Thursday, February 24, 2011

::Keranamu Telefon ....::




Once upon a day.....

Iqa: Angah.. nie apa jawapan dia? (Tunjuk soalan kat buku Science dia..)

Aku: (baca- Who was first invented the telephone? soalan objektif tuu..)

Iqa: Apa jawapan dia Ngah??

Aku: (Tanak bagi jawapan lagi, aku nak cuba bagi klu untuk dia dulu..) Iqa cuba teka. Bunyi telefon camne??

Iqa: Emm... Te..le..fon.. berbunyi (sekali ngan muzik kanak2 riang dia menyanyi..)

Aku: Haa?? Telefon gapo macam tuu?? (Haish.. Tak boleh jadi ni..)

Iqa: Ok la... Bunyi telefon macam ni:- Nyanyi salah satu ringtone handset aku..

Aku: (Speechless..) Uiks? budak2 zaman sekarang.. Ok la.. bunyi telefon rumah macam mana??

Iqa: Kringggg... Kringggg...

Aku: Haa.. tu baru betul.. Em, kalau Iqa nak ingat sape yang cipta telefon, Iqa ingat Kringg.. Kringg tu kan bunyi loceng ataupun telefon. So, loceng dalam bahasa Inggeris tu BELL kan? Cari dalam jawapan tu yang mana nama dia ada BELL.

Iqa: (Tunjuk kat Alexander Graham Bell.. Dan bulatkan jawapan tuu..)

Aku: Emm, betul la tuu, ingat ey, orang yang mula2 cipta telefon tu Alexander Graham Bell, ok?

Iqa: okey =)
Aku dah termengumpat pasal dia laa ngan adik aku! ^^



Haish... budak2 dah makin advance la.. Masa aku kecik dulu, sekajap je aku jawab bunyi telefon tu camne.. Dengan bangganya aku jawab KRINGG! haha.. Tu la, teknologi sekarang, jarang dah kita jumpa orang nak pakai ringtone camtu. Sume nak pakai lagu omputeh laa.. Maher Zain laa & so on.. Aku pon tak terkecuali gak.. haha.. Best apa.. =)





Kalo henset camni satu hari nanti, camne ey bunyi dia? Bunyi blood flows? Ke bunyi massages yang dihantarkan through Afferent & Efferent Neurone??? =_="


12 comments:

  1. telefon berbunyi..kring kring kring..supposed dah ade jwpn tuh masa nyanyi:p

    ReplyDelete
  2. pot pot..pruuuuuuuuuuuuutttttttt uuuuuttttttttttt..(macam kentut la irama dia) canggih tak aku punya henpom???huhuhu

    ReplyDelete
  3. >>>alexa yussida: haha... dia tertinggal point tu mse nyanyi lah ^^

    ReplyDelete
  4. >>>nani: mu meme g2 sopmo! pelik2 jah.. irama dlm jambe ore kato..haha.. ^^

    ReplyDelete
  5. hahahaa... tibe2 tringat ms mak br bli kn ayah hp....
    so kite belek belek telek telek n buh la ringtone ala2 tepon rumah, yelah, org lame kan....
    alih2 mak kate "tukarlah bunyik tu, tak sedap"
    wah! mereka pon pandai taknak pakai bunyik kringgg kringggg tu tau! :D

    ReplyDelete
  6. wahhaha gelak2 la bace komen ciku caak aa..haha..adeii


    btw gile nice ajar adik camtu..hehe..gua kalo ajar adik,sah2 kene maki beliau.lols xD

    ReplyDelete
  7. >>>KateKateKite: Wah2... parents kita pon lg advance drpd kita an?? hehe.. kita plak yg wat2 xadvance.. kononnya nak ikut cte rse diorang.. :)

    ReplyDelete
  8. >>>woot woot: haha.. ada mse melenting gak time aja, meletop iceberg kat kutub tuh kalo diorang xdapat point.. :)

    ReplyDelete
  9. >>> She's retarded: owh, sounds of nature pon best gak.. sampai tertukar dgn katak btul.. haha^^

    ReplyDelete
  10. fuyoooo betul ke telefon tru blood?maybe bunyi dia cm buyi jantung kite ke?dah tu sume konfius la bunyi telefon sape yg bunyi.hmmmmmmmm

    ReplyDelete
  11. >>>sofiah sokher: haha.. kalo bnyi jntung pon mcm lebih kurang sme je jgk ngan org lain.. hehe.. mybe ada la tu kot, bunyi cambest skit :)

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna