Friday, December 2, 2011

Gelombang Istidraj

Lately, aku agak busy. Busy doing nothing. --"

Takdelah. Macam post aku sebelum nie, aku ada mention yang kitorang akan berhijrah ke rumah baru. And sekarang, memang dah masuk, dah start memunggah barang & kemas tapi not fully done. Lagipon rumah nie bukan beli siap tapi designated by my mother & rakan sekerjanya. Jadi,agak lambat laa dari segi maintenence & sebagainya... 5 tahun duk Kelantan baru dapat rasa duk rumah sendiri. huhu... So, agak excited laa.. ^^

***************************************************************

Pukul 5 p.m lebih semalam (011211), result dah keluar. Memang agak lambat sebab saja nak main ngan adrenaline hormone kitorang. Punyalah check kat website, asyik ralat je. Well, agak annoying jugak laa pasal sume orang asyik update sal result nak kuar ble kat FB. hoho. Sume orang tak sabar, aku je kot cuak. --"

Then, pukul 5 camtu orang wat havoc kat fb, result pon kuar jugak finally. Punyalah cuak nak log in. Dahla loading slow, saje je nak main ngan aku. haihh... But then, it was quite shocking. Aku macam tak caya je result aku sampai camtu sekali... Alhamdulillah, aku tak expect akan jadi tinggi macam tu *walaupun takdela tinggi sangat..* Tapi aku bersyukur sangat2.. Tak terkira sangat result yang Allah bagi kat aku. Masa final exam hari tu, aku expect nak dapat 3.00 pon susah. Apatah lagi DL...

Tapi entah kenapa, aku tak tau asal aku tak rasa happy dapat result macam nie. Bagi aku nie memang tahap tebabom dah kot. Usaha aku amat2lah kurengg... But then, keputusannya splendid to me. Kadang2 aku fikir, betul ke nie? Ataupun ia sekadar istidraj. Nauzubillah... Teringat post Mr.K pasal istidraj nie. Istidraj nie kan nikmat yang Allah kepada hambaNya tapi tanpa redhaNya...

Frankly, I think I don't deserve this result. Macam tak layak untuk aku. Usaha tak seberapa, tapi result. Hurm. Mungkin lah result nie adalah petunjuk supaya menjadi hambaNya yang lebih bersyukur?? Perhaps. I was like.. "kenapa Allah bagi  aku result yang gempak camnie sedangkan aku nie bukannya bersyukur sangat. Selalu je leka... Betul ke result aku nie..."

This verse explained to me my blurry questions..

But then, I realize, I shouldn't ask about that. Allah sangat penyayang. Sentiasalah berfikiran baik terhadap Allah. I learn a lesson from this result thingy. Maybe, orang boleh cakap, result je pon. It's not a big deal. Tapi kalau boleh belajarlah apa yang berlaku kat sekeliling kita. Yelah, kita kadang2 alpa. Kita lupa yang Allah sayang kat kita, sentiasa bagi yan terbaik untuk kita.. Tu pon, masih lagi tak bersyukur...

Ohh man... Senang kita nak nyatakan kesyukuran kita. Tapi nak hayati istilah Alhamdulillah tu bukannya senang. Semoga kita terus istiqamah... Istiqamah laa benda yang paling susah nak buat.

"Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita nak, tapi Allah bagi apa yang kita perlu..."
So, gotta be ready for the next sem tamhidi usimians sekalian. Let bygone, be bygone. Pasang tekad & azam baru untuk merevolusikan sem 2 nie. Ehhe. Let's go! =)

P/s: trimas bebanyak kat Nani, Atheefa & Aisyah sebab tolong & support aku. 
Aku appreciate sangat2. =)



9 comments:

  1. terlalu sangat memikirkan soal sampai tahap macam tuh sedangkan yang utamanya rasa kesyukuran kau pada Tuhan.

    ReplyDelete
  2. mabruk..moga dgn keputusan ini,akn mendekatkan lagi kita kepada Illahi..

    ReplyDelete
  3. tahniah !! Juz like me , i was wndring why Allah gve me such a rsult even im not deserve 2 get it . But then, i realize, Allah always gives sumting that is the best 4 us ... And that is wat the best 4 u n me :)

    ReplyDelete
  4. mabruk alaiki hanis... insyaallah pasni same2 kite support tuk sem 2..n pling penting kite same2 support tuk capai keredhaan ALLAH..syukran shbat~ ^_^

    U.H.I.B.B.U.K.I.F.I.L.L.A.H

    ReplyDelete
  5. tahniah dik! ;D

    moga bukan istidraj, atau mungkin cabaran utk usaha lebih kuat!
    konsepnye sama mcm ni.

    salary vs earn.

    salary-duit gaji
    earn- duit gaji yg setimpal dgn usaha.
    heh istilah accounting sikit la~

    might be : my salary is 2k

    or

    my salary is 2k, but i think i should earn only 1.5k based on my level of hard work.

    sort of la~

    take care! :)

    ReplyDelete
  6. betul apa yg kak anis cakapkan tu..
    insyaAllah, semoga ni bukan istidraj..

    sentiasalah bersyukur atas nikmat yg Allah kurniakan ni..hayati sebaiknya rasa syukur ni. hayati sebaiknya word 'alhamdulillah' . Betapa besarkan kasih sayang Allah..^^

    Semoga dengan ni, kita akan lebih dekat padaNya..sayang padaNya..
    pe yg penting..ayuhlah kita sama2 ISTIQAMAH!!!

    ReplyDelete
  7. @ghost writer:
    emm, aku mmg angat2 bersyukur cuma kadang kala takut kufur dengan nikmatNya. huhu.. trimas ghost..


    @kak non:
    syukrann... :D


    @farahdya:
    syukran. kau jugak. emm. sempga kejayaan nie mendekatkan kita kepdaNya. :)


    @anon:
    yup, so truee... the actual thing is to think why did Allah gives us that kind of thingy.
    lucky us, we realize and we should be really thankful towards Him.
    He knows what best 4 us n we also have to put our trust in Him. :D

    ReplyDelete
  8. @atheefa:
    mabruk alaiki aidon. syukran jugak buat kamu sb banyak bagi tunjuk ajar kat aku selama ni. kejayaan nie bukanlah usaha aku sorang tp usaha kita. alhamdulillah Allah bagi kejayaan nie. hopefully, ni bukanlah istidraj tapi ujian untuk menjadikan kita lebih bersyukur. :)
    gottabe ready 4 sem 2 plak. ^^


    @kak Anis:
    huhu, accounting concept. yup, i get that point. huhu..

    cuma kadang2 rasa awkward sebab kejayaan tak setimpal dengan usaha. hopefully it's not an istidraj tapi ujian supaya kita lebih dekat denganNya. syukran kak... take care jugak. ^^


    @Inani:
    yolo. hehe. kadang2 kita tak sedar dengan nikmat kejayaan nie. mudah je lupa. tapi bila diuji dengan kegagalan or musibah, mula la kita rasa...
    "o Allah, kenapa laa berat sangat ujian niee..."

    padahal manusia diuji walaupun dari segi kejayaan n kegagalan.

    trimas nani. insyaAllah...sama2 lah kita istiqamah..

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna