Saturday, February 12, 2011

I'm a poem-maker?? Ala2 Shakespear versi Malaysia tapi I pompuan lah!


Huh? Sejak bila poolak aku blaja wat sajak, pantun & sewaktu dengannya? Absolutely, aku bukannya budak sastera zaman sekolah dulu.. Back then, aku terpaksa wat la benda alah ni masa kelas Writing kat CLC tu.

Aku tak tau la benda yang aku wat ni nak panggil apa.. Sajak? Syair? Pantun? ikut la pape pon.. Yang pentingnyer, this truly shows the PATRIOTISM in me... Really? hehe.. kinda.. aku penah je masuk koir masa tadika dulu.. haha..

Ok, back to English.. Disebabkan CLC tu pusat bahasa Inggeris, aku kena la wat karya dalam bahasa tu.. Sure, tak sedap.. Ahaha.. Ikut je laa..

So, here it is....
Theme of the poem: 1 Malaysia

Lovely, peaceful and unite,
With Sun shines so bright,
And stars glory at night,
That is what Malaysia has inside,

Beaches, forest and rivers,
The nature's beauty kept alive,
And Malaysians' hearts never diverge,
That makes tourist arrive.

Malay, Indian and Chinese,
Are under the same roof
Photographs taken by saying cheese,
One Malaysia concept together we proof.

ketupat, Yee Sang & Tosai,
That are what people say,
You have to try it one day,
Cause we're One Malaysia as they say.

Festive occasions are everywhere,
Baju kurung, cheongsam and saree are good to wear,
Making it good and pretty as well,
And staying here with no despair.

Azizulhusni, Nicol and Chong Wei,
Together they stand for fighting,
To open people's hearts, mind and eyes,
To show Malaysia is really amazing.


See.. patriotik kan? Ahaha.. Aku amik masa 15 minit nak siapkan 6 stanzas ni.. Memang ligat la otak aku berputar nak samakan rythm akhir setiap lines and stanzas.. huhu.. Bukannya best pon poem ni.. No flowery vocabs & tak bombastic macam shakespear pon.. Grammar pon hentam kromo jer.. Ahaha.. Tapi, finally I've done this.. Kepuasan bagiku.. *suka!*


10 comments:

  1. 2 post sehari! Dan 15 minit buat poem! Not bad at all! Tapi grammar kena improve lagi.. hahaha.. pengkritik profesional nih!

    ReplyDelete
  2. Haha.. grammar memang out.. Susah ah nak maintain grammar tulis benda alah ni.. huhu..

    Thanks for ur comment pengkritik profesional! :))

    ReplyDelete
  3. Ntah ble pokcik ilme ni dapat anugerah pengkritik pro? sapo la hok jo iktiraf eh? hoho

    ReplyDelete
  4. Saya, selaku pengkritik pro mengiktiraf Ilman Ziat sebagai pengkritik pro, dengan bersaksikan Nisya.

    ReplyDelete
  5. terima kasih pengkritik_pro, saya berjanji akan melaksanakan tanggungjawab saya dengan amanah dan istiqamah. insya-Allah..

    ReplyDelete
  6. pengkritik_pro & ilmanziad are totally the same person! am I right? haha

    ReplyDelete
  7. "My words fly up, my thoughts remain below: Words without thoughts never to heaven go."

    ReplyDelete
  8. ur chauvinist? unik nye nama n maksud.. huhu..
    mesti shakespear-to-be ni... huhu..
    ayat power tu.. ^^

    ReplyDelete

Satu kata memberikan sejuta makna