of tort, criminal law and constitutional law dicompresskan dalam 1 subjek (GPML). Memang poning! Tapi best nak2 time belajar criminal & consti. Kes pelik+tragis!

Campur lagi dengan subjek Law & Society yang memang kena think out of the box.  Assignment kitorang kena wat research pasal aboriginal right in Land. Padahal dalam silibus takde pon. Even exam hari ni pon aku tak tau apa yang aku mengarut. Tapi subjek nie la yang membawa aku melihat dunia. (Chewah ayat...) Belajar pasal isu semasa; politik, dunia, sejarah, kemasyarakatan & so on.  Lecturer pon sempoi je. =D


Exam
Jadi student uni nie senang sebab carry mark. Ada carry mark 70-30, ada yang 40-60 & so on. Nak dekat2 exam tu mulalah pakat duk sibuk nak tau pasal carry mark. Ada sehari tu tanya ustazah Mina yang ajar arabic 4 tu, camne carry mark kitorang. (Tanya of course dalam arab). Tersentap jugak bila ustazah tanya camni, "Limaza kullu tullab yurid li ta3limuna carry mark?" (Kenapa semua pelajar nak tau carry mark?) Belajar sebab exam ke sebab nak ilmu? Of couse bila dah tau carry mark, sibuk duk kira2 nak skor bape for final. Err...

Betul jugak sebenarnya apa yang ustazah cakap. Psychological effect.
Carrymark tinggi ---> semangat
carrymark rendah ---> down!

So,what your purpose of studying?

Bertawakkal je lah. Exam pon dah habis hari nie. Kalo pointer kekal alhamdulillah, kalo jatuh pon alhamdulillah. Ada la hikmah disebaliknya..


*****************************************************************************


What's more? Ntah lah. Banyak sangat pengalaman sepanjang 2 sem kat sini. Cuti sekejap 4 bulan. Rest2 minda. Tapi dah ikat kontrak kena aja Kimia kat adik aku. (Ntah ingat lagi ke tak kimia tu, setahun lebih dah tinggal)... =_="

Selamat berstruggle lagi nanti.
Yang penting jangan menyerah. :)






P/s: Panjang umur, murah rezeki, jumpa lagi dengan member2 tamhidi nie. Even possibility tu ada takde. Yang penting ukhuwah terbina tu terus utuh. :)

Thanks for the memories. ^^


p/p/s: tak sabar nak balik doi. cepat la 280412. online secara langsung dari library usim. habiskan last moment as a Tamhidi student la kununnya. heh.




54 comments:

  1. oho..tahniah la dah habis tamhidi. Balik ngn parents kan? untung la. :D hehe..hurm..baca entri mu ni..sedikit sebanyak, terkena atas btg idung aku sendiri. ye la, skang ni aku agak sedih sebab pointer aku serius rendah gila. n as usual, LOWEST in da class. Well, sokay, It's my fault. so, aku kena bertanggungjawab la utk tak bagi gagal final ni. opss..sori melalut terlebih..well, enjoy la..release stress..:D

    ReplyDelete
  2. aku pun amek arab mase form 1.. pastu ustaz suruh aku try amek arab time pmr.. aku taknak tapi ustaz suruh gak.. aku amek and last2 aku dapat d untuk subjek arab.. sejak ari tu aku tak blaja arab g.. so.. teror gile ko leh power bahase arab!!

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum (: akak,kita baru nak masuk usim ! 23 ni,sama macam akak,tamhidi syariah dan undang-undang,kita tengok akak tulis macam susah je,susah ke ? kita dah la tak terer arab,mahu tersungkur nanti :( keliru laa akak

    ReplyDelete
  4. @natasha:
    waalaikumussalam. hehe. akak nak tergelak sebab awak punya situasi macam akak tahun lepas. mmg takut sangat... tapi akak redha je kot. sb tu proceed je. :D

    erm, at a first place,mmg agak susah. susah nak catch up ustaz/ustazah cakap apa. akak ingat lg, mse 1st lecture, rasa cam nak nangis je sb tak paham tp alhamdulillah.. lama2 kita faham. xfaham semua pon takpe, asalkan kita faham apa yg diorang cakap...

    apa yg akak boleh ckp, tamhidi syariah n law sangat fun sb gaya pbelajaran dia. tak banyak kuiz sangat pon. yg pntg, kita aktif dlm kls.

    exam pon tak susah sangat. just kena baca n faham. ada masa hafal. jangan belajar hafal tanpa faham ye. yg pntg, faham!

    takpe. akak yakin awak boleh buat. kos nie sangat fun... proceed je. ramai je yang xterer arab tp lastly manage untuk faham n ikut.

    awak pomboleyy.. ^_^
    insyaAllah..

    ReplyDelete
  5. assalamu'alaikum:)
    dalam dewan kuliah,pensyarah bg guna voice recorder x?

    ReplyDelete
  6. @anon:
    waalaikumussalam..

    why not? boleh je kalo nak guna. in case kalo ttgl apa yg lect ckp. :)

    ReplyDelete
  7. thanx kak :)
    mm..satu lagi..kat USIM boleh tukar course tak?bukan apa,saya takot saya xboleh sgt bahasa arab ni,tmbh2 kalau bab hafal,slalunya saya bt last minute..awal2 bkak buka mmg xngantok,,tpi lpas 20minit sya dah ngantok..kdg2 tertdor teros..
    kalau subjek yg dlm bahasa arab ni,,ustaz/ah akan translate balik x apa yg diorang ckp?kalau nak tnya ustazah mmg kna dlm bahasa arab ke?
    satu lagi,,bilik hostel tu cmpur dgn bdak2 course lain ke ataupun asing2?
    sorry tanya banyak~~ :)

    ReplyDelete
  8. ehhe. takpe. seems u r very curious dik.. ^^

    boleh je nk tukar kos tp dlm awal minggu tu jgk rasanya. akak dlu ad plan jgk nak tukar kos tp akak xtaw, lama2 blaja, best sgt kos nie.. sb kos len agak tension, banyak kuiz, latihan n so on..

    masa akk tamhidi dlu, majoriti kwn akk ckp, asal budak2 TSU ni mcm malas je? takde kje ke? sbb budak2 TSU mmg takde homework or kuiz sgt. bgantung kpd presentation n pglibtn dlm kls.

    ustaz/ustazah takde translate. yg ni biasanya kena blaja dgn org yg pakar. part ni study group sgt pntg. xleh stdy sorang. nnt xfhm. mmerlukn pbincgn.

    nk tny kne dlm arab tp ustaz/ah fhm la kte pon masih blaja. so, diorang akn guide kita nnt. akk pon byk urmm..aaa.. jgk mse tny. tp diorang fhm. awak ponboleyy pnya. ^^

    nnt awk duk kat Kolej Kediaman Nilam Court kan? Hostel tu paling jauh dr usim, about 10km. kena naik bas. Part menunggu tu pling azab kot tp nilam la hostel paling best sb apartment. luas la jgk.

    1 rumah,8 org.
    master bedroom-4,
    bilik num 2-2,
    bilik 3-2..
    akak dlu master bedroom tp 2 org je. untunglaa.. haha.

    mmg ada cmpur ngn kos len. rumet akk dlu medic. rumah akk,akk sorg je TSU. tp jiran2 rumah ramai je TSU. so, blaja ngan diorang la. ajk dtg umah. blaja smbil mnum2 air. fun! :)

    ohoo.. pnjg lebar betul..

    ReplyDelete
  9. wahah..sgt membantu,,thanx kak!
    tpi kan kak,ada satu lagi soalan,waktu mnggu taaruf tu,tudung putih bwal bidang 45 tu pon boleh pakai ke? :)

    ReplyDelete
  10. la baks.. my pleasure. :)

    pakai je.. akak pon pakai tdung tu jgk. kalo nk pakai shawl tu mcm gempak sgt la kot mse mggu taaruf. huhu.

    tau dah kan sample baju?

    ReplyDelete
  11. Salam akak! Tehee I got an offer to USIM in tahmidi law! This post really helps me syukran! Kita nak pinjam sekejap pasal subjects for each sem tu boleh? Nanti kita credit akak dalam blog ya :-)

    ReplyDelete
  12. orite!
    really glad to help u. ^^

    ada pape nak tanya nnt, tanya je.
    insyaAllah akak tolong. :)

    ReplyDelete
  13. Thankyou kak! And kita ada banyak gila soalaaaaaan, curious + cuak gila. Yela nak naik lagi satu fasa kan dalam kehidupan. Hehehehe.

    1)Baju for orientation week cemana? Boleh bebas ke asalkan plain? Kalau simple sgt, cari baju muslimah je boleh tak? Hehehehe, jenuh nak cari.

    2) Kita nak tanya ttg kemudahan dlm rumah. Ada tak iron/ironboard/tpt pemanas air/and etc?

    3)Buku-buku for law subjects cemana pulak? Mkasud kita, cemana nak dapatkan?

    Hehehehehe ok kak! Im hoping that u can answer all my silly questions :p May Allah bless ya!

    ReplyDelete
  14. 1-kitorang dulu buat. akk siap 2 pasang kot buat. tp boleh je nk beli pon. baju muslimah pon xpe.. asalkan plain n warna tu tak lari sgt la drpd wrna dia tu.

    2-semua electrical equipment sdn bhd. hehe. takde sedia. ada plug je :)

    3-buku for law subjects basically takde sgt. sb ktorang dulu lect bg slide dia. kalau nak beli pon boleh. untuk rujukan. kitorang dulu guna "A first look at Malaysian Legal System by Wan Arfah Hamzah. Dah nama buku law, harga rm50++ tu pkara biasa. ==" ada jual kat bookstore; Popular, Minerva, mph..

    tak pon awk pakat dgn coursemate masa awal2 sem nnt. ktorang dlu tmpt ramai2, then, wakil kutip duit.

    n cara paling senang tp jahat skit, fotostat je buku tu. murah tp illegal la. --"

    hope i had answered ur ques. :)

    ReplyDelete
  15. Thankyou kak, hehehe cepatnya jawab.

    Last question. Baru teringat.
    Boleh ke kita keluar bila-bila masa je dari kolej tu? Maksud kita, kalau nak pergi pasar malam ke, keluar jalan-jalan ke. Hahaha.

    ReplyDelete
  16. dah takde sangat keje cuti nie, on9 je memanjang. haha..

    erm, boleh je. asalkan balik sblm pkul 11 mlm. awal2 sem pakgad makgad garang la jugak.. kad matrik all d time.

    lgpon, bak kata pakgad, nilam ni tmpt jin kne tndg. bukan histeria tp sebab jauh la jgk dr bndr. takde pape. haha.

    tp siyes nilam paling best. :)

    ReplyDelete
  17. Ok kakak! Thankyou and all the best. Doakan kita ya. Assalamualaikum :)

    ReplyDelete
  18. salam kak. sy bkl jd student dl tmhidi perubtn nanti.. nk tnya boleh pilih sendiri ke nk duduk dgn sape kt rumah. n naik bas free ke byr. satu lagi minggu orentasi best x?? maaf bnyk tanya.

    ReplyDelete
  19. @Nabilah:
    waalaikumussalam.. insyaAllah. :)


    @Anon:
    1-rumah, pihak usim dah tetapkan. kira housemate kita, semua pihak usim yg tetapkan..

    2-yuran bas dah termasuk skali ngan yuran usim. krenya tak yah bayar.

    3-orientasi? haha. frankly speaking. sangat TAK best. duduk kat stadium je mmnjg. dr pg-mlm. bukannya ada xtvt pon. road tour ke fakulti2 pon takde. kitorang mula2 masuk usim,sesat nk pegi kls.

    tp xtaw la taon ni camne.best la kot. :)

    ReplyDelete
  20. sya dah tgok dah smple bju tu kak,saya beli kain mcm kain bju melayu tu..kain licin.. :)kaler tu sya xbrapa nak pasti betol ke tak..sbb bila print wrna dia jadi lain skit..

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum , akak ! nak tanye siket... boleh tak tahu ape course mase degree.. kalau ambil tmhidi syariah and law nie ? ~pasal psikologi ade tak dekat usim nie ? thanxkss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... adik ni lepasan SPM 2012 ye?

      kalau ambil tamhidi syariah & undang2 (tsu), akan terus serap bawah Fakuti Syariah & Undang2 (FSU). bawah FSU, ada 2 program:
      1-Sarjana Muda Syariah & Law
      2-Sarjana Muda Fiqh & Fatwa

      tapi, kalau kat usim ni, ada 8 fakulti, setiap fakulti ada program masing2..

      psikologi, kalau adik amik kaunseling, ada belajar. kaunseling bawah Fakulti Kepimpinan & Pengurusan (FKP)

      Delete
  22. aah , lepasan spm 2012 nie..ouh , maknanya .. degree ade 2 pilihan tu je ke , kak ?? erm.. ape beza psikologi and kaunseling ea ?? then... cmne nak msok kaunseling bawah Fakulti Kepimpinan & Pengurusan (FKP)?? bole ke msok fakulti tu mse degree ye ?? soryt kak, bnyak tnye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. degree bwh FSU, 2 tu je ada. course2 bawah fakulti lain banyak je. boleh refer kat sini.. http://www.usim.edu.my/usimweb/

      kalau awk masuk drpd Tamhidi, then degree, mmg akan terus serap kat fakulti tu. contoh, kalau TSU akan terus masuk FSU. nak tukar fakulti boleh je, tp ada la cara dia. yg tu akk x berapa pasti camne. kena isi borang la bagai, submit dekat pejabat fakulti & so on. amik masa jugak laa untuk proses tu.

      psikologi & kaunseling? huhu. xsure jugak. tp dalam kaunseling ada belajar psikologi. pd pndapat akak la, maybe kaunseling ni lebih kepada kaedah menolong manusia & hubungan dgn tu. tp psikologi ni more to investigate human behavioral.

      Delete
  23. okay . thanks sbb jwb akak !~ maknanya bole tuka laa mse degree...tapi , kne isi borang bagai2 tu ??

    erm.. kelas dia fully arab ke kak ?? org ckp.. course nie . bnyk hafal ea ?

    akak da hbes tmhidi kan . skrg degree ke ? degree pon dkt nilai jugak ea? akak amik fakulti mne nnti ?/

    #Sory , bnyak tye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat. hehe..

      yup. boleh tukar, tp kena tengok quota gak, kalau dah penuh, cam susah sikit..

      kalau kitorang, Syariah & Law (SMSU) memang banyak arab. subjek kena hafal bagai. tp asal faham, mmg boleh je buat ayat sendiri time exam. pasal arab tu, mula2 mmg susah sikit, tp alhamdulillah, lama2 ok je. :)

      yup, sekarang degree. kampus pon still kat nilai. sekarang ni FSU. usim ada 2 kampus je. 1 kat nilai, 1 ag kat pandan indah. pandan indah utk fakulti medic & dentistry je.

      no hal lah tanya. curious2.. akak faham. hehe.

      Delete
  24. akak , dalam kelas mmg brbhasa arb je ke kak ?? nak tanye ke ? nak present ke ? nak ape2 ke ?? semua in arab ea kak ?? tu sbb syariah kann . tapi, kalau undg2 ..study ape pulak ?? in arab jugakk ke ?? heee,, seram pulak bila semua arab nie. xde laa handal mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on lecturer. masa tamhidi dulu lecturer suruh fully use arab. tapi bila dah masuk degree, guna bm+arab. memang basically based on lecturer.

      law ada study intro to law, malaysian legal system & so on, macam akak state dalam post ni.

      akak pon tak terer gak. as long as you can follow, boleh je.. lecturer & kawan akan banyak membantu nnt.. :)

      Delete
  25. Akak, selain arb , english pon kene power ye ??

    *dlm kelas .. Ade aktiviti debat-2 tu semua ea ? And kene cpai bpe pointer ?? Kalau x lepas ,mean fail....erm...kene repeat ke cmner and MUET kne band bpe ? And kalau MUET x cpai BAND...ape jadi ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. english mmg kena power kalo nak masuk law sb blaja law dlm bi.

      yep, ada debat, forum, lakonan etc.
      pointer asal lepas 2.0 pon dah ok, janji muet kena band 4 and above. kalo tak lepas muet, akan masuk course Fiqh & Fatwa instead of Syariah & Law.

      tapi kalo nak apply scholarship, kena dapat 3.5 and above.

      Delete
  26. assalamualaikum akak,mmg terbaik la blog akak ni.btul2 mmbantu.saya nk tnya akak ni..ermm, saya plajar lepasan spm 2012..saya btul2 minat law syariah..tpi english saya x power sngt..msa spm pun bi saya dpt B ja..cner ek akak?huhuu..satu lgi,law syariah kat usim ni mmg kna pndai berdebat ka?saya xtahu nk berdebat la akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hansyirah TakezurMay 3, 2013 at 10:18 AM

      waalaikumussalam..
      english tak semua power, even akak sendiri pon tak reti sangat bi.. tapi insyaAllah, by the time, you will improve.. english b takpe, nanti ada exam Malaysian University English Test (MUET). yang tu kena dapat band 4.

      hehe. debat tu bukan wajib pon.. kalo awak nak belajar, boleh masuk kelab debat kat sini. :)

      Delete
    2. ouwhh..thanks akak :) hrap2 dpt msok usim..huhuu..satu lgi nk tnya akak . kat usim mmg wajib kna pkai tdung labuh or tdung bidang 60 ke ?

      Delete
  27. asslmualaikum,kak..syukrn jiddan atas perkongsian ini ^___^

    ReplyDelete
  28. assalamualikum..kak..saya lepasan spm13 bru nak isi upu..hhehhe..so sa msukkn course sma mcm akak..tp bla bca n tngok bnyk arab,risau pula saya..saya ex mrsm prnh bljr arb wktu lower form tp bukn sbg sbjek pmr..hmm..mcm na tu kak..sa ptut cntinue ambil course ni atau mcm na..tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. takpe.. tentang arab tak perlu risau.. ramai je kawan2 akak yang dulu zero knowledge tentang arab tapi sekarang boleh cakap & faham arab. insyaAllah awak pon boleh :)

      Delete
  29. assalamualaikum kak sye bru lps dpt result spm dan alhamdulillah dpt 8a. betul ke org cakap yg law usim tk di'recognise' oleh ape ntah. pastu kalau sye nk mohon tamhidi syariah dan undang2 usim, nnti degree sye boleh pilih nk smbung degree syariah ke atau law ke atau mmg kene ambek law syariah ? pastu degree nak sambung dkt U lain boleh ke mmg stay usim ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. yep, law usim masih belum diiktiraf oleh LPQB. Tahun lepas LPQB dah datang usim untuk proses recognition tapi masih belum mendapat jawapan.

      Law kat usim ada double major. Awak akan belajar sivil dan syariah serentak. Jam kredit tiap2 semester agak banyak kalau nak dibandingkan dengan uni lain.. Agak hectic gaya pembelajarannya.. tapi belajar mana pernah senang kan.. Akak sarankan awak fikir betul2 lah ye kalau nak sambung belajar di sini. :)

      Delete
    2. ouh so kirenye macam law uia la ? 4 tahun civil 1 tahun syariah ? mcm tu ? saye agak takut nak apply law usim sbb yg tk di recognise tu la.

      Delete
    3. law usim 5 tahun, belajar sivil & syariah serentak.. akak sarankan kalau awak memang nak practice law (i,e nak praktis law bila dah habis blaja, better awak smbung dekat uia, uitm or other recognised uni..) kalau kat usim, setakat ni kalau awak nak jadi lawyer syarie boleh.. lawyer sivil still in progress

      Delete
  30. Assalamualaikum kak.sya plaja lpasan spm 2013..saya plaja sains agama,,saya dapat 7a 2b 1c dan 1d ,,d sbjek kimia,,boleh lpas x saya kalo mntak asasi syariah law? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ada rezeki lepas je dik.. yang subjek sains tu dia tak amik kira pun sbb memang tak blaja sains dah bila amik tamhidi syariah.. yg penting awak A sej, bm, bi..

      tapi think carefully tau kalo awak nak amik law kat sini.. recognition law still in progress

      Delete
  31. as salam..nk tny,,peluang kerja lepas hbis kos ny luas tak..menjamin masa depan tak...jd peguam je ke..selain drpd tu apa ek..soe bnyk tny

    ReplyDelete
  32. assalamualaikum kak saya pelajar lepasan spm 2013.alhamdulillah saya mendapat 7A.saya nak sambung tamhidi perakaunan dan muamalat.tapi saya risau sikit pasal arab tu.last saya blajar masa form 1. akak rasa saya boleh dapat x course kat usim ini walaupon x amik arab masa spm

    ReplyDelete
  33. assalam akak..kalau nak tukar ke course perakaunan dan muamalat boleh tak??kite takut la law ni..byak b.arb..kite bi dan ba agak kureng bagus..boleh tak emelkan jawapan kat saye?hee..fatinilock18@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. assalamualaiakum kak...sy plajar lepasan spm 2013.sy tlh ditawarkn utk melanjutkn plajaran di usim utk coarse same mcm akak...boleh ke klau sy sambung coarse ni lps tamhidi tapi dekat u lain...sperti uia ?sbb sy dpt tahu yg coarse ni tak diiktiraf oleh LPQB

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum...akak lps tamhidi ni sambung degree dekat mane?

    ReplyDelete
  36. Salam kak . Saya baru check upu tadi . Sya dapat fiqh and fatwa .bukan kos yg saya nak . Saya tak nak kos tu kalau saya nak tukar boleh ke ? Macam mana ? Kalaau dapat mcm mana yuran ?.

    ReplyDelete
  37. Salam akak. Sarjana muda fiqh dan fatwa, blajar fully in arabic ke kak? Semua subjek dlm b. Arab?

    ReplyDelete
  38. salam..
    akak dkt usim bleh pkai shawl x..
    yg lbuh larh...

    ReplyDelete
  39. salam..
    saya pelajar lepasan spm 2015 berminat memohon syariah dan undang2 ni. tetapi saya hanya boleyh mohon usim sahaja dgn keputusan spm yg peroleh dalam bidang ini. Adakah bidang saya nak ambil ini baik di usim. Bukn setakat itu sahaja kalau saya dah tamat belajar, adakah saya confirm mnjadi peguam atau tidak smestinya. Kalau tiada rezeki apa pekerjaan yang boleyh saya dapat dengan kelulusan ini. Harap maklum
    mohon balas anda amatlah dihargai.
    dan nk tnya apa kemahiran perlu ada dalam bidang ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rujuk dekat post akak yang ni
      http://yopublisher.blogspot.my/2016/04/cabaran-pelajar-undang-undang-usim.html

      Delete
  40. Assalammualaikum kak, contoh kalau kite tknk course yg ni kan, boleh ke kite tuka course lain utk tamhidi ? Kalau boleh mcm mane eh ? Tq sorry susahkan

    ReplyDelete
  41. Akak �� saya akan daftar usim esok. Course tamhidi syariah dan undang undang. Saya tak pandai bahasa arab. Though dapat a- masa spm tapi tu rezeki kot. Pastu saya tak minat syariah. Subjek paling saya tak minat. course law adalah course yang saya tak pernah berminat nak ambik tau. Tapi saya ditawarkan. Dan saya terima. Hari hari saya nangis sebab takut takleh bawak takut takleh adapt takut tak minat takut takleh catch up. Macam mana ni��

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna