Tuesday, March 29, 2011

Bakal suami kot??

Hrithik yang hamsum.. ^^


hensem tak? haha.. memang hensem pon Hrithik Roshan nie.. kalo la future-husband aku camni? erk.. O_0


takde la aku tak minat pon bolly-bolly wood ni.. Dan aku bukannya nak cite pasal future-hubby ke apa..

tapi aku heran asal aku wat istikharah untuk pilih kos+U, dia masuk lam mimpi aku? apakah petanda mimpi tersebut? macam ni ke nanti future-hubby aku? takkan la nak jadi next Aishwarya Rai dalam filem Dhoom kot? takkan aku akan jadi aktres kot? haha.. Nauzubillah la.. tanak la..

Mainan tido la tu nampaknya... Kena minta petunjukNya lagi la. huhu.. Aku memang tengah pening la nak pilih kos pe ngan result yang tak seberapa ni.. huhu.. then, aku dah berkali-kali klik website upu.. tapi jam+hang. Dahla aku tak isi sekali pon lagi untuk fasa 2 ni. Mentang2 la 4hb April baru tutup.. Adeii.. aku dapat pengajaran la nampaknya hari ni.. Jangan delay la lain kali..

Sekarang ni masih mencuba.. Kalo takleh isi, takleh masuk U la nampaknya.. T_T

Monday, March 28, 2011

Major Operation 2..




Alhamdulillah, Firstly, thank to Allah, semuanya selamat.. Operation hari tu amik masa lebih kurang 4 jam.. Masuk kul 10.40am-2.40 pm. I whole-heartedly wanna thanked all for the prayers & wishes..

Gambar kat atas tu, aku google je.. Tapi yang aku doodle guna marker hitam tu adalah bahagian yang dibuang.. Doktor buang bahagian tu sebab ada tumor kecil.. Then, yang aku doodle guna marker koko tu bukan nasjis tapi tu la tumor.. I don't really remember the doctor's sketch tapi lebih kurang macam kat atas tu la.. Mesti la doktor wat ngan berhati2, aku doodle tu pakai agak je, sampai terkena bahagian perut & hati lak tu aku doodle.. erk??

Lepas operate tu, doktor ada tunjuk usus yang kena buang tu & aku ada amik several pictures tapi tanak ah upload takut ada readers geli.. Kalo macam Kak Yuss maybe tak geli sebab dia pon amik medic.. hehe.. Tapi kalo ada Jiji Yu & Inani, maybe geli kot.. Lagipon, Jiji suka sebut geli2.. hehe..

Belahan kat perut lebih kurang 7-8 inch tapi usus yang dikeluarkan tu maybe dalam 18inch? I don't know the exact, aku just dengar je.. Lepas je operate, usus tu akan dihantar ke KL sebab nak wat biopsi. Sekarang dia kena puasa 3 hari, 3 malam sebab nak rest. So, nampak tek bermaya sangat la.. Hopefully, he will recover soon.. InsyaAllah...

Sekali lagi, trimas all sebab doa & wishes.. :)

Saturday, March 26, 2011

Major Operation..



My mom & my Amin




Dah lama aku tinggalkan blog ni berhabuk tanpa join mana2 marathon kat blog2 yang lain sebab aku kena jaga adik aku, Amin Syahir.. As aku post sebelum ni, dia selalu sakit perut & usus dia membengkak.. Dan penyakit dia undetected sebab dah jadi kes baru kat hospital.. Dah 3 minggu dia tak pegi skola & 3 minggu jugak dia duk dalam wad..

But for today, dia akan menjalani major operation sebab ada tumor kecil kat usus.. Aku harap semuanya selamat.. Dia cukup tabah untuk pembedahan hari ni.. Sebelum2 ni aku tanya dia, " tak takut ke nak operate?" Dia cakap, ''dah biasa.."

I know this is the second time dia operate. Tapi pembedahan mula2 tu minor operation sebab appendix.. But this time is major operation.. Aku yang tak pernah operate pon takut.. Masa kat wad sebelum2 ni, dia boring and he asked to bring laptop to hospital.. Walaupun dia sakit tapi dia tak pernah tunjukkan kesakitan dia.. Dia memang tabah & siap google cari operating game.. Dia cari game yang bedah usus.. Because he curious to know how would it be...

He seems to look ok. But only he & ALLAH knows how he feels.. Kat wad pon dia boleh lagi beramah ngan nurse sampai wat lukisan mural ngan nurse praktikal. Tapi bila waktu tengah malam je, dia sakit sangat..

Hopefully, semuanya selamat.. Pukul 9 am dia akan masuk bilik bedah.. Aku tulis pasal ni beberapa minit sebelum dia masuk wad bedah.. Aku & family just bertawakkal kat Allah. Kitorang hanya mampu doa & semayang hajat je.. Allah yang tentukan semuanya.. Biiznillah, InsyaAllah semuanya selamat





Thursday, March 24, 2011

APPLAUSE-ion! Applausion?



Assalamualaikum & sobahal khoir everybody.. eheh.. semalam dah kuar pon result SPM setelah sekian lama berteka-teki pasal nie.. Yup, await lambat sangat eh kuar result nie? Tu tanya lembaga..

Alhamdulillah... aku capai target aku tapi aku dapat cikai2 je nak dibandingkan dengan orang yang dapat banyak A ke apa.. Whatever it is, aku satisfied dengan result aku.. Alhamdulillah..^^ Keputusan skola aku, SMKA Melor, alhamdulillah gak 100% lulus.. Muka2 excelentes kat sini..

To me, SPM is just the beginning of something.. Kita akan ke fasa yang ke seterusnya.. So, maju ke hadapan.. Kepada yang dapat result cemerlang, with flying colours, aku ucapkan...




Kejayaan pon salah satu ujian Allah.. Allah nak tengok whether kita beryukur atau sebaliknya.. Bukan just kegagalan je ujian atau musibah.. So, kita kenalah bersyukur once we succeed. Don't ever riya' and takabbur.. And don't forget Alhamdulillah sebab DIA yang bagi kejayaan kat kita..



And to those who didn't get what they aim, bersabarlah.. Every cloud has a silver lining.. Setiap yang berlaku atas ketentuanNya.. Kita kena terima dengan hati yang terbuka.. Tak dapat result gempak dalam SPM bukan bermakna kita ni dumb or stupid ke apa.. Cuma Allah nak tengok sejauh mana kesabaran kita.. Lagipon, kita kan ada iman.. Ikut apa yg Mr. Homer Simpsons ni bagitaw..




Furthermore, SPM is not everything.. Ada je orang result SPM terror gile tapi tak boleh handle life kat U.. And ada je SPM cikai tapi dapat sijil dekan every sem.. So, we cannot judge yang dapat tak berapa gempak tu tak pandai compared to orang yang dapat straight As.. Setiap orang kena work out for success sebab kejayaan tu tak datang bergolek.. Once kita usaha+tawakkal pasti ada kejayaannya.. Am I right? ^^

So, SPM leavers, we have to work out for the next stage plak.. Masuk alam baru, fasa baru dengan semangat baru.. Whatever your choice it is, kalo nak lebih sure dengan choice kita, istikharah la kepadaNya.. Sure, you won't blame yourselves for that.. InsyaAllah.. :)


Wednesday, March 23, 2011

Simptom-simptom demam Result



Saya, Profesor Emiritus Hansyirah Takezur, telah membuat bancian kepada semua calon SPM sepanjang tahun berdasarkan pemerhatian saya.. So, saya telah membuat short-listed terhadap kajian saya, SIMPTOM2 DEMAM RESULT SPM

  1. Dapat insomnia tiba2... Tak lena ye tido?
  2. Tiba2 je adrenaline hormone dirembeskan walaupun tak mengalami fight & flight situation!
  3. Automatik sume bekas calon ni rasa nak off je henset tu.. Pasai pa?
  4. For sure, kredit & bateri fon akan jadi low serta merta.. Amik ko.. Patut nak off pon henset tu..
  5. Banyak incoming call & messages masuk dalam fon bebudak tu & even family+siblings pon pasti terkena tempiasnya..
  6. Internet jam! oh no.. tak dapet ku nak update blog kalo slow..
  7. Yang pastinya, banyak orang yang terlost contact & jarang keep in touch akan reconnect balik..


So, pengumuman result SPM ni memang dapat mengeratkan ukhuwah & silaturrahim antara sesama manusia di Malaysia ini... Alhamdulillah.. haha..

InsyaAllah.. sama2 lah kita doakan agar pelajar2 SPM tahun 2010 dapat result yang gempak..

Amin...



p/s: debar dup dap dup dap nie.. Oh time, please stop running out now.. Just freeze! Erghh..=='


Whatever it is, aku kena ready gak berdepan dengan ko la Zat (panggilan manja bagi result) Kalo dapat cemerlang, alhamdulillah, beryukur, jangan riya'.. Kalo dapat yang tak memberangsangkan, aku kena bersyukur gak.. Ada laa tu hikmah di sebaliknya..

Sunday, March 20, 2011

Love in Hospital..


H for Hospital.. H for HSMZ.. & banyak lagi laa.. Aku bukan nak cite pasal alphabet H sebenarnya..


Hari ni boleh dikatakan setengah hari gak laa aku duk kat hospital besar Kota Bharu.. Bukan sebab aku sakit ke apa.. Tapi sebab teman adik aku, Amin. Dia kena tahan kat wad sebab ada infection kat usus kecil dia.. Doktor still tak dapat detect dia sakit apa.. Maybe side-effect daripada operation Appendix tahun lepas.. Hmm.. Dia nak dekat 3 minggu tak uk-uk disebabkan swollen illeum dekat dengan bahagian appendix.. Habis jadi keras belly dia..


Back to the story, aku teman dia sampai pukul 12am td.. Then, abah aku amik shift malam nie poolak.. Hehe... Kat hospital tadi, aku dapat macam2 pengalaman. Aku suka memerhati.. Aku rasa adik aku dapat penyakit yang agak misteri ni pon aku rasa cam risau gak.. Kat wad tu sume kanak2.. Ada yang sumbing, hernia (uluran), appendix & so on.. Ada baby boy yang kiut nie, umur 22 bulan dah kena sunat.. hmm...


Aku nie jenis tak boleh duk diam.. Aku suka interview orang:- kak2, makcik2 & even budak tu sendiri.. The sweetest moment aku rasa bila aku dapat kenal a cute guy.. He's a chinese.. Umur 12 tahun, skola SJK(C) Chung Hwa.. Memang teramat cute! Nama dia aku tak reti nak eja- Liou Xi Eh kot? Entah.. Dia memang tekun gila laa buat homeworks kat katil dia.. Budak cina memang camtu kot? Sakit2 pon masih rajin..


Aku memang kebosanan, so aku decide nak ajar adik aku something.. PHONETICS! hehe.. kebetulan aku baru je balik dari CLC, dengan beg tuisyen sekali aku angkut, terus teman Amin nie.. Belajar Phonetics nie kena laa pronounce.. Maybe budak cina tu agak annoyed kot dengan kebisingan kitorang, dia asyik pandang je kitorang.. Lastly, aku ajak dia datang kat katil Amin.. Kebetulan dia pon tengah keseorangan.. Dia pon pegi & guess what? Dia pon nak blaja sekali gak.. Terkulat2 laa aku nak ngaja dia tapi fun! Dia memang tekun gila. Lepas kakak dia datang, terus dia blah tapi still tengok kat kitorang & senyum.. Waah.. cair der.. Nasib baik budak..


Yang paling tak boleh lupa sekali, time dia nak tidur tu, dia tutup langsir.. Katil dia ngan Amin sebelah2 je.. Dia tengok kat kitorang & said: GOOD NIGHT! Ouh.. Cutenye.. Aku cakap kat Amin: Amin, angah je laa teman Amin eh esok & sampai Amin kuar? Amin said: Kenapa? Sebab dia ada ey? Takpela..


Haha.. amik ko! Kantoi sudaa.. Takde niat pon laa, ikhlas je nak jaga Amin. Lagipon, boleh isi masa since yang lain sume busy.. ^^


Btw, Amin, get well soon.. InsyaAllah.. setiap penyakit ada penawarnya.. Ni just sebahagian daripada ujianNya.. Shafakallah...

Thursday, March 17, 2011

1st time aku jawab mende nie..


1st time dapat tag daripada junior aku, Aisyah Naqiah
& 1st time jawab mende nie..
Jawapan aku bukan 100% betul..
Ada yang betul, merapu, jokes
Sebab personal bukan semua boleh kongsi, ye tak?





  • What is your fullname ? for short ---> HSMZ bukan HSNZ yee.. *ngee*

  • Are glad with your name ? Nama Islam.. ada maksud poolak tuh.. haha.. banggo2..

  • What is your nickname ? Erk, perlu ke aku jawab?? Macam2 ada ---> Angah, Nis, Jepuk, Yo & etc...

  • What are you doing right now ? Tengah ketip2 jari kat blog, jawab tag nie..

  • Who is the last text you today ? Kabo.. (link)

  • Who is the earliest text you today ? Hotlink free MMS, pukul 3 pagi lebih dia anto.

  • Who is the first person you hug today ? Erk? Seggy kot? Tapi dia bukan person... dia someone..?

  • Who is the first person you kiss today ? Seggy? Erk, mana ada. Nanti gatai ar hidung aku.. Entah?

  • Are you happy with your life ? Aku suka life after SPM ni.. Chillex..haha.. Nanti dah habis fasa ni, busy balik laa.. Adeii... =='

  • Do you have a best friend ? Ada, banyakk.. Mostly ----> Kabo.

  • Do you love your best friend ? (Jawab dalam hati...) ^^

  • When you have a big problem , who the first person you meet ? Aku pendam je.. Kalo dah takleh tahan, rasa2 nak meletop baru laa aku cari SEMEON. haha

  • Do you have a boy/girl friend ? Asal article dia guna 'A'? Sebab aku ramai kawan..

  • Do you love your boy/girl friend ? Dah nama pon kawan, mestilah!

  • Do you have your own lap top ? lap top? Lap top tu riba atas ke? Asal dalam soalan nie dia gap antara word lap & top tu??

  • Do you have siblings ? Aku bukan anak tunggal.. Ada je.. alhamdulillah, aku tak keseorangan..

  • Who do you most closely in your siblings ? Sheggy? haha.. takdelah.. Iqa kot? Sebab dia sorang je adik pompuan aku..

  • Who do you most closely in your cousin ? Kalo aku jawab pon, macam laa korang kenal? haha..

  • Which is more closely ? Dad or mom ? Dua2.. takde diorang, takdenya aku..

  • Which is more interesting ? Facebook or Blog ? Blog kot.. Facebook agak boh-san. Kata nak tutup, tapi tak tutup2 pon?

  • Who understands you ? I am me myself... (Erk, terikut link Blog Kak Yussida laa) hehe

  • What do you expect in your life ? Macam2... Antaranya: Tercapai cita2 & Mati dalam Iman..

  • Who do you want to tag ?
  1. Astronaut-to-be
  2. Pemudi halimunan 93
  3. Anne Sayang?


P/s: Nani, sori eh, ter-use KABO.. haha.. Jangan Marah.. nanti cepat tua....
KABO hop aku buwi ko mu ado lagi ko? ^^

Wednesday, March 16, 2011

NAMA CEQ COOL LA!

Hai.. nama ceq Someone bin Anyone.. Ceq suruh hangpa panggil ceq SEMEON. Sebab ceq rasa nama ceq tu tak mesra pengguna laa.. Panjang + meaningless. Ceq sekolah lagi.. Kat somewhere in Malaysia.


Hobi ceq nulih. Paling ceq suka, tulih nama kat Buku 555.. Tau tak buku apa? Alaa.. buku kecik yang ada nombor 5 tiga kali tu laa..



Ceq suka tulih nama ceq cenggitu. Sebab ceq rasa nama ceq cool! Padat + mantap. Kalo kat ketah periksa pon ceq tulih lagu tu. SEMEON.. macam NEON. Tau NEON tu apa? Salah satu chemical substance dalam Periodic Table.. Group 18, Period 2.. Haha.. Ceq reti gak Ke-Misteri.. haihh.. (ceq tak reti nak eja yang ni..) Hangpa paham dak?

Ceq rasa nama tu cool.. Tapi ceq tak taw await ckgu2 ceq tak suka.. Cikgu2 ceq pernah habaq mai lagu nie kat ceq:



Cikgu: Someone! Hang takdop bapak ka?

Semeon: (Aihh..main kasar cikgu nie..) Ada laa cikgu.. Anyone.. Bukan Anonymous ye! Await cikgu tanya ceq lagu tu? Ceq rasa KOOL apa nama ceq tulis gitu.. Glamer gitu

Cikgu: Kepala hotak hang kool! Orang sekarang kalau takdop bin@binti tu tandanya anak luar nikah! Dah2.. cikgu tak mau hang tulis SEMEON lagi.. Cikgu tak kenan.. Hang ada bapak, buat nama bapak sekali..

Semeon: (Gulp!) Roger & Out cikgu.. Ceq paham.. Ceq tak mau nuat lagu tu dah..

Premise 1: Ceq ada bapak
Premise 2: Ceq budak baik..
Conclusion: Ceq ada bapak budak yang baik?

Cikgu: Haa? Hang buat false statement ka? Cikgu ajo hang math modern bukan hang nak blajo betui2.. Adoii.. Dah2.. hang kena blaja betui2..



Esoknya, ceq beli buku 555 baru. Ceq tulih lagu ni ^^:


Friday, March 11, 2011

Senyum tu comey laa...:)


Eh, ada bran nak ngorat aku???



Korang suka tengok orang muka masam? muka ketat & sewaktu dengannya..
Kalo lelaki, maybe nampak cool..
Kalo pompuan? Mesti kena cop bekeng.. Adeii.. =='



..SENYUM..

Bukan susah pon nak senyum. Tarik je otot muka tu ke kanan & ke kiri. Jadi la senyuman.. haha.
Ada beberapa kategori senyum ni, Antaranya:


  • SENYUM BUDAK2: Aku paling suka tengok budak2 sekolah rendah or tadika. Diorang mudah nak senyum. Even, masa tunggu trafik lite hijau, kita senyum je kat diorang, diorang boleh siap angkat tangan & sengih2 walaupun tak kenal.. Ow, suwit betul budak2..

  • SENYUM REMAJA: Pandai pilih orang mana nak kena senyum. Kalo jumpa mamat ensem & awek lawo, dua deret gigi nampak. Tak pon kalo jumpa geng sendiri. Kalo jumpa ngan seteru? Nampak bibir juih je.. Tapi tak sume laa.. sesetengah je.. Biasanya remaja susah sikit nak senyum sebab bnyak faktor especially sebab tension study.

  • SENYUM DEWASA: Ada sesetengah peramah. Boleh je senyum & huha2 sana sini. Even tak pernah kenal, boleh je cakap macam sedekad dah kenal. Ada sesetengah senyap.. Memang buat hal sendiri je laa..

  • SENYUM ORANG TUA: Ada gigi lagi ke eh? Takpe, polident ada, gigi palsu pon lekat.. Haha. Orang tua antara yang mudah gak bagi senyuman. Suka tengok opah2 ni senyum. Bagi seribu satu makna.. :)

(kategori senyum kat atas ni just opinion aku je.. ^^)





Lawa weh sebenarnya senyum nie.. Nampak manis+suwit gitu. Kalo orang yg mudah tersenyum, mesti kata diorang tu peramah kan walaupun tak penah kenal. Ye laa, people always examine people by their first expression. So, senyum sokmo lah.. Jangan senyum time amik gambar je. Automatik anda nampak sweet..

Even kita ada masalah, try kita vanish dengan senyuman. Sebab Rasulullah s.a.w pon selalu tersenyum walaupun dikeji & sebagainya.. Kita sebagai manusia biasa? Wat muka stress ada laa kan? Habis orang sekeliling jadi mangsa.. Adeii..


Lagipon, senyum kan sedekah.. Free2 dapat pahala.. :D




Senyum macam saya!

Wednesday, March 9, 2011

Pink is So Annoying!




Warna... Apa tu warna?? wikipedia laa..


Aku sure ramai kat dunia ni minat macam2 warna laa.. Ada tu fanatik gila kat warna merah laa, putih laa, biru laa & sebagainya. Kalo someone tu minat warna biru, habis ume benda biru; bilik biru, henset biru & semuanya kena biru laa.. Even blogger pon akan letak template blog dia tu ikut fevret kaler.. Am I right?


Aku dulu pon fanatik sangat2 kat warna merah, biru, hitam & putih.. Habis sume benda nak warna2 tu especially merah & hitam. Nampak grunge kot? Memang ganas! Warna yang paling aku tak suka.. Pink! I hate pink gila2.. P-I-N-K? Jangan harap laa aku nak minat.. Pasai apa pon ceq tak tau, maybe bagi aku pink ni so ladylike & feminine. Nampak gedixx pon ada gak. Euww..


Kalo cite katun masa kecik2 dulu pon aku tak minat yang pakai kostum pink. Pink Panther apatah lagi.. Dulu, kalo superhero yang ada kostum warna pink macam Power Rangers, yang pompuan mesti pakai suit pink an? Aku tak minat dia sebab dia pakai pink.. So, aku minat kat yang hero warna merah laa.. Ahaha...


Oh, pinky, so annoying!


Aku pon tak tau asal aku tak suka warna pink dulu. Sampai masa aku form 1 dulu, aku protes habis-habisan siap wat mogok kalo dormmate aku nak hias dorm ngan kaler pink. Habis perang dingin. Huisshh.. memang tak matured.. Agaga.. Baju? Jangan harap ada baju warna pink even baju kurung.. That's why, masa aku duk asrama kat SMKA Simpang 5 dulu, aku tak suka pakai baju batik sebab warna pink+purple.. Aku prefer pakai baju skola lagi masa tuu...


Masa form 4, baru aku blaja appreciate colour. Lawa gak sebenarnya colourful nie.. Kalo dulu aku yang fanatik kaler, org tanye je suka warna apa, automatik aku jawab warna apa tp sekarang ni macam tak lawo laa poolak kalo just guna 1 kaler.. Imagine laa, kalo someone minat hitam, habis sume hitam.. Dull semacam.. Ngeri pon ada gak..


Warna ni ada aura dia.. Kalo nak tau klik sini. Ada sebab sebenarnya kat dunia ni macam2 warna.. Cuba imagine, takde kaler selain hijau? Dull, boring.. Sebab tu Allah variasikan.. Even manusia pon macam2 warna kulit. Tula rahsia alam. Allah tu kan Maha Mengetahui.. klik ---> Kesempurnaan Seni warna Ilahi by Harun Yahya.


Aku pon daa boleh appreciate warna sekarang. Even blog aku ni pon warna pink+purple. Bukannya sebab minat sangat2 kat warna ni tapi sebab simple. Tak terlalu over & menyakitkan mata.. Simple is better..

Monday, March 7, 2011

Jom pergi Korea!


Hai, saya Amin..



Entri ni bukannya bertujuan nak kutuk budak nie..
Cuma nak bagi tribute je.. Pasai apa?? Pasai... erk, takde motif pon sebenarnya.. =='



Ehem.. sebenarnya aku cuma tak boleh tahan gelak ngan dia ni.. Dia ada sorang kawan baik.. He always talked about his BFF (Syazwan Mustapha) a lot! Pendek kata, diorang ni memang sahabat sejati laa.. Pergi mana2 mesti sekali sokmo.. Macam fraternal twins laa.. Hatta si Amin tak pergi skola, dia akan tanya BFF dia ni pasal keje skola & so on..


Syazwan Mustapha yang kanan sekali tu, wat peace.. ^^


Ada satu hari tu, sampai malam gi main kat umah Syazwan tuu.. Balik rumah je, terus tdo.. Alahai... kecik2 dah ada kawan baik.. Ganbatte la Min..


Nak dijadikan cerita, Si Amin ni pergi kat umah Si Syazwan ni. Ntah apa benda laa yg budak2 kecik ni cakap pon aku tak taw.. Sampai2 rumah je.. Amin ni cakap ' Annohaseyo' laa & so on.. Agaga.. adik aku cakap bahasa Zulu laa... huhu.. Yang paling best skali..


Amin: Angah, Amin nak pergi Korea nanti ngan Syazwan..

Aku: ??? (Speechless..)

Amir: Eh Min, ingat free ke??

Amin: Biar laa.. Syazwan nak tolong bayar..

Semua: (Gelak je laa.. budak2... bukannya taw ape pon.. haha)



Haha.. sampai ke Korea tu nak pegi ikut.. Amin cakap Syazwan ok je.. hehe.. Aku dulu, time skola nak pegi jenjalan dlm negeri pon susah nak dpt permisi. Lastly, dia mimpi dia pergi Korea. Siap main salji ngan BFF dia. So, kire jadi laa kan.. Lagi senang, tak payah passport, duit & so on.. Mimpi gi ngan Syazwan lak tuh.. haha.. But still, sampai sekarang dok cakap nak gi Korea ngan Syazwan siap amik passport lama mak aku wat main..O_o

Sunday, March 6, 2011

10 budak hitam (versi kucing)



4 ekor kucing
Main masak2
1 kena makan
Tinggallah 3

3 ekor kucing
Main tepi jalan
1 kena langgar
Tinggallah 2

2 ekor kucing
Main panjat2
1 jatuh pokok
Tinggallah sekor

1 ekor kucing
Main sekor2
Kena serang ngan bapak
Tinggallah jilo (zero)





Adeii.. mood sedih sebenarnya nie.. T.T

Anak saudara aku baru saja selamat dikebumikan tadi kat Tanah Perkuburan Islam belakang rumah.. Anak sedara aku asalnya kembar 4 tp lastly tinggal sekor je sebab yang lain mati kena makan laa, kena langgar kete laa & jatuh pokok. Aku harapkan sekor nie je la yg akan mengembangkan zuriatnya. Baru je nak namakan dia Solo sebab masa tu dia je yg hidup lagi.. huhu..

Tapi, apakan daya.. Dia mati dah tadi, tepat pukul 3.39p.m. Dahla mati kat klinik veterinar.. Baru je nak doktor nak cek, tengok2 dah mangkat laa.. Hoho.. sadis betul.. Matinya poolak sebaik je letak atas meja nak cek tu.. Adeh.... Doktor tu dahla tak friendly langsung.. Humph.. Sebenarnya dia ada bleeding kat badan sbb bergaduh ngan kucing jantan yg nak ngorat maknya tuu.. Adeh, gelenya betul mak ko ni eh?

Biar laa.. nak wat camne.. Tak dapat gak ar zuriat 'adik angkat' aku nak berkembang.. huhu.. Nasib baik laa dia tak mati lagi.. Sekarang dok sibuk ngorat jantan lain.. Nasib baik laa ko kucing.. Adehh.. ==" Layan je laa gambar kenangan yang sempat aku rakamkan.. (ecece ayat..)


ni masa mula2 lahir.. 18 Dis 2010


gambar kenangan bersama.. :')


Mak sampai hati Mak wat camni kat Joyah... (haha..)
sesuai la scene ni ngan dialog tuh..


Tinggal mu sekor je la, Seggy oii... =="




p/s: Aku bukan nak wat entri ni pon sebenarnya hari nie... huhu..


Friday, March 4, 2011

Korang ingat pompuan je ke kena tutup aurat??



Duh! Aku paling tak suka tengok laki yang camni.. Pakai rantai, gelang, tindik & so on.. Kononnya Grunge laa.. Rock la, Punk la.. Emo laa & so on.. Serious tak cool.. Await nak pakai2 such things..? Even sesetengah pompuan pon tak suka pakai benda camtu sebab memberatkan anggota badan (betul ke aku nie..?? haha..)

Yang tang suar pendek tuu.. Hmm.. Aurat laki kan pusat hingga lutut.. Aku suka baca blog yang kritik pompuan.. Aku suka sangat.. Pasai apa? Pasai pompuan ni payah nak trima teguran. Kalo blogger lelaki yang tegur, sure kompem 199% diorang akan terasa.. Kalo pompuan tegur? Pandang sebelah mata pon tanak.. So, aku nak tegur lelaki poolak.

Berbalik pasal tadi. Asal laki susah eh nak jaga kepala lutut tu? Pakai short pants cool? Haprak cool.. Aku cukup tak berkenan tengok laki pakai shorts. Baik pakai kain pelikat. Lagi nampak alim + warak. Baik la jadi mat2 surau daripada jadi mat2 stylo bukak aurat cenggitu.. Humph! Pakai suar ketat tu trend? Apa yang aku boleh cakap nye, tak malu adalah.. Paham2 la kalo pakai suar ketat nampak apa.. Tu tak kire lagi, yang jenis berani mati ke hulu-hilir pakai boxer..Hmm..

Boys... senang je rasanya nak jaga aurat compared to girls.. Just pusat hingga lutut. Tapi makin lama makin menjadi-jadi trend sekarang. Ngan girls macam tu, boys camni.. Yelah, sape pakai yang buka2 aurat nie, automatik orang akan label up-to-date. Kalau yang pakai sopan2 nie kira out-dated laa?? Pemikiran zaman atom laa katakan.. Hmm.. Dunia2... Aurat ni banyak skop dia.. Antara ajnabi, mahram, sesama jantina & lain agama.. As Muslim, we need to know that.. Bukan main aci redah je ey..?

Dunia ni pun sementara je.. Just ignore laa kalau dressing kita tu orang cakap Lame atau Outdated sekalipun, kita kena amik kira pandangan Maha Melihat laa.. yang penting urusan kita dengan Allah.. Last but not least, jagalah aurat kita. Tutup aurat tu kan wajib... Kalau buka aurat, dapat dosa free2.. Yang menengoknya pon turut terkena tempias..


So, jom tutup aurat dengan sebaik-baiknya ey Brothers & Sisters! ^^



Thursday, March 3, 2011

Warkah Joyah untuk mak...


Dear mak,

Apa khabar mak?? Mak sihat? Harap mak sihat sentiasa & dapat hidup sejahtera.. Makan tu cukup tak? Kena cukup la ey? Nanti sakit.. Adik-beradik yang lain, ok? Harap2 sumenye OK la ey, jgn KO lak..

Joyah ingat lagi, masa mula2 mak lahirkan Joyah.. Betapa peritnya mak lahirkan Joyah setelah sekian lama mengandungkan Joyah.. Joyah tau betapa sakitnya mak terpaksa gendong Joyah dalam perut mak selama ni.. Joyah sayang sangat kat mak...

Lepas je mak beranakkan Joyah, mak tatang Joyah bagai menatang minyak yang penuh.. Mak belai Joyah tiap2 hari.. Boleh kata tiap2 malam Joyah tidur bawah ketiak mak.. Yelah, Joyah ada mak & kakak, abang je.. Nak harapkan bapak, tak boleh.. Bapak JAHAT! Tinggalkan kita macam tu je.. Apa dia ingat Mak ni kilang buat anak ke? Bapak tak patut buat camtu kat kita.. Joyah tau masa mak lahirkan Joyah & adik beradik yang lain, bapak takde di sisi.. Bapak pergi berjoli ngan pompuan lain.. Memang patut mak bercerai ngan dia talak sepuluh sebab dasar kasanova kan..

Kenapa Joyah tulis surat nie? Joyah nak bagitau kat mak.. Joyah sihat kat sini.. Kat ALAM ni baru Joyah tau ramai yang senasib ngan Joyah. Joyah nak mak tau apa yang Joyah pendam selama nie. Joyah sayang sangat kat mak.. Joyah nak mak tau tu.. Tapi kenapa mak sanggup buat Joyah camni?? Joyah yang selama ni memang lawo gler, cun melecun sebab traits mak jugak.. Tapi sanggup ye mak buat Joyah camni?! Mak tamatkan riwayat Joyah.. Mak sanggup hancurkan & lumatkan Joyah sampai tinggal tulang je? Kenapa mak tak makan sekali ngan tulang2? Buat sup tulang ke? Sampai hati mak MAKAN anak sendiri.. Sampai hati mak MAKAN Joyah hidup2.. Rupa2nya mak ni KANIBAL ye.. Takpelah mak....

Joyah faham sekarang.. Anak tak sepatutnya jadi lebih cun daripada mak.. Joyah tau ikut suka hati mak la nak MAKAN Joyah sebab Mak jugak yang lahirkan Joyah.. Takpelah, Joyah faham sekarang.. Joyah hanya seekor anak kucing yang hina.... Trimas for everything!

Sekian, bertemu lagi kita di lain warkah utusan angin sepoi2 bahasa.. Assalamualaikum...

Anak kucing yang hina,
JOYAH

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Duh! haha.. terkarut sudaa post kali nie.. aku tengah mood rindu kat anak kucing yang dah mangkat sebab kena makan kat mak dia sendiri.. Hadoii... sedih jugak laa.. baru je nak dapat anak sedara yang cun...huuii.. ni gambar anak2 sedara aku ngan mak dia.. Tinggal sekor je la sekarang... Nama Joyah tuu sebenarnya tak sempat nak bagi kat empunya badan sebab dia dah kembali ke rahmatullah sebelum tu.. Semoga rohnya dicucuri rahmat.. Amin...

Tuesday, March 1, 2011

KASIHNYA ALLAH PADA WANITA




"Keistimewaan yang Tuhan berikan kepada wanita terlalu banyaknya"
"Kasihnya Tuhan kepada wanita!"



Itulah kata-kata yang paling mudah digunakan untuk menggambarkan 'layanan' istimewa terhadap wanita dalam Islam. Sesungguhnya, tidak akan ada mana-mana ajaran, ideologi, atau agama lain yang dapat melayan wanita dengan sebegitu baik sepertimana Islam melayan wanitanya. Malah, kalau bergabung pun kesemua wanita yang cerdik pandai, berharta dan berkuasa di seluruh dunia ini untuk menambah hak dan pengiktirafan buat mereka, mereka pasti tidak akan mencapai taraf kemuliaan serta layanan baik yang Allah SWT tawarkan buat seorang wanita di dalam Islam.

Namun, ramai wanita yang tidak memahami hal ini. Lantaran itu kebanyakan mereka tertipu oleh nafsu sendiri dan merasa terkongkong dengan amalan atau larangan tertentu yang digunakan ke atas wanita Islam seperti amalan menutup aurat, larangan bergaul bebas, poligami, larangan wanita menjadi pemimpin dan lain-lain lagi. Mereka cukup takut dan gerun dengan kesemua amalan atau larangan yang dianggap sangat menindas wanita. Walhal kalau dikaji setiap satu amalan atau larangan itu, mudah sahaja untuk melihat hikmah dan kebaikannya kepada kaum wanita itu sendiri.

Lalu kita melihat apa yang diperjuangkan oleh pejuang-pejuang hak wanita ialah mereka kalau boleh tidak mahu sebarang sekatan dikenakan ke atas mereka. Tentulah ini tidak munasabah. Sedangkan manusia sendiri banyak membuat peraturan-peraturan serta larangan itu dan ini, atas alasan hendak menjaga keselamatan diri atau masyarakat awam.

Tuhan sebenarnya sangat kasih dan memuliakan kaum wanita. Segala suruhan dan larangan yang Tuhan kenakan ke atas kaum wanita tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memastikan keselamatan dirinya dan masyarakat dan sekali-kali bukan untuk menyusahkan mereka. Tetapi, atas hujah dan alasan apa dakwaan ini dibuat? Mari kita lihat satu persatu pengiktirafan yang diberikan olehTuhan kepada wanita, sama ada setara langsung atau pun tidak.



i) Gelaran bagi `isteri' di dalam Al Quran

Perkataan yang Allah SWT gunakan di dalam Al Quran untuk menunjukkan suami atau isteri adalah perkataan yang sama, sedangkan dalam bahasa-bahasa lain, perkataan untuk suami dan perkataan untuk isteri menggunakan dua perkataan yang berbeza. Misalnya, dalam bahasa Inggeris, perkataan untuk suami ialah `husband' manakala perkataan untuk isteri ialah `wife'. Sementara dalam bahasa Perancis pula, perkataan untuk suami ialah `mari' manakala perkataan `femme' untuk isteri.

Tetapi di dalam Al Quran, suami dan isteri tidak disebut dua perkataan yang berbeza `zaujuh' dan `zaujati'. Hanya satu perkataan yang digunakan untuk kedua-duanya iaitu `zaujuh' yang bermakna `pasangan'. Islam melihat suami dan isteri adalah pasangan, penutup dan juga pelindung buat yang lain. Mereka dilihat sebagai sepasang, bukan berasingan. Sudah tentulah ini bermakna yang kaum lelaki di dalam Islam tidak dianggap lebih mulia daripada kaum wanitanya. Apabila kita mengatakan sepasang kaca mata, sepasang stokin atau sepasang baju, tentulah kita menganggap mereka setara dan tidak dapat dipisahkan di antara satu sama lain. Dan sudah tentulah kita tidak menganggap yang stokin kanan lebih hebat daripada stokin kiri atau kaca mata kanan lebih baik daripada kaca mata kiri. Begitulah tamsilannya sepasang suami isteri di dalam Islam seperti yang tercatat di dalam Al Quran.

Namun, gelaran zaujuh ini hanya diberikan kepada isteri yang sama beriman. Bagi isteri yang tidak beriman, mereka tidak disebut zaujuh. Contohnya, isteri Nabi Lut dan isteri Nabi Nuh. Di dalam Al Quran, mereka disebut 'imraah', kerana isteri sebegini tidak dianggap pelengkap, pelindung atau penutup kepada suaminya.



ii) Pembelaan Rasulullah SAW Terhadap Wanita

Rasulullah SAW ada banyak menyatakan Hadis-Hadis yang menunjukkan betapa wanita itu dimuliakan di dalam Islam. Antaranya:

  • "Syurga di bawah telapak kaki ibu." Apakah wanita tidak rasa mulia dengan Hadis ini? Mengapa Rasulullah SAW memilih perkataan "di bawah telapak kaki" dan bukan "di dalam tangan" atau "di sisi" seorang ibu? Sudah tentu ini sangat menggambarkan mulianya seorang wanita di dalam Islam. Seorang yang faham tentu akan sangat memandang mulia, menghormati, membela serta berlumba-lumba untuk berkhidmat dan meng'hamba'kan diri kepada ibunya (dengan syarat segala yang dibuat itu tidak melanggar syariat). Tidakkah beruntung menjadi seorang ibu di dalam Islam? Dia tidak akan terbiar dan dipinggirkan, malah akan sentiasa dibela, dihormati dan dimuliakan oleh anak-anaknya.

  • "Orang yang paling baik dari antara kamu itu ialah yang paling baik kepada isi rumahnya, dan aku ini orang yang paling baik dari antara kamu kepada isi rumahku."

  • "Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan orang yang mulia, dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan orang yang hina."(Hadis riwayat Ibnu `Asakir)

  • "Bergaullah kamu dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang sopan. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak."

  • "Janganlah seorang mukmin lelaki membenci kepada seorang (isterinya yang) mukminah, kerana walaupun ada satu perangainya yang lelaki itu tidak suka, tetapi (tentu) ada lain perangainya yang is suka."(Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)

Demikianlah hak-hak istimewa seorang wanita yang diberi oleh Islam. Dalam satu masyarakat yang bertaqwa, kaum wanita tidak perlu bimbang yang mereka akan diperleceh, dipermain atau diperkotak-katikkan oleh kaum lelaki, sebaliknya mereka boleh yakin bahawa pihak lelaki akan sentiasa melindungi, menasihati, menegur dan membimbing mereka dengan ikhlas.



iii) Bahagian Tubuh Wanita Dianugerahkan Nama yang Mulia

Dalam tubuh wanita, ada satu bahagian yang diberi nana yang begitu mulia iaitu rahim. Perkataan ini diambil dari nama Tuhan, yang bermaksud `Maha Penyayang'. Sudah tentulah Tuhan tidak akan memberikan nama yang semulia ini kepada sesuatu yang hina di sisi- Nya. Sudah tentuTuhan akan memilih sesuatu yang mulia juga untuk dianugerahkan nama yang begitu mulia. Tuhan tidak berikan nama yang semulia ini kepada bahagian tubuh lelaki tetapi Dia memberikannya kepada bahagian tubuh wanita. Rahim inilah yang merupakan penghubung kepada makhluk. Di dalam rahimlah, wanita menjaga ciptaanTuhan dan memberi makan kepada apa yang Tuhan ciptakan.

Kaum wanita sepatutnya merasa sangat malu kepada Tuhan kerana memberi penghargaan yang begitu tinggi kepada mereka. Siapa boleh nafikan kepentingan rahim untuk kewujudan manusia? Anugerah rahim kepada wanita sebenarnya sudah cukup untuk membuktikan akan mulianya wanita di sisi Tuhan.



iv) Diberi Pahala yang Berterusan

Wanita disebut `kurang dari sudut agama', tetapi ini bukan bermaksud yang wanita itu kurang dari sudut iman dan taqwanya. Mereka cuma kurang bersolat ketika datang haid dan nifas. Namun, oleh kerana di waktu-waktu lain mereka sentiasa bersolat, maka sepanjang waktu haid dan nifas itu, Tuhan tetap memberikan juga pahala solat sekiranya mereka dapat bersabar dengan keadaannya yang tidak selesa itu.

Bayangkan seorang wanita yang baru melahirkan anak. Sudahlah digugurkan dosa-dosanya seperti seorang bayi yang baru lahir, diberikan pula pahala solat percuma sepanjang dia dalam keadaan nifas. Dan kalau dia sabar menyusu, memelihara dan melayan kerenah anaknya pula, makin banyaknya pahala yang Tuhan sediakan untuknya.


~Aduh! Maha Pemurahnya Allah kepada wanita. Maha Baiknya Allah kepada golongan yang sering dianggap lemah dan terpinggir ini! Kalaulah wanita-wanita pejuang hak asasi itu tahu begini sekali ganjaran- ganjaran yang Tuhan berikan kepada seorang wanita mukminah, pastilah mereka akan meninggalkan perjuangan mereka. Tidak ada apa-apa lagi hak yang perlu diperjuangkan oleh seorang wanita mukminah. Yang Tuhan tawarkan itu pun sudah terlampau banyaknya..

Ya Tuhan Kami..peliharalah kami insan yg bergelar wanita yg sentiasa dgn sifat mukminah mahmudah dlm diri..


P/s: Aku copy paste daripada email yang aku dapat daripada sorang hamba Allah.. Aku pon tak kenal dia sape.. Tapi takpelah, untuk perkongsian bersama...