Thursday, March 22, 2012

Rant on Rank

*Tajuk ilham daripada Matluthfi*

Semalam keluar result SPM, ye dak? Awal 2 hari dari tahun lepas. Tahun lepas 23 Mac. Waa.. Hebat sebab mampu ingat lagi tarikh tu. *clap*

Keputusan keseluruhan SPM tahun lepas pon naik. Alhamdulillah. Cerah la masa depan negara. Siyesly, aku puji.



Cuma 1 benda yang aku tak faham kenapa benda nie berlaku. Pengkelasan ataupun Ranking. Correct me if I'm wrong. 
Kenapa mesti wujudnya sistem Ranking macam ni? 
  1. To improve the educational system in that particular school
  2. Untuk meneliti keberkesan pencapaian sekolah tu (macam sama je dengan nombor 1)
  3. Untuk mencontohi mekanisme yang dah dibuat oleh sekolah yang cemerlang.
  4. As catalyst supaya pelajar akan belajar bersugguh-sungguh (Push factor la ni)
  5. Tak terfikir lagi.. (tambah la ea)
Aku tak deny yang semua ni bagus. Tapi... ni membawa kepada diskriminasi. Diskriminasi antara sekolah yang cemerlang/kluster dan sekolah yang biasa2 je, Ke tak?

Kenapa perlu rankingkan semua sekolah tu? Mesti lah sekolah2 SBP or MRSM yang akan mendominasi carta. Sekolah harian biasa kalau ada tu memang hebakk jiddan. Kalau sekolah orang asli lagi laa gempak.

Mungkin skop ni tak berapa jelas. Kalau kita kecilkan skop dalam sekolah, mungkin lagi nampak kot. Apa impak kat sekolah? Cikgu berlumba2 nak naikkan ranking or kalau dah cemerlang, nak kekalkan ranking. So, pelajar pon kenalah bersungguh-sungguh untuk membantu menaikkan atau mengekalkan nama sekolah. Kalau tak, malu la... Tapi disebabkan benda ni, tujuan belajar tu dah jadi lari. Pelajar ni kena belajar sebab nakkan ilmu ke keputusan yang baik or sebab nak naikkan nama sekolah?

1 contoh ayat cliche.
Kamu kena belajar betul2. Sekolah kita ni dah dapat top 10 negeri. Malu kalau jatuh...
 See? One of the purpose untuk dapatkan result yang bagus adalah demi menjaga reputasi sekolah.

Yup, Malaysia nie memang terlalu exam-oriented. Bangga kalau sekolah kita dapat ranking atas, dapat straight A ramai. Tapi once kalau drop, malu kot.

Aku bukannya nak burukkan sistem pelajaran kat Malaysia. Tapi dah terang lagi bersuluh yang Malaysia terlalu menekankan exam sebagai penanada aras pelajar. Kehadiran sistem ranking lagi la menunjukkan tujuan tu.

Belajar kena ikhlas. 

Untuk lepasan SPM 2011: Kalau result SPM tak gempak bukan bermakna anda tak pandai. Ramai je bila sambung belajar ni result diorang hebat. Kalau result gempak, bersyukurlah & teruskanlah kejayaan tu. SPM bukannya penentu segalanya. Ia hanyalah permulaan bagi sesuatu.. (ayat cliche bagi yang dah lepas SPM)





12 comments:

  1. nice one dik :)

    bnyk lg sistem2 lain yg kena diperbetulkn jgak di msia tuh..bukan hnya education system..smua tuh tnggjwb kita utk ubh mind set org2 berkenaan..fighting!

    ReplyDelete
  2. ku pn terfikirfikir jgk. sampai x terfikir :D

    ReplyDelete
  3. @kak yus:
    yup, bila la nak tengok perubahan2 camtu kat sini. still have many things to do & memerlukan masa yang panjang jugak.

    thanks sebab datang sini even akak tengah struggle skrg nie. :)


    @ain:
    xterfikir gapo? hehe.

    ReplyDelete
  4. hahaha. bak kate membe aku : " lawan la sampai ke kubur.." hikhik

    ReplyDelete
  5. hurmmm..betul gak gapo mu oyak tu..aku pernah terfikir gak sal ni..
    nice post

    ReplyDelete
  6. mewujudkan sistem ranking nih bagus gak sebenarnya. aku suka. aku suka tengok student2nya tunjuk lagak.

    ReplyDelete
  7. @wann:
    sejak bila nama kau jadi izyan ni? =="
    buka takat kubur je. sampai ke akhirat sana. haha..


    @inani:
    dah lama dah aku terpk. sejak zaman sekolah dulu. haha.


    @gw:
    aku pon suka jugak. diorang nampak sangat2 berkaliber. kan?

    ReplyDelete
  8. seronok saya baca.,;)

    spm hanyalah sijil permulaan.,ramai org yg dh berjaya cemerlang gemilang terbilang dlm spm tp bila lps dua tiga tahun ms dpn x tahu ke mana.,

    as conclusion study biar ikhlas yea adik adikku;)

    ikhlas untuk mndptkan ilmu dn bkongsi ilmu dgn org lain.,

    ReplyDelete
  9. bende2 macam ni r yang wat matlamat blaja tu jadi lain.. patut blaja sebab nak senang hidup di mase depan.. bukan nak naikkan rank skolah di mase depan.. (-_-")

    ReplyDelete
  10. nice.^^
    pendidikan yang mandul untuk sebuah perubahan.

    kesannya,kalau bercakap mengenai sistem pendidikan, sistem yang ada hanya akan melahirkan banyak sekali orang-orang yang mementingkan diri dan tidak peduli orang lain, melahirkan pekerja, bukan inovator.

    sistem pendidikan kita tidak mendidik kita sehingga kita mampu berkata "Aku adalah aku". Biar ada jati diri sendiri, bukan menurut sahaja.

    "Didiklah untuk jadi pemimpin, ibu dan ayah, jangan didik untuk jadi 'kuli' dan 'anak'"

    ReplyDelete
  11. ayat cliche:

    bill gates hop gagal dalam exam pon jd org hebakk jiddan

    ReplyDelete
  12. yeah. got the points. kekadang sistem yg patut diberi perhatian dipandang sepi. yg tak ptt gampang sgt.

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna