Friday, March 4, 2011

Korang ingat pompuan je ke kena tutup aurat??



Duh! Aku paling tak suka tengok laki yang camni.. Pakai rantai, gelang, tindik & so on.. Kononnya Grunge laa.. Rock la, Punk la.. Emo laa & so on.. Serious tak cool.. Await nak pakai2 such things..? Even sesetengah pompuan pon tak suka pakai benda camtu sebab memberatkan anggota badan (betul ke aku nie..?? haha..)

Yang tang suar pendek tuu.. Hmm.. Aurat laki kan pusat hingga lutut.. Aku suka baca blog yang kritik pompuan.. Aku suka sangat.. Pasai apa? Pasai pompuan ni payah nak trima teguran. Kalo blogger lelaki yang tegur, sure kompem 199% diorang akan terasa.. Kalo pompuan tegur? Pandang sebelah mata pon tanak.. So, aku nak tegur lelaki poolak.

Berbalik pasal tadi. Asal laki susah eh nak jaga kepala lutut tu? Pakai short pants cool? Haprak cool.. Aku cukup tak berkenan tengok laki pakai shorts. Baik pakai kain pelikat. Lagi nampak alim + warak. Baik la jadi mat2 surau daripada jadi mat2 stylo bukak aurat cenggitu.. Humph! Pakai suar ketat tu trend? Apa yang aku boleh cakap nye, tak malu adalah.. Paham2 la kalo pakai suar ketat nampak apa.. Tu tak kire lagi, yang jenis berani mati ke hulu-hilir pakai boxer..Hmm..

Boys... senang je rasanya nak jaga aurat compared to girls.. Just pusat hingga lutut. Tapi makin lama makin menjadi-jadi trend sekarang. Ngan girls macam tu, boys camni.. Yelah, sape pakai yang buka2 aurat nie, automatik orang akan label up-to-date. Kalau yang pakai sopan2 nie kira out-dated laa?? Pemikiran zaman atom laa katakan.. Hmm.. Dunia2... Aurat ni banyak skop dia.. Antara ajnabi, mahram, sesama jantina & lain agama.. As Muslim, we need to know that.. Bukan main aci redah je ey..?

Dunia ni pun sementara je.. Just ignore laa kalau dressing kita tu orang cakap Lame atau Outdated sekalipun, kita kena amik kira pandangan Maha Melihat laa.. yang penting urusan kita dengan Allah.. Last but not least, jagalah aurat kita. Tutup aurat tu kan wajib... Kalau buka aurat, dapat dosa free2.. Yang menengoknya pon turut terkena tempias..


So, jom tutup aurat dengan sebaik-baiknya ey Brothers & Sisters! ^^



17 comments:

  1. bagus2:) short pants banyak jenis..kalau nak pakai juga,pakai la yg bwh lutut sikit:D

    macam2 la skrg ni,bila dunia letak di hati..inilah jadinya..hmmph

    ReplyDelete
  2. >>>alexa yussida: tu la pasai kak.. kalo shorts yg bawah lutut tu ok la gak..

    manusia rasa dunia ni mcm tmpt yg kekal abadi.. so, ikut je nak buat apa...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...


    saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

    anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete
  4. ala biasa la orang pakai seluar pendek tp kat dalam tu pakai seluar fix pulak bg tutup kepala lutut tu....

    ReplyDelete
  5. bgus nye saling mngingatkan =)
    btul la tu .. boys senang je nk jg , tp ada jgk yg tak amek berat lgsg ..

    ReplyDelete
  6. kalo maen bola aku salu je pakai sluar yang 3 suku tu..senang nak pecut..ehehe..tapi tak nampak la lutut.masalahnye kalo team lawan yang score gol dulu..make team kitorang kena bukak baju la jawabnye..

    ReplyDelete
  7. >>>anisa hang tuah: yerp.. same2 la kita menutup aurat dgn sebaiknye... ^^

    ReplyDelete
  8. >>>faris zain: kalo org yang pakai suar fix time main bola tu okie laa.. tp yg jenis tak pakai, macam kbnyakan football player? hmmm..

    ReplyDelete
  9. >>>yatee 'yosh' yakuza: thanks.. :)

    ReplyDelete
  10. >>>fathiahRAIHANA: just a lil bit,.. kita kan kena saling mengingati antara manusia.. ^^

    tula pasai.. laki senang je kalo nk jaga aurat sebenarnya....

    ReplyDelete
  11. >>>JIJI YU: huuiisshh.. ganahnyo main.. sampai half naked tu... ecece... kalo camtu, kena wat menang sopmo laa..hehe ^^

    ReplyDelete
  12. dinasour le maknenye..ehehhe

    ReplyDelete
  13. hehehe...dulu mina ada buat entry ni jgk...kihkihkih...

    yg laki buat2 mcm xbersalah je..
    adoiii...kalau nengok pompuan kemain lg...


    adik mina selalu kena sekeh kalau pkai boxer...angin je tgk...hihihi

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna