Tuesday, September 27, 2011

The 11th Hour

Assalamualaikum w.b.t....


rasanya memang dah lama gila aku tak update blog nie. Haiyoo... indeed, aku bukannya blogger tegar. =,=''


But as I undergo a student life or life as a Muslim, rasanya memang banyak masa habis digunakan dan indeed dalam kata lain, banyak gila masa dihabiskan dengan sia-sia. Dengan tidurnya laa, makannya laa, tengok movie, fb & so on.

Bila masa tu telah pon berlalu, baru la nak realize, 
"alaa.... rugi gilaa, kalo aku buat benda tu tadi kan....." 
maka, bermulalah istilah KALAU. 

tu pon kalau sedar laa... mostly, rasanya memang selalu ikut kata hati je or penuhi tuntutan nafsu.

As I read along buku Hlovate - Contengan Jalanan, rasanya mau meremang kot bulu roma. Rasa terkena batang hidung semua benda tu. Amik kata watak Akmal dalam novel tu....
"Kita selau jadikan diri kita sebagai watak putih dalam Al-Quran... tahulah kita Islam kan, then, mulalah nak perasan yang kitalah orang yang beriman yang disebut-sebut dalam Al-Quran tuu... dalam masa yang sama, mulalah kita nak pandang rendah kat orang lain sebab kita nie baik...."
Yerp, memang Allah selalu bahasakan kita sebagai Wahai orang-orang yang Beriman.... tapi, betul ke kita nie betul2 beriman?

Then, Akmal sambung lagi:
"Sepatutnya kita letakkan diri kita sebagai watak hitam dalam Al-Quran. Golongan2 yang Allah azab dalam neraka. Dengan meletakkan kita dalam golongan camtu, barulah kita akan rasa betapa kerdilnya diri kita...."

Bukan part tu je yang terkena, banyak lagi part yang dalam novel tu macam terkena dengan diri aku.... Kalau korang dah baca buku tu, memang aku bagi thumbs-up kat Hlovate sebab mampu menyedarkan kitorang. 

Berbalik kepada life, manusia memang selalu wat keje at 11th hour. Hatta esaimen ari tu pon wat at 11th hour, masa nak submit tu barulah pulun nak wat. Hamikkau. Baru nak kalut. Padahal banyak sangat peluang masa tapi tak nak guna sangat..

"The man who decided to change his life at 12th hour, died on the 11th..."

Think of it.... (^_^) 



Saturday, September 3, 2011

Kenangan Aidilfitri 1432H


Time flies fast. Tak sangka tempoh seminggu akan berakhir kurang 24 jam dari sekarang. 

Bila dah bersama famili, sanak saudara & rakan-rakan, yang dekat jadi jauh, yang lambat jadi cepat & sekarang.... semua tinggal kenangan.

suku daripada keseluruhan keluarga



Pengalaman yang manis2 saja mampu kuingat. Yang pahit2 tu letak sipi2 cerebrum sudah la kot?

  1. Memandu kereta: Agak la kot. Tahun pertama beraya dengan diberi kepercayaan drive kete. Sape cakap driving tak letih. Teramat2 meletihkan. Especially time2 raya camni. Dengan jalan yang tak sah kalo tak jammed. Perghh... tahan je laa duk dalam kete di bawah pancaran dan sinaran terik matahari.... Sekali bawak, isi minyak tu jadi perkara wajib la kot. Kuhanya mampu melihat duit berterbangan keluar dari celahan dompet... errr....
  2. Duit raya: Siapa sangka dalam usia yang nak menjengah 20-an ni pon ada lagi yang sudi bagi aku duit raya.... Makin bertambah pulak tu. Teringat kata2 nenek aku masa zaman budak2, "amik laa duit yang tak seberapa ni, buat beli aiskrim tengah jalan..." sambil menghulurkan sekeping, dua not berwarna biru... Then, jadilah sekejap cikgu bahasa, "cik, takde orang jual eskrem tengah jalan, orang jual kat tepi jalan je..." Even sekarang pon nenek aku still cakap benda yang sama... haha... :D 
  3. Beraya dengan blogger pemes: Ehhe... pulak... sape yang pemes tuu? For sure korang kenal kot Ieda al-Habsyi. Dia memang nak beraya ngan aku pon.. Cehh... prasan gila... Takdelah, kitorang sepupu secara tak langsung. Dia isteri sepupu aku. So, nice to meet her then. Memang becok macam kat dalam blog dia laa.. Kepoh habis... Soon to be delivered... tak sabar nak tunggu kelahiran adik Khayra Amanda Badrisham nie. ehhe.. :D
  4. Beraya rumah kengkawan: Macam sedey je bunyi... Selama 5 tahun duk kat bumi Kelantan, tak penah lagi raya kat Kelantan. Rumah sendiri pon tak penah, apatah lagi rumah member2.. Memang family aku raya kat kampung je, at Terengganu. Ada feel gitu kalo raya kat kampung. But then, dah ada lesen, sume benda jadi kot. Aku lak jadi driver, angkut & hantar sorang2 balik rumah. From Terengganu, jump to Kelantan. Kesudahannya malam tu, memang tidur mati. =.=''
  5. And banyak lagi laa... 

Sekejap sangat kot. Malam esok bakal menghabiskan 12 jam atau lebih pulak mengharungi pengembaraan nak balik ke Nilai... Haiyoo....  Sabor je laa... =.=''

eh, dah post panjang2 baru teringat...
HAPPY EID MUBARAK, MAAF ZAHIR BATIN :)


p/s: rasa lain laa pulak tetiba ada gambar yang bukan milik google dalam post kali nie. hee...