Tuesday, August 23, 2011

Optimisme

Gelas nie separuh penuh or separuh kosong?

Sometimes, we have to force ourselves to do something we don't like. 

Ye la... Bak kata motivator, tu lah resepi orang berjaya. Tapi kalau la kita lakukan benda dalam keterpaksaan, dalam masa yang sama, kita tak pernah suka benda yang kita buat tu, is it worthy? Ask yourselves...

Kita tak pernah or kurang amik tau yang sebenarnya kesusahan yang kita alami sebenarnya menyenangkan kita satu hari kelak. Bak kata orang2 tua, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.... (ohoi.... ni yang rindu kat abah nie sebab selalu cakap camtu)

So, resipi untuk buat benda yang kita tak suka a.k.a buat dalam keterpaksaan adalah dengan menjadi seorang yang OPTIMIS. tau optimis? wiki or google je la....

yerp, meh aku bagi sedikit analogi tentang perbuatan yang sering dibuat dalam keterpaksaan....

Situation 1; EXAM:

Sape suka exam? Budak2 genius tahap Albert Einstein & yang memang gila study la kot yang memang adore ngan Exam nie. Aku setiap kali exam, for sure nervous tahap apa. (aku memang suka guna hiperbola, harap maklum). Lebih2 lagi, kalo preparation for subject tu kureng... For example, subjek2 yang guna bahasa arab yang aku blaja sekarang nie. Dahla memerlukan pemahaman yang amat, then, kalo ada istilah2 tertentu, memerlukan penghafalan... Oh... I'm not a SILENCER macam dalam cite 3 Idiots tu... Kalo subjek law poolak, mati kutu kalo tak ingat facts, cases & so on....

TAPI, sebenarnya EXAM la yang meningkatkan pemahaman kita kat certain2 subjects yang kurang jelas. Disebabkan Exam, kita akan berusaha untuk fahamkan subjek tu. Secara tak langsung, proses pembelajaran & pemahaman dah berlaku kat situ. Kalo takde exam? Haremm nak kaji balik bab2 yang dah lepas tu... (nampak sangat study sebab exam.... =.='') Takdelah, just kidding... Set balik niat.. Study untuk tambah ilmu...


Situation 2; ASSIGNMENTS

Perghh... ni lah obstacles yang aku alami sekarang. Kena submit 2 assignments before balik cuti raya. Dateline sampai hari jumaat nie. Dahla campur dengan certain ayat dari surah Al-Baqarah, Al-Ma'idah & An-Nur pon masih tak ingat lagi... Haiyoo... berat betul rasanya ujian nak abiskan last week before mid-sem break. Boleh gila rasanya bila semua keje nak dibuat dalam satu masa. Sampai satu tahap, aku pon stressed. =.='' haha... Tu lah bertangguh sangat keje. Padahal lecturer bagi lama dah assignment tu. Serve me right... @_@ Tambahan pulak, mood nak balik tu makin lama makin menebal. Jasad je kat sini, fikiran melayang entah ke mana... phuuu...


TAPI, sebenarnya lambakan esaimen ni la yang mempercepatkan perjalanan waktu. Makin bertambah kesibukan aku, makin sekejap masa berlalu. (Memandai wat hipotesis sendiri). Tapi betul la... 3 hari je lagi pon before balik cuti raya. Sabor je laa... Lagipon, esaimen nie la yang memantapkan lagi skills... Lepas habis esaimen, baru la boleh balik dengan beban yang zero! huh, can't wait...


See? 2 situasi cukup untuk menggambarkan betapa pesimis nya aku selama nie. Cubalah jadi optimistik sikit. At least, optimisme would not end up with stressful. 


p/s: serious aku tengah homesick. haha


5 comments:

  1. Nis..here i come..!ske x??huhu..hurm biasa la nis dgn khdupn d u ni..nk tmba ilmu bkn snang..tp nk lpakn ilmu adlh snang..ap yg pnting kta prlu bfkiran positif..sbb mind set yg pnting..esaimen n exam bkn utk bbankn kta tp nk tmbh ilmu kta n pnglmn..as wat u said lor..huhu..n ap yg pnting.ilmu yg dtuntut ini adlh krana Allah..so..smile always

    ReplyDelete
  2. orAng yang paling banyak masa ialah orang yang sibuk .....ni cikgu aq and ramai agi r motivator ckp mcm tu....aq tulis balik jerr..haha...

    ReplyDelete
  3. cuti byk... lama aku tak wat assgnmt.. huhu

    ReplyDelete
  4. @nani neijie:
    yeah, peace.. V(^_^)/
    betul la tu... happy mu singgah... haha...


    @farahdya:
    macam apa yang abang artis tu cakap kan? kenal tak abang artis ? hehe


    @Encik Psychopath:
    orait, tq... :)
    eh, tq for following my blog too...
    :D


    @hamzah ian:
    takpela. time cuti, joli sakan... dah masuk study, kena jadi stressed balik. hehe..

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna