Friday, December 2, 2011

Gelombang Istidraj

Lately, aku agak busy. Busy doing nothing. --"

Takdelah. Macam post aku sebelum nie, aku ada mention yang kitorang akan berhijrah ke rumah baru. And sekarang, memang dah masuk, dah start memunggah barang & kemas tapi not fully done. Lagipon rumah nie bukan beli siap tapi designated by my mother & rakan sekerjanya. Jadi,agak lambat laa dari segi maintenence & sebagainya... 5 tahun duk Kelantan baru dapat rasa duk rumah sendiri. huhu... So, agak excited laa.. ^^

***************************************************************

Pukul 5 p.m lebih semalam (011211), result dah keluar. Memang agak lambat sebab saja nak main ngan adrenaline hormone kitorang. Punyalah check kat website, asyik ralat je. Well, agak annoying jugak laa pasal sume orang asyik update sal result nak kuar ble kat FB. hoho. Sume orang tak sabar, aku je kot cuak. --"

Then, pukul 5 camtu orang wat havoc kat fb, result pon kuar jugak finally. Punyalah cuak nak log in. Dahla loading slow, saje je nak main ngan aku. haihh... But then, it was quite shocking. Aku macam tak caya je result aku sampai camtu sekali... Alhamdulillah, aku tak expect akan jadi tinggi macam tu *walaupun takdela tinggi sangat..* Tapi aku bersyukur sangat2.. Tak terkira sangat result yang Allah bagi kat aku. Masa final exam hari tu, aku expect nak dapat 3.00 pon susah. Apatah lagi DL...

Tapi entah kenapa, aku tak tau asal aku tak rasa happy dapat result macam nie. Bagi aku nie memang tahap tebabom dah kot. Usaha aku amat2lah kurengg... But then, keputusannya splendid to me. Kadang2 aku fikir, betul ke nie? Ataupun ia sekadar istidraj. Nauzubillah... Teringat post Mr.K pasal istidraj nie. Istidraj nie kan nikmat yang Allah kepada hambaNya tapi tanpa redhaNya...

Frankly, I think I don't deserve this result. Macam tak layak untuk aku. Usaha tak seberapa, tapi result. Hurm. Mungkin lah result nie adalah petunjuk supaya menjadi hambaNya yang lebih bersyukur?? Perhaps. I was like.. "kenapa Allah bagi  aku result yang gempak camnie sedangkan aku nie bukannya bersyukur sangat. Selalu je leka... Betul ke result aku nie..."

This verse explained to me my blurry questions..

But then, I realize, I shouldn't ask about that. Allah sangat penyayang. Sentiasalah berfikiran baik terhadap Allah. I learn a lesson from this result thingy. Maybe, orang boleh cakap, result je pon. It's not a big deal. Tapi kalau boleh belajarlah apa yang berlaku kat sekeliling kita. Yelah, kita kadang2 alpa. Kita lupa yang Allah sayang kat kita, sentiasa bagi yan terbaik untuk kita.. Tu pon, masih lagi tak bersyukur...

Ohh man... Senang kita nak nyatakan kesyukuran kita. Tapi nak hayati istilah Alhamdulillah tu bukannya senang. Semoga kita terus istiqamah... Istiqamah laa benda yang paling susah nak buat.

"Kadang2 Allah tak bagi apa yang kita nak, tapi Allah bagi apa yang kita perlu..."
So, gotta be ready for the next sem tamhidi usimians sekalian. Let bygone, be bygone. Pasang tekad & azam baru untuk merevolusikan sem 2 nie. Ehhe. Let's go! =)

P/s: trimas bebanyak kat Nani, Atheefa & Aisyah sebab tolong & support aku. 
Aku appreciate sangat2. =)