Wednesday, October 12, 2011

Andai kematian menjelma...


Assalamualaikum....

Just having a little thought...

Semalam, time dalam kelas, kitorang saje2 la borak.. 
(Ikuti perbualan kat bawah. Dialog antara 2 orang member aku)


Ummi: Eh, ada orang top-up kan aku RM 10. Aku tanya mak bapak aku... 22 cakap tak...
Wani: Kau panggil ayah kau bapak eh?
Ummi: Eh, takdelah... Aku panggil ayah laa...
Wani: Urm... Wani takde dah la orang untuk nak panggil ayah... :')
Ummi: Wani... sorry2.... 

Then, Wani pon cite la bila ayah dia meninggal dunia. How old was she at that time, how the situation was. Tak semena2 disebabkan dengar cite2 tu, mengalirlah air mata sebahagian yang ada kat situ. At the same time, Ummi pon cite sal member dia yang kematian ibu masa on the way balik dari sekolah dulu. Lagi la sayu. Situasi dalam kelas time tu pon agak melankolik, padahal masa tu kitorang ada presentation. Seriously, tak boleh fokus time tu. Huhu... Kantoi tak fokus~





**************************************************

I was having a little thought.

Bersedia ke aku nak dengar berita kematian orang yang disayangi. Bohonglah kalau cakap tak sedih. Tambahan pulak kalau jadi perantauan, belajar jauh dari family. Tup, tup dengar salah sorang dari family kita meninggal especially kalo parents. Rasa time tu mesti nak je duduk ngan family. Tanak gi mana2. 

Tapi apakan daya, kematian pasti berlaku even if kita tak bersedia. Bukannya boleh cakap kat malaikat maut suruh tunggu kan. Tapi kita selalu je leka. Insaf la untuk seketika. But then.....

Bukan nak cakap aku baik ke apa. I was having a little thought at that time. For sure, aku tulis nie untuk peringatan untukku & untukmu jua. Mudah2an kita sentiasa ingat akan mati. InsyaAllah.

Nak tulis quote yang dah tulis dalam post sebelum nie lah... :)

"The man who decides to change his life at 12th hour, died on 11th..."

p/s: Hari nie hari Rabu tapi aku tetap banyak benda nak cakap. So, no wordless wednesday.. (eleh, macam aku pernah post WW sebelum nie = ='' ) Lagipun, lama dah tak menghapdet blog... 






8 comments:

  1. T_T mane ade org sanggup terima kematian org yang disayangi

    ReplyDelete
  2. bersedia untuk merasa sedih.kematian pasti akan datang.kita memikirkan pasal orang yang akan meninggalkan kita,tapi kita terlupa tentang kita yang akan meninggalkan mereka.

    ReplyDelete
  3. uwaaa...terharunyer baca..isk isk..
    hurm..itu kalo kita bayangkan kematian orang tersayang. tapi cer kita bayang kan kita plak yg mati..cmner tu??

    di saat kta leka n lalai ngn hiburan dunia, ttbe time tu jgak datangnya malaikat maut mencabut nyawa. msa tu da xleh nk tawar menawar dah..sma gk cam "The man who decided to change his life at 12th hour, died on the 11th..."

    cer pk camner keadaan kta lam kubur..dpt x kta jwb pertanyaa mungkar n nakir??sma2 kta pk..

    kmatian org tersayang..adlh meyedihkn..ttpi kmtian dri sndri??
    skdr muzakarah bsama..sori..pjg lak komen nya.^^

    ReplyDelete
  4. @nazirul hazwan:
    memang la tapi kena terima gak even pahit... T_T


    @JIJI YU:
    born to be die?
    kita hdup untukNya dan suatu ketika kita mesti menjalani mati....


    @ghost writer:
    itu sudah cukup menunjukkan betapa sayangnya kita kepada mereka.


    @nani:
    insyaAllah semoga kita sentiasa mempertingktkan amalan kita untuk menghadapi kematian....

    ReplyDelete
  5. hhhmm.. x sure sama da dh sedia atau tak nk dgr berita kematian yg tersayang..

    kucing mati pun dah sedih n trasa khilangan..

    tp, nk taknak, kematian itu pasti..

    ReplyDelete
  6. bersedia atau tidak kita tetap kena hadapi

    b strong...b tough bebeh

    ReplyDelete
  7. @SZ:
    sama la... walaupun kmatian tu prkara psti tapi kita still x bersedia mhadapinya...


    @DuniakuAbstrak:
    yup. b strong n b tough...

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna