Sunday, August 28, 2011

When somebody loved me




After 3 months, homesick is cured by yesterday. :D


12 jam perjalanan dalam bas pon tak meninggalkan parut

pokoknya rindu sudah terubat,

Ahh... nampaknya masa seminggu nie kena digunakan sebaiknya. 

Aku harap masa akan berjalan dengan seperlahan mungkin...

oh ye... aku gembira sebab dapat dating dengan si dia.

siapa? 

my bestfriend la... sudah 3 bulan kami tak berjumpa

saling bertukar hadiah, Hadiah hari lahir kami yang sudah pun berlalu...

Juga kugembira untuk menjadi pemandu & peneman yang setia

buat ibuku bershopping

Eh, kukira ku tak bisa lagi untuk memandu. :D

Tiba2 ku jadi cengeng sebegini bila bersama 

keluarga dan teman karib...

phuuu.... =.=''


p/s: macam la tak pernah berpisah selama nie. padahal 5 tahun duk asrama. 
oh ye, tetiba mood jiwang. sedap pulak soundtrack toy story 2 tu...

Tuesday, August 23, 2011

Optimisme

Gelas nie separuh penuh or separuh kosong?

Sometimes, we have to force ourselves to do something we don't like. 

Ye la... Bak kata motivator, tu lah resepi orang berjaya. Tapi kalau la kita lakukan benda dalam keterpaksaan, dalam masa yang sama, kita tak pernah suka benda yang kita buat tu, is it worthy? Ask yourselves...

Kita tak pernah or kurang amik tau yang sebenarnya kesusahan yang kita alami sebenarnya menyenangkan kita satu hari kelak. Bak kata orang2 tua, bersusah-susah dulu, bersenang-senang kemudian.... (ohoi.... ni yang rindu kat abah nie sebab selalu cakap camtu)

So, resipi untuk buat benda yang kita tak suka a.k.a buat dalam keterpaksaan adalah dengan menjadi seorang yang OPTIMIS. tau optimis? wiki or google je la....

yerp, meh aku bagi sedikit analogi tentang perbuatan yang sering dibuat dalam keterpaksaan....

Situation 1; EXAM:

Sape suka exam? Budak2 genius tahap Albert Einstein & yang memang gila study la kot yang memang adore ngan Exam nie. Aku setiap kali exam, for sure nervous tahap apa. (aku memang suka guna hiperbola, harap maklum). Lebih2 lagi, kalo preparation for subject tu kureng... For example, subjek2 yang guna bahasa arab yang aku blaja sekarang nie. Dahla memerlukan pemahaman yang amat, then, kalo ada istilah2 tertentu, memerlukan penghafalan... Oh... I'm not a SILENCER macam dalam cite 3 Idiots tu... Kalo subjek law poolak, mati kutu kalo tak ingat facts, cases & so on....

TAPI, sebenarnya EXAM la yang meningkatkan pemahaman kita kat certain2 subjects yang kurang jelas. Disebabkan Exam, kita akan berusaha untuk fahamkan subjek tu. Secara tak langsung, proses pembelajaran & pemahaman dah berlaku kat situ. Kalo takde exam? Haremm nak kaji balik bab2 yang dah lepas tu... (nampak sangat study sebab exam.... =.='') Takdelah, just kidding... Set balik niat.. Study untuk tambah ilmu...


Situation 2; ASSIGNMENTS

Perghh... ni lah obstacles yang aku alami sekarang. Kena submit 2 assignments before balik cuti raya. Dateline sampai hari jumaat nie. Dahla campur dengan certain ayat dari surah Al-Baqarah, Al-Ma'idah & An-Nur pon masih tak ingat lagi... Haiyoo... berat betul rasanya ujian nak abiskan last week before mid-sem break. Boleh gila rasanya bila semua keje nak dibuat dalam satu masa. Sampai satu tahap, aku pon stressed. =.='' haha... Tu lah bertangguh sangat keje. Padahal lecturer bagi lama dah assignment tu. Serve me right... @_@ Tambahan pulak, mood nak balik tu makin lama makin menebal. Jasad je kat sini, fikiran melayang entah ke mana... phuuu...


TAPI, sebenarnya lambakan esaimen ni la yang mempercepatkan perjalanan waktu. Makin bertambah kesibukan aku, makin sekejap masa berlalu. (Memandai wat hipotesis sendiri). Tapi betul la... 3 hari je lagi pon before balik cuti raya. Sabor je laa... Lagipon, esaimen nie la yang memantapkan lagi skills... Lepas habis esaimen, baru la boleh balik dengan beban yang zero! huh, can't wait...


See? 2 situasi cukup untuk menggambarkan betapa pesimis nya aku selama nie. Cubalah jadi optimistik sikit. At least, optimisme would not end up with stressful. 


p/s: serious aku tengah homesick. haha


Monday, August 15, 2011

Antara Usaha & Rezeki...

Hari ni 15 Ramadhan 1432... it's mean approximately 15 hari lagi akan masuk bulan Syawal. Sekejap sungguh masa berlalu... Semoga kita terus meningkatkan ibadah di bulan ini... insyaAllah...


2 hari lepas, aku & member (member A & memeber B) pergi jenjalan kat salah sebuah mall kat Nilai nie... tak semena-mena, kitorang kena tahan dengan segerombolan makhluk promoter... Diorang cakap nak buat testimoni Bahasa Inggeris... So, kitorang pon follow je la... Rupa2nya diorang tengah promote software linguaphone... Aku & member 2 orang tu dipisahkan antara satu sama lain. Means, setiap orang satu promoter... (memang gila2 promote laa....)

Aku just tadah telinga la dengar apa yang consultant tu cakap. Yela, setiap promoter mestilah puji gila2 diorang punya company product. Aku tak nafikan produk tu bagus & MUNGKIN berkesan. Yelah, sampai promoter tu jamin 98% berkesan. Tapi nak paksa orang beli or register tu agak keterlaluan la kot.? (tetiba teringat video Mathlutfi - serta paksa)

Ok, part aku ngan 'promoter aku' tu kira selesai la bila aku cakap aku tak berminat... (kejam kot cakap straight to the point... =.='') Then, bila aku & member A dah selesai usrusan ngan promoter tu kitorang tunggu member B lak... Tapi cam lama gila laa poolak promoter tu promote... Siap pelawa aku & member A duk kat situ gak... so, kitorang duduk la... dengar la hujahnya tentang kejayaan orang. Dia cakap even Sheikh Muszaphar, Faiz Khaled pon guna produk tu. Then, dia tunjuk bukti dari keratan akhbar tentang orang yang berjaya sebab guna produk tu...

Sampai satu tahap, dia pon berbahas dengan kitorang tentang kejayan, rezeki & nikmat Allah... oh ye, fyi, promoter tu lelaki... berambut cacak & rambutnya didye. Hmmm... Aku kalau boleh taknak la judge dia based on penampilan dia. Dia ada mempersoalkan result SPM kitorang. Yeah, I know, aku tak dapat straight A time SPM ari tu.  Tapi aku bersyukur sebab aku dapat apa yang aku target. Then, dia tanya adakah Allah kejam sebab tak bagi rezeki kat orang miskin? Kenapa orang miskin tu miskin? Kenapa orang cina tu kaya? Haiyoo... 

Janganlah kita menjadi orang yang sombong. Jadilah orang yang boleh memberi manfaat kepada orang lain...


It's all based on Usaha & Rezeki la brader... Takkan la benda tu nak persoalkan gak? Even sometimes, orang tu dah usaha, then, rezeki dia banyak tu, tu semua rezeki Allah... Perlu ke dipersoalkan? Kena lah bersyukur dengan apa yang ada... Allah dah tetapkan semuanya. Doa & Usaha je pengubah nasib. But then, dia cakap kitorang baru je dapat degree of  SPM, tak dapat lagi degree of Life. Think before talk & so on... (yelah, teenagers are always wrong, dia je yang betul...=.='')

Kalau nak ikutkan memang suasana tu tegang gila kot. Daripada nak promote barang tetiba cakap pasal nie. Benda nie start bila kitorang bagi hint yang kitorang tak berminat tapi dia memutarbelitkan dengan kata, kitorang taknak sacrifice untuk berjaya (padahal dia nak cakap kitorang taknak sacrifice untuk benda alah tu...) Yeah, promoter is always being promoter... 

Sebenarnya bila diasak dengan persoalan2 camtu membuatkan aku terfikir. Kita tak semestinya dapat apa yang kita nak. Contohnya, dulu aku nak dapat straight A SPM tapi aku ended up dengan dapat 8 out of 11 je & tak dapat kos yang aku impikan dulu  --> Kimia..  tapi aku suka je dengan kos yang aku amik sekarang nie. Rezeki masing2... sebab tu kita kena sentiasa upgrade usaha, sabar & syukur. Sebab Allah Maha Mengetahui... Lagipun, setiap yang berlaku pasti ada hikmahNya...


p/s: panjang seyh post kali nie... Thanks la kat sape2 yang sanggup baca sampai habis... Kalau boleh, komen le sekali... ngeh3... :P



Monday, August 1, 2011

Nostalgia Ramadhan



Masuk bulan Ramadhan nie, terus aku teringat memori2 daun pisang time2 skolah dulu... Aku ada sorang kawan yan terlampau baiknya... Alhamdulillah ukhuwah tu berterusan sampai sekarang... Sampaikan nak menjelang Ramadhan semalam, dia kirimkan aku stok2 makanan, banyak pulak tu... dengan Nesvitanya laa & so on... Mungkin susah kot nak terima perpisahan nie... Almaklumlah, selama nie nak 5 tahun kot selalu sekali ngan dia... Alih2 tahun nie, aku tercampak kat Nilai, dia kat PJ. Tapi, dia bersusah payah kirim makanan  untuk aku... 

Pernah sekali tu masa form 2 kot, ktitorang tak tido malam sebab nak tunggu pokok sujud masa bulan Ramadhan... Almaklumlah, pokok sujud petanda lailatulqadr... lastly, sama2 fell asleep... Nak dijadikan cerita lak... Memang malam tu betul2 lailatulqadr... Melepas..... haha..

Time form 5 yang paling best kot... Dengan penuh syahdunya, kitorang duduk2 kat bawah layaran bintang2... dah la masa tu banyak gila kot bintang & talked our past years... Macam kapel la pulak... Takpe, tak dosa sebab both same gender... (:

Yerp, ukhuwah sangat indah & alhamdulillah ukhuwah tu masih berkekalan... Thanks a lot Nani... (:

Sempena Ramadhan nie... Sama2 lah kita mengislahkan diri pada bulan yang penuh berkat nie dan sama2lah kita cuba mengistiqamahkan diri untuk terus mengislahkan diri kelak berakhir bulan Ramadhan nanti... Ramadhan bukannya untuk puasa je tapi merangkumi semua aspek ibadah... Wallahu'alam...


P/s: Doakan aku... Exam satarting this week lorh... Ada la hikmah duk wat bulan nie... At least, takdelah nak bahagi masa ngan makan... =.=''