Tuesday, September 27, 2011

The 11th Hour

Assalamualaikum w.b.t....


rasanya memang dah lama gila aku tak update blog nie. Haiyoo... indeed, aku bukannya blogger tegar. =,=''


But as I undergo a student life or life as a Muslim, rasanya memang banyak masa habis digunakan dan indeed dalam kata lain, banyak gila masa dihabiskan dengan sia-sia. Dengan tidurnya laa, makannya laa, tengok movie, fb & so on.

Bila masa tu telah pon berlalu, baru la nak realize, 
"alaa.... rugi gilaa, kalo aku buat benda tu tadi kan....." 
maka, bermulalah istilah KALAU. 

tu pon kalau sedar laa... mostly, rasanya memang selalu ikut kata hati je or penuhi tuntutan nafsu.

As I read along buku Hlovate - Contengan Jalanan, rasanya mau meremang kot bulu roma. Rasa terkena batang hidung semua benda tu. Amik kata watak Akmal dalam novel tu....
"Kita selau jadikan diri kita sebagai watak putih dalam Al-Quran... tahulah kita Islam kan, then, mulalah nak perasan yang kitalah orang yang beriman yang disebut-sebut dalam Al-Quran tuu... dalam masa yang sama, mulalah kita nak pandang rendah kat orang lain sebab kita nie baik...."
Yerp, memang Allah selalu bahasakan kita sebagai Wahai orang-orang yang Beriman.... tapi, betul ke kita nie betul2 beriman?

Then, Akmal sambung lagi:
"Sepatutnya kita letakkan diri kita sebagai watak hitam dalam Al-Quran. Golongan2 yang Allah azab dalam neraka. Dengan meletakkan kita dalam golongan camtu, barulah kita akan rasa betapa kerdilnya diri kita...."

Bukan part tu je yang terkena, banyak lagi part yang dalam novel tu macam terkena dengan diri aku.... Kalau korang dah baca buku tu, memang aku bagi thumbs-up kat Hlovate sebab mampu menyedarkan kitorang. 

Berbalik kepada life, manusia memang selalu wat keje at 11th hour. Hatta esaimen ari tu pon wat at 11th hour, masa nak submit tu barulah pulun nak wat. Hamikkau. Baru nak kalut. Padahal banyak sangat peluang masa tapi tak nak guna sangat..

"The man who decided to change his life at 12th hour, died on the 11th..."

Think of it.... (^_^) 



9 comments:

  1. "The man who decided to change his life at 12th hour, died on the 11th..."



    -wow,amazing! Quotes of the day

    ReplyDelete
  2. @yusuf mujahiddin:
    betul3... kena sedar la... :D


    @JIJI YU:
    memang terasa... kena headshot!


    @Sofiah Sokher:
    amazing! :D


    @Heidi Shafiq:
    InsyaAllah... amin...

    ReplyDelete
  3. untuk sentiasa memperbaiki diri memang perlu sentiasa memikirkan diri masih tidak cukup sempurna

    ReplyDelete
  4. aku memang termasuk dalam golongan 'hitam'.

    ReplyDelete
  5. terkena jugak ni.. hahaha...
    nice quotes.. nk copy letak kt status fb lah.. =)

    ReplyDelete
  6. ko mmg malas update blog! same cm aku...haha....ikhlaS tak komen aku?

    singgah2 la sini :)

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna