Friday, April 1, 2011

Susah sangat ke nak maafkan orang lain?

Pernah bergaduh tak?
Pernah timbul hasad dengki tak?
Pernah rasa susah nak maafkan someone tak?






I bet, semua orang pernah rasa camtu.. Sama cam aku.. Kadang2 kita tak sedar kita ni termasuk golongan tadi..

Kita selalu wat salah. Kita pernah bergaduh sesama sendiri. Tapi asal ey susah sangat nak forgive and forget? And kalo bergaduh tu macam2 perkara buruk yang akan kuar daripada mulut kita..

"Aku takkan maafkan ko sampai mati.."
"Aku tak nak mengaku sedara dah!!"
and so on..


Kalo yang bergaduh ngan so-called musuh, aku tak heran sangat.. Sebab politikus pon lebih kurang camtu gak. Maki-hamun, merendah-rendahkan orang & so on..

Tapi kalo yang bergaduh ngan kawan sendiri disebabkan perkara kecil, hmm.. so immatured. Yang lebih teruk lagi kalo bergaduh ngan adik beradik sendiri.. Mula dengan adegan gurau, then, naik skit tangan, pastu terus angkat tangan, kaki & sebagainya.. Lastly keluarlah ayat yang bukan2 yang menyebabkan masing2 terasa hati & perang dingin antara 1 sama lain..

Hurm.. tu sume penyakit hati. Takde alasan sebenarnya nak cakap kita tak boleh nak maafkan someone. Tapi sebab masing2 dengan ego sendiri. Egoistic harms the bodies. Hoggish harms the hearts.

Dalam Islam sendiri pon melarang umatnya memutuskan persaudaraan. Tak boleh la kalo bergaduh tu tak cakap lebih daripada 3 hari. Sebab Islam amat mementingkan persaudaraan.

Let's think about this. Muhasabah diri. And let us just forgive and forget.. :)


17 comments:

  1. senang nak memaafkan kalau masing2 tak ego

    ReplyDelete
  2. mina senang nak maafkan org..jika org tu buat salah...dan cepat2 minta maaf...



    ok..yg mina susah nak maafkan sgt2..bila buat kesalahan yg berulang...perhhh..jg hangin jgk...



    bukan ego kot namanya tu...huhuhu..

    ReplyDelete
  3. hurmm...huhu.baca entri ni..teringat zaman asrama dlu2..huhuhu

    ReplyDelete
  4. Yang paling penting jangan gaduh dengan adik beradik. Darah bapa darah ibu mengalir dalam setiap urat ye dak? :)

    ReplyDelete
  5. to err is human...but to forgive is not the company policy( jumpe kat bilik kaunselor)

    ReplyDelete
  6. aku skolah maahad tahfiz alquran..pulai chondong..

    ReplyDelete
  7. >>>Anisa Hang Tuah: yerp, betul tu.. :)


    >>>KUREKURE COMEL: sama la kita kak.. sy pon mudah maafkn org tp sy susah nk lupakan kslhn dia..tu kburukan sy..huhu

    >>>Inani: haha.. takde la.. aku wat ni pon umum je.. kalo terimbas zmn dulu2 tu, nostalgic moment la tu..hehe..


    >>>Aqila Safuan: asam garam dunia? erk? betul la kot..??


    >>>aNiS aNiSa: betul tu.. kena belajar meamafkn org lain.. barula hidup aman damai.. :)


    >>>Johan "Champ" Radzi: betul3.. kalo bergaduh antara adik beradik paling tak boleh sbb kita ttp bersaudara.. :)


    >>>Aiman Kamal: tok pehe palo sapoh awk nie??? erk.. =='


    >>>JIJI YU: tak jawab post ko ni.huhu.. owh..patut pon..

    ReplyDelete
  8. psttt...!
    hehhe mmaafkan tu dndam trindah syg :)

    ReplyDelete
  9. kalau matang, ada iman, dan berakal waras...

    pasti boleh memaafkan.

    ReplyDelete
  10. gua pemaaf tapi gua benci org yg x pemaaf?

    dosa x?

    ReplyDelete
  11. erk??!!!!peritt.. biar la paham gak..haha

    ReplyDelete
  12. >>>ahsfantasy24: yerp, betul tu kak yu.. :)
    learn to forgive n forget.. ^^


    >>>DuniakuAbstrak: erm, betul tapi xramai yg mmpu wat cmtu.


    >>>eszol raar: tak kot. =='
    sptutnya org tu kne blaja memaafkan..


    >>>Aiman Kamal: ??? haha,, xpe la.. i assumed as paham..haha..:)

    ReplyDelete
  13. sedangkan nabi ampunkan umat..lalalala~!!hehe

    ReplyDelete
  14. sebab tu lah org kata benda yg paling tajam kat dunia ni adalah lidah manusia..bila dh sakitkan hati org mesti susah nak di maafkan..tapi kita harus ikut contoh rasulullah s.a.w.baginda sentiasa memaafkan org walaupun seteruk mana org itu menyakiti rasulullah s.a.w...malah baginda mendoakan lagi org tersebut...salam ukhuwah...ada masa sudi2 lah dtg blog saya http://jai-diari.blogspot.com...

    ReplyDelete
  15. >>>qasehraihan: yerp, betul tu.. kita? refleks diri tu indah sgt. :)


    >>>Jay: betul tu.. bnda yg pling tjm tu lidah.. pgaduhan pon start ngan lidah.. sebab tu, ita kena contohi akhlak Rasulullah s.a.w.. even baginda byk kena caci maki, tapi tetap bersabar.. salam ukhuwah too.. insyaAllah..:)

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna