Sunday, May 22, 2011

USIM awaiting



Pejam celik pejam celik tinggal berapa hari lagi aku nak tinggalkan rumah. Aku akan melanjutkan pelajaran di Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai dalam tamhidi Syariah & Undang-undang. Aku tak berjaya ditawarkan ke IPG. Takpelah. Ada hikmah di sebalik semua yang berlaku. Lagipun, at least takdelah aku akan pening buat kali kedua nak fikir nak sambung belajar kat mana. Rasa sekejap je masa berlalu. Frankly speak, my preparation for the Uni so far tak sampai lagi 50%. By this time, medical check up tak buat lagi. Baju orientasi tak siap lagi. Akaun BIMB tak bukak lagi. Barang-barang lain pon ada yang tak beli lagi. Padahal daftar 1 Jun nie. Cari pasal la kalo macam nie. haha.


Yea, aku tengok most of the SPM leavers sangat TERUJA kot untuk masuk fasa baru. Kat facebook siap ada buat group untuk bakal pelajar. Ye, kitorang dah pon buat havoc sebelum masuk Uni lagi. Aku rasa bila sampai kat sana, suasana masa mula-mula tu takdelah sehavoc kat group FB tu. Kat group tu dah siap chatting, posts & so on. Sangat TERUJA! Nasib baik gak ada FB dak. Boleh la cari kawan & tanya macam2 benda untuk persediaan. hehe..


Aku nak  cakap ready untuk masuk USIM nie tak jugak. Lebih-lebih lagi untuk Tamhidi Syariah & Undang-Undang ni. Oh ye. Tamhidi nie sama je maksudnya macam Asasi. Bila search kat google, aku dapat tau tamhidi nie ada 7 subjek.

  1. Introduction to Law
  2. English I & II
  3. Mabadi' Ila Syariah Islam (Usul Fiqh)
  4. Madkhal Ila Fikhiyyah
  5. Quranic & Hadith for science social
  6. Bahasa Arab I & II
  7. ICT skill

Daripada 7 subjek tu, aku dapat tau yang 4 daripadanya adalalah fully Arabic (yang bold) . Hahai.. Bahasa Arab aku memang tak power. Sangat basic yang aku kuasai. Bab2 nahu+sorof mana la aku ingat sangat. Mampu ke aku nak menguasai semua nie? huhu.. I'll try, InsyaAllah :) Lagipun Law & Syariah ni adalah sains sosial. Mungkin majoriti bakal pelajar adalah daripada budak sastera. Aku pulak time skolah dulu aliran sains tulen. Dahla aku sorang dari budak skolah aku yang dapat course nie. Takpelah. Ni lah yang dikatakan new environment.


By this time aku tulis post nie, most of my friends ada yang dah pergi kat form 6, daftar kat matriks, UiTM & so on. Yeah well, all the best semua. Take care. Till we'll meet again. Zaman persekolahan dah tamat tak semestinya persahabatan akan terpisah selama-lamanya. :)

okie, dengar nie. Memang menggamit memori.. :) 




P/s: asal asik Aamir Khan nie? Post sebelum nie sal cite Hindi gak.. =,=''

28 comments:

  1. hai hansyirah.. keen ex-tamhidi syariah and law batch 2008/2009.. relax la.. tamhidi is not bad.. ok je subjek2 dia.. chill ye~ ^_^

    btw, time keen tamhidi dulu, mostly dak2 tamhidi syariah and law ni dtg dr aliran sains.. aliran sastera skit je.. dlm kos keen skrg, antara ramai2 dak pompuan tu, sorang je dak aliran sastera.. he3~ tenang2 je ye?? ramai je dr aliran sastera..

    oh ye~ time keen masuk tamhidi dulu, keen sorang je dak sekolah keen yg masuk usim dan tamhidi ni.. tp bleh je survive.. dpt byk kwn baru, environment baru, bljr lebih berdikari.. insya-Allah, hansyirah pon bleh survive.. best tau klu pglmn survive sorang2~ ^_^

    ReplyDelete
  2. Hanis!! All da bez for u..jangan la bimbang erkk..insyaAllah kos ni adalah yg terbaik ko mu..macam maksud firman Allah s.w.t yg aku postkan kat wall mu tu..hihihi..do da best yer..ada hikmah la tu..Allah tahu apa yg terbaik untuk kita..yg penting kita usaha la ye..aku tahu mu buleh..

    jaga diri+jaga iman+jaga akidah=cintanya dirimu padaNYA
    akukan sentiasa doakan untuk kebaikkan mu..insyaAllah..

    ReplyDelete
  3. salam Hanis..

    u can do it ! akak yakin dgn awak:)

    belajar betol2 n ikhlas ye..keep in touch :)

    ReplyDelete
  4. Don't worry lahh dik , akak TSU 2010/2011. Akak pun dulu aliran sains tulen , tapi tak nafikan lahh batch akak mmg ramai jugak budak sastera , but enjoy je ! n akak sorang je dr sekolah n i'm orang 1st dr my ex skul yang pegi USIM. alhamdulilah , tahun ada jugak 2 org adik junior yg akan masuk.

    qawaeed , sorof suma tu takpa. ustaz n ustazah akan aja kita , buku pun quite good lahh. dulu ustazah yang aja sorof kitorang ustazah orang arab , best dia aja. 1st tu memang blur2 jugak laa , tp lama2 tu bole catch je ! :)

    ol de bes , i wish you de very best of luck .

    kawan2 kat sini pun okay je , byk membantu , nasihat. tmbah , akak ni dulu pun skul agama pon , sekolah harian biasa je yg amek aliran agama ..

    ReplyDelete
  5. Chill yer dear..tengok..ramai yg amik kos ni..tapi ok je..mu pun hrap2 ok la deh..dun sad2..insyaAllah mu bleh..mana tahu mu lebih dekat dengan Dia bila belajar syariah ni..plus mu akan faham pasal hukum Islam.

    ReplyDelete
  6. @ NuSaNa NoSa 91
    oh ye ke? glad to know u kak! :)
    nmpknya sy bakal melalui pengalaman yg sama dengan akk. ble akk cakap camtu, saya rasa sort of relief. insyaAllah, sy try suit myself there dgn environment baru. rasa cambest pulak bila ada pengalaman survive sorang2. tapi yang penting kena jaga diri. ye dak?? hehe..

    thanks kak sudi share pengalaman ngan saya.. i gotta be ready.. :)

    ReplyDelete
  7. haa ramai yg komen bg semangat ni!Good luck btw :D

    ReplyDelete
  8. @Inani:
    yup, thanks beb..
    aku sentiasa ingat & berpegang ke hadis tu.

    same goes to u.. jaga diri, iman, maruah & so on.. :)

    aku cuba sedaya upaya utk hold course nie.. aku akn try tanamkn minat & so on.. ^^

    ReplyDelete
  9. @Kak Yus
    :)
    thanks kak.. insyaAllah..
    keep in touch as always..
    sentiasa update entri drpd akk tapi xsempat nk komen.. huhu


    @Aiman Kamal
    thanks, u too :)


    @Sofiah
    hehe.. tu lah, rse sangat bersemangat.. u too dear..^^

    ReplyDelete
  10. @Kak Amal
    hehe.. thanks drop kak..
    kalau akk yang skola biasa pon bole survive, why not me?

    pengalaman akk memang quite mmbantu sy. thanks banyak2..

    sy mmg quite down ble dapat tau sbjek2 dia mostly in Arabic. tapi ble kak cakap camtu, it's quite a relief.. thanks. insyaAllah, kita jumpa d sana.. ^^

    ReplyDelete
  11. gud luck nis..i know u can do it..such a strong and tough girl..haha..all the best n wish u success in ur study!

    ReplyDelete
  12. jgn push sgt takut nanti celaru, rilex and follow the flow

    ReplyDelete
  13. @Ikram Azmi
    thanks buddy.. :)
    all d best to u too..
    selamat mentekedarah smpai bulan julai.. haha..


    @DuniakuAbstrak
    thanks for the guide bro. :)
    insyaAllah. i'll do my best.

    ReplyDelete
  14. tahniah weh..ahah leh cari calon bni untuk aku le ek..ehe

    ReplyDelete
  15. tahniah....jgn risau tau....bila dah masuk nnti...dah belajar...kompem blh punye....


    nnti selalu lepak nilai la gamaknye ni..hehehe...

    ReplyDelete
  16. goodluck dengan suasana baru!..hehe..jangan bimbang..insyaAllah bolehnyer..yang penting usaha..yang tak pandai pun boleh jadi pandai if ada usaha.. =)

    ReplyDelete
  17. 3idiots roxxx!!!


    btw,nilai sgt bosan! usim pun

    ReplyDelete
  18. tahniah-tahniah-tahniah..

    belajar gigih-gigih, & ikhlas ok.

    gambatte kudasai..hait!!


    ^^V

    ReplyDelete
  19. alhamdullilah.,
    mujur ada FB.. sekurangnya senang semasa sessi pendaftaran nanti

    tahniah ya dik..
    moga kamu dipermudahkan segalanya..amin

    ReplyDelete
  20. oh my.. dua org ex sy study kt usim.. jumpa diorg nnt kem salam eh.. hhehe..

    tahniah! nnt blajar rajin2..

    ReplyDelete
  21. tahniah!!
    good luck and all the Best!!

    ~moga dimudahkan urusan

    ReplyDelete
  22. hehe ,sama2 lahh dik.
    adik yang sememangnya budak skul agma mestilah bule survive lagi kann.
    frankly , sem 1 maybe quite hard n nak biasakan diri kuliah tutor in arbic but lama2 insyaALLAH bole. akak pun 1st2 , wuu , mcm nak nnges je 3 jam pertama suma sbjek yg deal ng arab , bukan 3 jam tu satu sbjek , setiap 1 jam laa. serious , akak kt skul men tak minat , tp bila mai sini especially in sem 2 , love it lahh tp tak tere mana lahh , just minat tu dah ada.

    klu sem 2 , kita bule dah biasakan diri dgn apa2 pun.


    btw , ni pengalaman akak laa. org lain ad jugak lain nye ^^

    ReplyDelete
  23. kau pon kat usim ke???hahahaha...

    ReplyDelete
  24. if u believe u will achieve.. inshaallah all da best :)

    ReplyDelete
  25. good luck! macam susah je subjek tu

    ReplyDelete
  26. Hey there would you mind stating which blog platform you're using? I'm looking
    to start my own blog soon but I'm having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

    Also visit my website travel agency tour packages

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna