Monday, November 7, 2011

Menangislah sebelum Berkata-kata

Salam Aidil Adha 1432h. 

Bila cakap pasal Aidil Adha, pasti kita akan linkkan dengan pengorbanan. Orang dah sedia maklum dengan sejarah Aidil Adha. Peristiwa antara Nabi Ibrahim a.s dengan anaknya Nabi Ismail a.s yang berkisar tentang pengorbanan ayah terhadap anaknya yang sangat2 superb.

Aku suka baca kat SINI tentang peristiwa sejarah Aidil Adha. Nukilan Hilal Ashraf. Kalo rasa nak baca daripada sudut pandangan dia, boleh la klik.

Dalam kesempatan nie, aku nak ucapkan Salam Aidil Adha kepada semua pembaca. Ada ruang dan peluang nie (al-maklumlah, orang busy, jarang update blog), nak minta maaf jugak kalau ada tersalah atau terkasar bahasa. Terkomen2 yang tak kena ke apa. Harap dimaafkan. :)


********************************************************
Enough about Raya. Cliche kot.



Makin dewasa, makin banyak pengalaman. Hipotesis tu diterima.
Makin banyak pengalaman, makin banyak kita belajar. Tu pon boleh diterima.
Sebab tu mat saleh kata: Experience is the Best Teacher.

Kita bermula dengan menangis, kemudian meniarap, merangkak, tateh, berjalan. Lastly, baru lah boleh berlari. Kalau kita tak berpengalaman nak hadapi meniarap, tak mungkin kita dapat berjalan. Manusia menangis dulu sebelum pandai berceloteh.

Yup, makin menginjak usia kedewasaan nie, makin banyak cabarannya. Dari zaman tadika kanak2 ribena, dunia penuh keseronokan... Dengan buku colour2. Main masak2. Main sep2 tom2. Best kot.

Tapi bila dah menjejaki zaman U nie, macam2 la rintangan dan cabaran. 
  • Pengetahuan am kena update or else, anda ketinggalan. 
  • IT kena tau, kalo tak, anda outdated. 
  • Penampilan kena jaga or else, anda lame. 
Dan banyak lagi lah. Aku percaya zaman U nie la yang paling mencabar sebab terlalu kuat persaingan. Masing2 idamkan diri untuk ditonjol. Yelah, markah kat U dikira dari segala sudut. Tak macam kat sekolah yang lebih kepada exam.

Aku dah alami apa yang orang cakap culture shock bila masuk U. Dengan presentation & assignment yang melambak. Kadang2 tak menang tangan dibuatnya. Dengan keseronokannya la. Masa tu takyah cakap. Kadang2 weekend memang sia2. Tengok movie, outing, tidur, online. Keseronokan tanpa batasan. Puncanya: Time Management yang tak betul.

Teringat balik post2 sebelum aku jejakkan kaki ke USIM, aku dah gambarkan kerisauan aku especially untuk hadapi subjek2 arab, tapi alhamdulillah, aku rasa aku dah boleh cope dengan masalah bahasa. Orang kata to master in language, you NEED to talk. Then, yang jadi masalahnya bila aku selalu wat pengorbanan kat masa dengan benda dop pekdoh. Kununnya nak pulun time study week. Sempat le sangat. Bila dah study time tu, mulalah pemahaman tu berada kat paras yang cetek, nak2 word Arab. Haish~ =.=''

Pengalaman sem 1 tamhidi yang baru tamat nie, betul2 mengajar aku. 
  • Hargailah masa sebaik-baiknya. 
  • Watlah revision tak kira masa. 
  • Bacalah apa yang patut dibaca.
  • Menuntutlah ilmu keranaNya.

Shift your paradigm la Nis.



p/s: obses ngan Danbo seyh. scenery dia lawa. =.=''
oh ye, thanks sudi baca. panjang kot. ^_^



15 comments:

  1. danbo sy pny !!

    emm, takpe la.. amik la kalo nak,haha

    ReplyDelete
  2. @Aime Kale:
    iyelah awop. sy minta maaf sb amik hak awop... haha


    @nelly:
    selamat hari raya. :)

    ReplyDelete
  3. halluuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.....ehheehhe.. awop..kato2 awop loni matured la..sy suko sangat

    ReplyDelete
  4. salam aidiladha gak nis! papepon sem 1 ni prestasi ko hebat gak..pasni jom le sme2 gembleng tenage tuk hdapi revolusi sem 2..huhu

    ReplyDelete
  5. @inani:
    mokaseh awop sebab sudi singgah ke teratak buruk sy... tak matured2 pon la awop eh... sama macam dulu... haha


    @Tpa:
    tak kuar lagi result la dear oii... cene lak hebat... huhuhu.... insyaAllah... bak kata kau kat fb. revolusi sem 2. insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  6. tgok la mid sem ko ritu..ok je sume..insyaallah final pon ok..hehe..doakn kejayaan kite brsame~ :)

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya eiduladha..^^..bes giler post ni..tq ye share...

    ReplyDelete
  8. hahha.
    style2. :D
    pengalaman itu mngajar kita ke arah kematangan. :)
    just be our self n do the best to achieve the best.
    nyway.
    eidul mubarak. :D

    ReplyDelete
  9. @Tpa:
    alhamdulillah... tp tu mid sem. final tak tau... huhu.. insyaAllah... sama2lah kita berdoa. :)


    @farahdya:
    salam eid too...
    em, takdelah sampai tahap gler. biasa jek2. hehe... sama2... :)


    @alifomar:
    sohih kalamuka.
    pengalaman memang mengajar erti kedewasaan.
    salam eid too... :)

    ReplyDelete
  10. biar macammana pun rintangannya,kau tetap teruskan jugak.kalau tidak,mana mungkin kau dapat merasa cabarannya..

    ReplyDelete
  11. kau kena tau perjalanan kita masih panjang. tiada penghujungnya lagi. yg penting tabahkan hati. cekal. ingat kat DIA sentiasa.

    ReplyDelete
  12. seems like u are matured enuff dik..belajar betol2..dah bole adapt insyaAllah everthng gonna b okay :)

    ReplyDelete
  13. betul ape yang kata-kata ko. aku pun nak kena semak balik diri aku ni. =)pape pun good luck tuk MUET. blog aku sedang update.. hehe..

    ReplyDelete
  14. @ghost writer:
    yup, kalau aku rebah, mana mungkin aku merasakannya.... :)


    @stalker hebat:
    trimas kawan... kata2 kau memang memberikan inspirasi...


    @kak yus:
    huhu... not matured enough. still in learning process...
    insyaAllah, thanks kak, i'll try my best. :D


    @fatimah:
    :)
    bitaufiq wannajah jugak fatimah.
    yelah, update2 lah blog ko tu. ^^

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna