Thursday, June 30, 2011

Panahan Kimia



        "Atom, molecule, ion... compound, mixture, element... neutron, proton, electron... & bla.. bla... blaa..."

Aku ingat lagi time first time aku belajar Kimia masa aku form 4. Aku bukannya faham sangat istilah2 dia.  blurr je.. Exam mula2 pon asyik dapat C & D, Naik mereng kot otak aku nak hadam istilah2 kimia nie. Sampaikan exam kali kedua masa form 4, kertas kimia aku kena lempar ke lantai sebab markah yang terlalu "tinggi"...

Tapi aku pon tak tau nape aku gilakan sangat subjek nie. Setiap kali ada eksperimen, mesti aku nak amik chemical substances tu & conduct experiment. Walaupun ada je apparatus yang pecah sebab keganasan menghandle eksperimen tu tapi aku tak kesa. even tangan aku pon penah je kena baham ngan Acidified potassium manganate (VII) solution & so on.



But now, no more chemistry & sciences subjects yang lain. agak sedih kot mula2 untuk tinggalkan kimia. (haiihh.. kimia je ke kak?? hampeh beteii..) Tapi takdir dah bawak aku ke sini, by hook or by crook, aku kena redha gak & belajar benda baru yang agak susah pada mulanya & akan menjadi senang kalau berusaha. Practice makes perfect by the way. Alhamdulillah even aku dah tinggal subjek Kimia for about 1/2 year tapi aku still ingat camne rupa eksperimen tu & silibus2 untuk subjek Kimia SPM (skit je la kot, I coulndn't remember much). But still, ada kawan2 kat asasi & matriks ada gak tanya soalan kimia yang kadang2 aku pening nak fikir sebab tak familiar dengan silibus kimia for matriculation. 
 
Maybe jodoh aku ngan kimia sampai sini je kot. Allah dah tetapkan aku untuk belajar Syariah & Law. Tapi pertanyaan demi pertanyaan pasal kimia tu kot yang jadikan aku still ingat pasal kimia. hehe.. Bak kata cikgu aku dulu (Mr.Shamsol), "Sebab tu dalam belajar, kita jangan asyik nak belajar sebab exam. Nak lulus exam, nak dapat pointer tinggi or dapat banyak A."

The main purpose of learning adalah untuk tambah ilmu. &  wajib (Nawaitu kena betul: Kerana Allah). Aku pon belajar dulu dulu for exam's purpose sebab tu jadi tak ingat dah lepas tu. "Bagus" sangat.. Sebenarnya, ia akan jadi satu benda yang merugikan sebab ilmu tu akan lenyap macam tu je padahal selama ni kita had work hard for it.

Think of it ..  :)

    "Ilmu yang kita belajar ni hanya setitis air yang menitik dari hujung jari je nak dibandingkan dengan ilmu Allah..."

Thursday, June 23, 2011

Type of People

Assalamulaikum w.b.t...

Ada sape2 rindu aku tak? Especially Ghost Writer yang siap tanya dimanakah kelibatku. Hihi. Siyes perasan.

Selama hampir sebulan aku di sini, macam2 orang yang aku jumpa. Ada yang biasa2 je, yang cool, yang terover dose & so on. Yelah, lain orang, lain ragam. But yet, eventhough kita masing2 ada specialties, kelebihan dan keburukan, kita still berada dalam dunia yang sama.

 Type of people..
 And this typewriting is just based on my observation, bukannya dari kajian yang tepat, padat & jitu. =,=''


Men'capub': or else cari publisiti. Aku tak tau apa yang speselnya sangat jadi this type of human.  Maybe, their centre of attraction did really boost up their spirit to have confidency. Tapi certain people might think this "mencapub" people are really annoying sampai dah create haters among them. Benda tu adalah normal kot?? Dalam ramai-ramai mesti ada gak sorang dua yang jenis camtu kan.

Merendah diri: Really down-to-earth. At least takde la kot haters. Sape yang membenci tanpa sebab tu memang tak berhati perut kot? Biasanya mereka adalah jenis pemalu & tak banyak cakap. Diam adalah prinsip mereka. Mereka adalah baik sangat3.. 

Galoks: a.k.a gediks. Biasalah biasanya yang group ni orang refers kat pompuan. Commonly, orang akan cakap, yang minat warna pink & has girly accesories adalah gediks! Then biasanya mereka suka huha-huha tak tentu pasal. Yup, dunia ni mereka je yang punya kot?

Macho: Oh, ini biasanya lelaki. Tak suka senyum. Pakaian smart, sarkastik and so on. (you might imagine by yourself). Dah nama pon laki, mesti la mereka je yang betul walau salah sekalipun. Egoistic. Tapi, bak kata laki, normal what.. 


Sebenarnya, aku tak berniat nak mendiskriminasi manusia. Tapi semua pandangan yang aku lontarkan kat atas tadi adalah pandangan semata-mata. Aku cuma nak sampaikan yang being  a great observant is not meant you are true. Kadang2 yang mencapub tu boleh jadi orang yang sangat2 helpful. Otherwise, yang senyap, boleh jadi orang yang kuat backbitting. Manusia macam2 ragam. Kita tak boleh stick on our first impression. Bak kat omputeh, don't judge book by it's cover.  

Kenalilah seseorang dengan mata hati, bukan mata kasar. Jangan terus menghukum mereka. Don't ever blame on someone because nobody is perfect.


p/s: rindu nak blogwalking tapi assignments suka nak bermanja ngan aku. =,=''

Tuesday, June 7, 2011

Bermulah fasa baru



It almost a week I studied in USIM. Kuliah pon baru je bermula hari ni. Nak kata belajar tu tak jugak la. Lecturers just bagi briefing untuk subjects yang akan diajar. Alhamdulillah, almost a week aku duk kat sini, I did feel happy. Ngan housemates yang gila-gila & sekepala. Within a month, kitorang pon dah rapat macam dah kenal lama. Yang klaka nye kitorang bukannya just blaja Bahasa Arab & Bahasa Inggeris sebagai subjek bahasa. Bahasa negeri lain pon belajar gak. Bahasa utagha, selatan, sabah, timur & so on. Dialek Kelantan aku pon aku aku rasa dah kurengg.. haha.


Tipulah kalau aku kata kalau aku tak rasa nervous study kat situ. Aku pulak merupakan pelajar Tamhidi Syariah & Law. Student2 lain ramai je boleh speaking arabic fluently.  Masa duk dengar lecturer dari Puan Mina which is fully in Arabic (no wonder, she is from Medina), aku terlopong seyh. Mende poolak nie? Haishh.. Aku just dapat agak beberapa words Arab & I just considered, "dia maksudkan itu kot??" 
Tu tak masuk lagi subjek2 arab, syariah, Fiqh, bi & law lagi. Duh. =,=''


Seriously aku kagum sape yang dapat mahirkan diri menguasai bahasa. Bukannya senang nak masterkan diri dalam bahasa. Bahasa sendiri pon masih terkontang-kanting. Aku terpaksa say goodbye kat subjek2 sains such as Bio, Physics, Maths & especially Chem yang sangat aku cintai. Aku blaja 9 subjek, 23 credit hours/week. Sum up buku untuk 2 sem tamhidi ni maybe can reach to RM1000++.


Kurindukan gugusan bintang yang kian memudar...

Aku pon maybe akan kurangkan masa sikit kot untuk berblogging. Jihad melawan nafsu (la konon...) Kejayaan kot bila aku tak surfing dalam masa seminggu. Wow.. 'hebatnyeww' ittew! Dalam masa seminggu tu macam2 kisah panas berlaku yang aku tak tau. Isu Gambit dengan klip videonya lah. Isu Adinda Evans lah. Macam2 dunia sekarang. Antara populariti @ maruah diri, maruah diri mungkin bukan lagi satu priority. hurmm.. 

"Kontrol lah diri, 
Elakkan kontroversi. 
Kurangkan maksiat dalam diri
Sesungguhnya Allah lebih Maha Mengetahui.."

Let us fall for Allah.. :)