Friday, October 21, 2011

Niat



Lumrah manusia yang memang sukakan benda yang baik2, sukakan pujian, sukakan something yang boleh menyedapkan perasaan. Benda tu normal. Yang membezakannya, macam mana kita menerima benda2 tu. 

Satu pengajaran buatku apabila mula melakukan sesuatu yang bukan keranaNya. Mulalah kita akan rasa riak, bangga diri & nakkan penghargaan. Padahal, kita dah maklum buat sesuatu kerana Allah....

Perasaan camtu pernah melanda diri aku. Kononnya lecturer pernah announce dalam kuliah yang group aku (subjek Law) pernah dapat 2 kali presentation terbaik among other groups & tutorials. Alhamdulillah, kitorang bersyukur sangat sebab penat lelah membuahkan hasil.

So, untuk kali ketiga, kitorang pon (yang kononnya competitive nie) nak buat slide terbaik lagi untuk topik Alternative Dispute Resolution (ADR). So, bersengkang la mata. Namun, apa yang diharapkan tak kesampaian. Agak sedih la jugak. Tapi tulah yang terjadi bila kita buat something bukan keranaNya. Memang la kitorang dah setting niat buat slide tu demi menuntut ilmu tapi mungkin bukan sebagai niat yang prior.


*****************************************



I learned a thing after that. 

Benda tu adalah ujian. Bukan kesusahan dan kemudaratan je ujian tapi semua. Yang penting, macam mana kita react dengan ujian tu. Bakal bangun atau bakal rebah? Semua adalah reaksi kita. Daripada pengalaman aku tu, yang paling prior adalah niat kita. Lagipun, hadis 1dalam hadis 40 yang disusun oleh imam Nawawi adalah berkaitan dengan NIAT.

Kadang2 kita lupa niat utama kita. Sebab tu la kena perbaiki niat sokmo op? :)



p/s: final exam next week! doakan aku.... (^_^)V

10 comments:

  1. na'am ya sodiqoti...kullu kalamuki sohih..kdg2 ni kite senang je ckp kite wat sumting kerana Allah tp hakikatnye....fhm2 sndri je la..sbb tu la kite kene tajdid blek niat kite..cek blek prbuatan kite ..sme ade kite wat tu kerana DIA ataupon krane kebendaan.. -shbat yg baik adelah shbat yg slalu mmpringatkn shbatnye ke jln Allah- syukran shbat! ^_^

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..totally agree with u..tu r sbg manusia bese mmg kite selalu kene tajdid niat an...pe pun good luck my friend!!barakallahu fiik..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..^^..hurm..
    niat tuntut ilmu tu da ok..
    tapi..kena tambah sikit..
    tuntut ilmu kerana Allah..hehehe..kan??

    Alhamdulillah mu da sedar..Allah wujudkan kesedaran tu dalam diri mu..maknanya Allah syg mu. ^^..

    once bila kita terima sesuatu pujian..perasaan riak tu sure nak timbul je..bse la syaitan ni suka menggoda..tapi eloklah pujian tu kita kembalikan pada Allah..cth:
    "apa yg sy dapat adalah dari Dia..Dia lah yg tntukan segala2 nya"
    Sori..komen ni panjang lagi.hehe

    ReplyDelete
  4. selamat mengentalkan kepala otak untuk exam lah nanti ^_^

    ReplyDelete
  5. @Sufeena:
    'afwan... sama2 la kita tajdid niat kita kn. :)


    @farahdya:
    yup , betul. kadang2 2 mulut senang cakap kita buat keranaNya tapi kadang2 hati terlalu senang terpedaya & terleka...


    @inani:
    waalaikumussalam....
    alhamdulillah sedar. kalau lah Allah terus bagi kejayaan tu, aku xtaw la aku akan sedar camni or tak... :)

    takpo pnjg pon, tau doh jenis mu. hehe... :D


    @dindingkosong:
    alhamdulillah telah pon slesai. :D


    @sofiah sokher:
    thanks. selesai sudaa... ^^

    ReplyDelete
  6. kang dpt 3 kali berturut, org len ckp lec berat sebelah n pilih kasih plak.. haha.. ;-p

    ReplyDelete
  7. I really like the path you are posting!

    you entertain an gripping point of estimate!

    Best regards,
    [url=http://www.cameredesupraveghere.eu/]Camere de supraveghere I CAN SEE[/url]

    ReplyDelete
  8. @SZ:
    ye tak ye gak... haha... so, bersyukurlah dapat 2x je pon... :D

    ReplyDelete
  9. weyh si domo. eh silap.silap. hai dunbo. kehkeh^^







    **papehal pon mulekan sesuatu dgn ayt.

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna