Sunday, February 27, 2011

Kembar-kembarku..

Aku ada kembar 7 sebab tu aku ada di mana2.. haha


"Eh, muka awak sama la macam muka senior saya..."

"Em, awak skola mana ey dulu? Rasa cam penah jumpa je.."

"Eh, muka awak cam muka best student kat skola saya..."

"Kita kenal ke? Macam familiar je??"

n etc....



Reaksi aku?

"Owh, ye ke?? (senyum kambing..) hehe.."
Yang part orang cakap cam best student kat skola dia tu aku senyum lebar je la.. Bile la taw nak dapat title tu, dalam mimpi pon tak pernah lagi setakat nie..


Rupa2nya ramai ey kembar aku atas dunia nie.. haha.. Ikut la sape2 yang aku jumpa dia first time & banyak kali pon, mesti ada yang cakap camtuh.. Setau aku, aku ada sorang je kembar, tapi aku pernah jadi kawan ngan dia masa dalam belly mak aku je la.. Sebaik sahaja dilahirkan ke dunia yang fana' ni, tinggal aku sorang je.. (serious nie..).. I once had twin tapi dia gugur.. Mungkin dia dah berjanji ngan Allah s.w.t, untuk tak jalani hidup kat fasa sekarang... hmmm...
*
*
*
*
*

Berbalik kat topik tadi, mesti ramai gak yang pernah lalui situasi yang sama kan? Am I right.. Yeah.. Jangan segan & malu laa kalau diorang cakap camtu.. Lebih2 lagi kalau orang yang dibandingkan ngan kita tak berapa lawa.. Mesti ada orang cakap, "Eleh, muka aku punya laa macam Siti Nurhaliza, dia cakap Si Esah tuu macam aku.." Tapi, kalau ada orang cakap, "Eh, muka you macam Lisa Surihani laa..." Senyum tuu bukan main. Hailaaa...

Asal dibandingkan ngan orang cun, cantik je mula la nak perasan, tapi kalau dibandingkan dengan yang tak berapa lawa mula laa nak bagi alasan. Tu laa manusia.. Cantik tuu macam dah jadi istilah wajib dalam kamus hidup kita.. Padahal, benda tu subjektif.. Sape yang bagi kecantikan? Allah jugak kan? Aiseh, bersyukur je laa dengan apa yang ada.. Bukan ke Allah tu cantik & suka kat kecantikan. Sebab tu dia cipta kita sebaik rupa. :)

Kita semua lawa je sebenarnya.. Janganlah muka dah tahap Miss Universe, dah nak riya', yang biasa2 je nak rendah diri bukan main.. Benda tu tak penting pon sebenarnya. Apa yang penting adalah tahap keimanan kita di sisi Allah.. Hurm.. ala2 motivater laa poolak.. Takpelah sebab kita kena sampaikan jugak walaupun satu ayat.. Okiedokie.. Lastly, Bersyukurlah dengan apa yang kita ada.. Setiap orang masing2 ada kelemahan & kelebihan sendiri..


Thanks sebab sudi luangkan masa ^^

Thursday, February 24, 2011

::Keranamu Telefon ....::




Once upon a day.....

Iqa: Angah.. nie apa jawapan dia? (Tunjuk soalan kat buku Science dia..)

Aku: (baca- Who was first invented the telephone? soalan objektif tuu..)

Iqa: Apa jawapan dia Ngah??

Aku: (Tanak bagi jawapan lagi, aku nak cuba bagi klu untuk dia dulu..) Iqa cuba teka. Bunyi telefon camne??

Iqa: Emm... Te..le..fon.. berbunyi (sekali ngan muzik kanak2 riang dia menyanyi..)

Aku: Haa?? Telefon gapo macam tuu?? (Haish.. Tak boleh jadi ni..)

Iqa: Ok la... Bunyi telefon macam ni:- Nyanyi salah satu ringtone handset aku..

Aku: (Speechless..) Uiks? budak2 zaman sekarang.. Ok la.. bunyi telefon rumah macam mana??

Iqa: Kringggg... Kringggg...

Aku: Haa.. tu baru betul.. Em, kalau Iqa nak ingat sape yang cipta telefon, Iqa ingat Kringg.. Kringg tu kan bunyi loceng ataupun telefon. So, loceng dalam bahasa Inggeris tu BELL kan? Cari dalam jawapan tu yang mana nama dia ada BELL.

Iqa: (Tunjuk kat Alexander Graham Bell.. Dan bulatkan jawapan tuu..)

Aku: Emm, betul la tuu, ingat ey, orang yang mula2 cipta telefon tu Alexander Graham Bell, ok?

Iqa: okey =)
Aku dah termengumpat pasal dia laa ngan adik aku! ^^



Haish... budak2 dah makin advance la.. Masa aku kecik dulu, sekajap je aku jawab bunyi telefon tu camne.. Dengan bangganya aku jawab KRINGG! haha.. Tu la, teknologi sekarang, jarang dah kita jumpa orang nak pakai ringtone camtu. Sume nak pakai lagu omputeh laa.. Maher Zain laa & so on.. Aku pon tak terkecuali gak.. haha.. Best apa.. =)





Kalo henset camni satu hari nanti, camne ey bunyi dia? Bunyi blood flows? Ke bunyi massages yang dihantarkan through Afferent & Efferent Neurone??? =_="


Tuesday, February 22, 2011

I wish I could......

Main tak Need For Speed - Most Wanted?
Ignore laa karakter sexy ladies & lelaki kacak kat situ.. Tatu penuh.. Huishh.. Ngeri nengoknye...
Kali ni, aku bukan nak jadi game promoter poolak..


Currently, aku tengah amik lesen kereta kat Institut Memandu Kotaraya. Baru aku tau bukan senang nak dapat lesen ni.. Banyak steps; kursus, amali & sebagainya.. Dahla test ngan kete manual.. Asal tak test ngan kete auto eh? Ramai je yang guna kete auto pastu.. Ntahla.. Nak jimat perbelanjaan kat situ kot? :P

Then, aku terfikir kan best kalo boleh bawa kete macam dalam game Need For Speed tu.. Ikutla, nak accelerate sampai bape pon kete, nak letak noose ke hape.. wat vandalisme laa part yang paling best.. siap boleh reward lagi kalo wat stunt yang thrilling.. haha..
(Aik? Bila masa lak aku jadi tak sivik camni? Aku dlu pengawas yang skema giler tuu.. Exco Disiplin Pengawas lak tuh..)


Part ni la yang paling mengancam.. Adrenaline hormone also secreted during this moment.. Macam laa pemain kena kejar betul2 ngan polis2 tuu.. (Teringat poolak watak Handsome Rob dalam filem The Italian Job.. Coolio..!) Tang ni wat laa pape pon, selagi tak busted, selagi tu bebas, dapat cash.. Bergaya pon ada, polis kejar ramai2..

Sebenarnya, tadi aku wat latihan drive illegally ber'sifu'kan abang aku. Kena tortured ngan dia sebab masih amatur.. The only thing aku pikir masa tuu: kan best kalo boleh bawak macam NFS kat Malaysia ni.

p/s: pagi2 esok latihan ngan cikgu poolak.. hoihh~ minta2 tak kena torture. Amin~..

Sunday, February 20, 2011

Jom belajar Alif Ba Ta balik...^^

Alif.. Ba.. Ta..Tha..Jim..Ha..Kho..
(I used to sing like this when I was a kid..)

So, Alif Ba Ta versi orang dewasa kat bawah ni..
Jom dengar & hayati video kat bawah ni.. Best!



Mainly, video ni describe every alphabet in Al-Quran..
Subhanallah...
So, belajar Alif Ba Ta bukannya hanya untuk kanak2 @ muallaf je..
Bukanke al-Quran ni buku panduan kita as Muslim?^^

Thursday, February 17, 2011

My Pingu dah boleh cakap melayu laaa....

"Cutekan saya?? Sayalah Pingu! Ni blog tuan saya.. Dia baik tau.. ^^"

Finally, aku dah dapat ajar dia cakap melayu.. :)

Aku dah jumpa aktiviti baru selain blogging kot... hoho... Siyes, aku tak berapa minat sangat dah main facebook, quite boring to me sometimes.. So, sampai certain times, melangut laa aku kat depan tv, tengok cite2 nieh..


  1. Phineas & Ferb
    Aku adore watak Ferb & Perry.. Coolio.. haha..

  2. Fairly OddParents
Go Cosmo go! :)

Haha... aku taw, ni sume katun, tapi best.. Mula2 aku tak bape suka sangat tengok kartun nie even masa kecik dulu aku ni kipas-susah mati katun2 ni.. tapi, dah takde ape sangat yang nak wat, so, bukak tv tengok la katun, lagi best.. haha.. Tak matured? ikut laa.. kadang2 ada immatured-side of us.. Ye tak??

And another thing is, sejak ada versi alih bahasa kat Astro & other TV station, budak2 dah tanak dengar bahasa asal dia.. Contohnya, kat rumah aku, adik-beradik aku sume prefer bahasa Malaysia instead of English.. Ye ar, takkan nak dengar mandarin poolak? Kalo macam cite anime Jepun tu acceptable laa jugak nak dgr BM pon, dah memang tak paham skit pon kalo dengar bahasa asal dia.. ye tak?? hmm....

Kalo masa zaman aku membesar dulu, tader versi alih bahasa macam ni, aku tengok katun Power Puff Girl dulu bahasa English au <--- poyo je bunyi, macam aku sorang je? ahaha..
Bukannya paham sangat pon aku dulu English2 ni, tengok katun macam tengok cite Pingu.. ^^
Tapi, at least, aku boleh la amik 1,2 vocab sehari.. ahaha..

Yela, memang tak boleh dinafikan, dunia sekarang dah berubah.. Tapi, kalo Phineas & Ferb dah boleh cakap melayu, Upin & Ipin pon dah boleh speaking apa... Masyuk tuu... ^^


BETUL..BETUL..BETUL...

Erk, amik ko, budak botak jawab.. Tapi rambut Upin tu sehelai ke segunung ea?

Wednesday, February 16, 2011

Katakan kita cinta......



Ye ye.. aku taw Valentine's Day da berlalu 2 hari lepas & Maulidur Rasul baru je semalam semua umat Islam sambut..

Valentine's Day- menatam gapo la ni...? ish3.. Bagi aku takde yg spesel pon pasal hari ni.. Kalo non-Muslim sambut, kita xpayah la sambut.. Kita as Muslim, bukannya ada sambutan camni. Hari Kasih Sayang? Hari2 kita berkasih sayang ngan family, sahabat2.. Aish, kne ada tarikh spesel gak ke..? Ada ke yg xtaw pasal sejarah Valentine ni? Aku rasa majoriti tau.. Kalo xtaw, klik sini.. Then, bagi yang berkapel2 kat luar tu, ada ke beza sambut Valentine ngan tak sambut? Rasa cam sama je.. Ahaha, ok aku tiru ayat woot woot.. tertarik ngan post dia haritu (klik sini.)
As conclusion, Rasulullah s.a.w bersabda; "Janganlah kamu meniru sesuatu kaum (agama), maka dia termasuk kaum (agama) itu.." Bukan just sambutan Valentine je ye, sambutan lain pon takleh jugak. Pakaian & sewaktu dengannya pon takleh ye..

Maulidur Rasul- hari Keputeraan Rasulullah s.a.w. Kena sebut taw Sallallahu `Alaihi Wassalam ye..^^ Ok good..:)


Ramai je Muslim sambut Maulidur Rasul. Kat Malaysia ni, ada yang buat perarakan la.. Perarakan tu tak perlu pon sebenarnya.. Cukup sekadar, kita bersalawat, melakukan sunnah2 Nabi, meneruskan dakwah Islamiyah, menjadi umat yang bertamadun, meningkatkan rasa cinta kita terhadapnya & so on.. Yang paling utama, cinta kita kepada Allah & Rasul mestilah mengatasi cinta sesama manusia. Kita sebenarnya jadi umat yang paling bertuah. Nape? Cuba bayangkan, kita tak pernah tengok pon Rasulullah s.a.w, tapi kita sayang kat baginda. Itulah sabda baginda dulu kepada sahabat-sahabatnya dulu. Tengok tu, bertuah kan kita? Tapi asal la ada yang hina dia? Kutuk & macam2 lagi la... Adeh.. Janganlah takat mengaku sayang & cinta terhadap baginda, tapi kita ignore je those idiots yang hina dia. Kita kenalah pertahankan dia, ikut sunnah2nya. Berselawat kepadanya & yang paling penting sekali, kita kena teruskan perjuangan dia.

Ok, panjang lebar dah aku berkata-kata, so sekarang apa kata kita luangkan masa dalam 7 minit lebih untuk hayati video ni.. This is really touching one.. hayati setiap kata2 ni.. Semoga dengan menonton video ni, kita dapat tingkatkan kasih sayang kita terhadapnya & bermuhasabah diri kita. :)







Saturday, February 12, 2011

I'm a poem-maker?? Ala2 Shakespear versi Malaysia tapi I pompuan lah!


Huh? Sejak bila poolak aku blaja wat sajak, pantun & sewaktu dengannya? Absolutely, aku bukannya budak sastera zaman sekolah dulu.. Back then, aku terpaksa wat la benda alah ni masa kelas Writing kat CLC tu.

Aku tak tau la benda yang aku wat ni nak panggil apa.. Sajak? Syair? Pantun? ikut la pape pon.. Yang pentingnyer, this truly shows the PATRIOTISM in me... Really? hehe.. kinda.. aku penah je masuk koir masa tadika dulu.. haha..

Ok, back to English.. Disebabkan CLC tu pusat bahasa Inggeris, aku kena la wat karya dalam bahasa tu.. Sure, tak sedap.. Ahaha.. Ikut je laa..

So, here it is....
Theme of the poem: 1 Malaysia

Lovely, peaceful and unite,
With Sun shines so bright,
And stars glory at night,
That is what Malaysia has inside,

Beaches, forest and rivers,
The nature's beauty kept alive,
And Malaysians' hearts never diverge,
That makes tourist arrive.

Malay, Indian and Chinese,
Are under the same roof
Photographs taken by saying cheese,
One Malaysia concept together we proof.

ketupat, Yee Sang & Tosai,
That are what people say,
You have to try it one day,
Cause we're One Malaysia as they say.

Festive occasions are everywhere,
Baju kurung, cheongsam and saree are good to wear,
Making it good and pretty as well,
And staying here with no despair.

Azizulhusni, Nicol and Chong Wei,
Together they stand for fighting,
To open people's hearts, mind and eyes,
To show Malaysia is really amazing.


See.. patriotik kan? Ahaha.. Aku amik masa 15 minit nak siapkan 6 stanzas ni.. Memang ligat la otak aku berputar nak samakan rythm akhir setiap lines and stanzas.. huhu.. Bukannya best pon poem ni.. No flowery vocabs & tak bombastic macam shakespear pon.. Grammar pon hentam kromo jer.. Ahaha.. Tapi, finally I've done this.. Kepuasan bagiku.. *suka!*


PHONETICS?? Apa tuh???

Currently, aku sekarang tengah menghabiskan masa dengan menternak lemak & tanam anggur.. huh.. Beruntung gak, sape2 yang dapat PLKN tu, at least, boleh stay slimmer, toughkan badan, manage weight and so on.. Tapi, bertuah gak sape2 yang tak dapat stay kat 3 months quarantine tu.. Whatever la..

So, daripada terus membiarkan lemak diternak, aku pon decide untuk masuk Pusat Bahasa Titian Jaya (cooperated with Cambridge Language Centre..) Aku just amik 3 months course. Yang bestnye, kat CLC ni, dia tawarkan 4 subjek untuk dipelajari.
  1. Grammar
  2. Writing
  3. Conversation
  4. Phonetics
The 1st three tu, aku taw la mende.. Tapi for the fourth, hmm.. I have no idea about that masa mula2 aku dengar.. Lepas blaja 2, 3 session dalam kelas Phonetics tu, finally I get the pictures. What is Phonetics? Wikepedia je laaa.. haha..

International Phonetics Symbol
Mula2 tengok, sikit pon aku tak paham ni simbol mende.. Macam tulisan zaman Flinstones poolak.. Ahaha..

Phonetics ni pendek kata blaja pasal simbol2 yang ada dalam kamus Oxford, Longman and other British dictionaries.. The symbol actually represented the sound.. How to pronounce it in British way.. Wanna know and learn it? Click here.. Bukannya kena bayar pon.. Kalau nak tambahkan pengetahuan boleh la search link tu.. Okey? ^^


Thursday, February 10, 2011

Asal usul Hansyirah Takezur..






Macam hikayat poolak.. Siap ada asal usul doe.. Ahaha.. :D

Takdela... Semua orang asyik tanya ada apa dengan cinta? Eh, silap, ada apa dengan Hansyirah Takezur ni? Apasal aku suka sangat guna nama ni? Ada yang cakap aku perasan nak guna nama Jepun.. Lantaklah korang nak pikir apa.. Yang penting, I like the name.. Bukan aku tak suka dengan nama aku yang tertera kat i.c. Tapi sebab terlampau suka la aku wat nama ni..

So, kembali kepada soalan.. What is Hansyirah Takezur actually? Well, ia bukanlah sejenis Unidentified Forbidden Object (U.F.O).. Nak cakap Unidentified Flying Object, aku bukannya boleh terbang pon.. ahaha.. ok, tak klaka.. =_="

Aku jawab je lah...

Hansyirah stand for my name.. Almaklumlah, nama anak-anak zaman atom ni ada banyak patah, termasuklah ambo.. Nama aku ada 2 patah iaitu:- Hanis & Syahirah, so aku combine jadi la Hansyirah..

Takezur poolak gabungan nama lovers.. Aishh, bukan nama sebarang lovers, aku pakwe pon takde.. haha.. Takezur tu exactly combination nama mak & ayah aku.. Nama mak: Rozita.. Nama ayah: Mohd Zulkefli.. So, lepas berhempas pulas pikir, jadilah Takezur..

Then, jadilah Hansyirah Takezur.. I like that! ^^
Only comercial name dalam dunia IT ni je la, aku guna nama tu..
kalau isi entry @ form pape, I still used my lovely, meaningful name.. ^^


Friday, February 4, 2011

I'll Make A Man Out Of You

Sumber: You Tube

Let's get down to business
To defeat the Huns.
Did they send me daughters
When I asked for sons?
You're the saddest bunch I've ever met,
But you can bet before were through,
Mister I'll make a man out of you.

Tranquil as a forest,
But on fire within.
Once you find your center,
You are sure to win.
You're a spineless pale pathetic lot
And you haven't got a clue.
Somehow I'll make a man out of you.

I'm never gonna catch my breath.

Say goodbye to those who knew me.

Why was I a fool in school for cutting gym?

This guy's got them scared to death!

Hope he doesn't see right through me.

Now I really wish that I knew how to swim!

(Be a man)
We must be swift as the coursing river,
(Be a man)
With all the force of a great typhoon,
(Be a man)
With all the strength of a raging fire,
Mysterious as the dark side of the moon.

Time is racing toward us,
'Til the Huns arrive.
Heed my every order,
And you might survive.
You're unsuited for the rage of war,
So pack up, go home, you're through.
How could I make a man out of you?

(Be a man)
We must be swift as the coursing river,
(Be a man)
With all the force of a great typhoon,
(Be a man)
With all the strength of a raging fire,
Mysterious as the dark side of the moon.

(Be a man)
We must be swift as the coursing river,
(Be a man)
With all the force of a great typhoon,
(Be a man)
With all the strength of a raging fire,
Mysterious as the dark side of the moon.


Lagu ni memang dah lama. Soundtrack filem Mulan. Kalo dengar lagu ni, memang rasa bersemangat habis la... Plus, I love the lyrics.. It's motivational & beautifully done..! This song is about being a man (bukan pengkid or tomboy etc), even though, Mulan's only a girl, she struggles so hard and finally proves that she capables to do men's job.. The rest, make your own opinions... ^^

Teringat!

I used to study here those days..


Firstly, thanks to Che'ah yang officially tag nama aku kat post kau.. :))
Tadi aku ber'blogwalking', then, aku pun lepak kat blog my really old buddy: Che'ah.. then, I've come across this post, kat blog dia.. (click here)..Very nostalgic.. .

Hari tu, student SKSTB (batch 2000-2005) saja wat informal meeting.. And aku cam biasa tak dapat pergi sebab nun jauh di sini (Kelantan). Well, everybody is grown up.. 5 tahun tak jumpa diorang lagi la aku tak cam diorang.. And yang penting sekali, mungkin diorang pun tak cam aku sape.. Kat FB, sume cakap aku lain.. Lagipun sume makin meniggi.. Aku je la kot makin merendah.. haha.. Siyes dulu aku la The Tallest among them.. Maybe sekarang I am The Shortest.. whatever la.. At least, aku penah gak pegang title The Tallest dulu.. ^^ *wink2..*

Aku tabik spring la kat Che'ah sebab mampu ingat segala kisah masa bergelar murid sekolah rendah dulu. I couldn't remember much what were happening those days.. Yang paling aku ingat masa darjah 4, geng2 kitorang ada tubuhkan Group Spy Girlz terdiri daripada me myself, Shahirah Che Rusli (Che'ah), Aishah Irdina, Fatin Sarah, Atikah Azhar, Alia Zulkifli, Liyana Kassim & Nazihah Hanafiah.. Memang tak matured.. Tak silap aku, nama group tu modified daripada citer Spy Kids yang famous zaman dahulu kala.. Siap ada buku & tulisan rahsia.. Sampai sekarang aku ingat alphabet2 untuk tulisan rahsia tu..

And the rest is history, and aku akan ingat sampai bila2.. Terlalu banyak kisah2 skolah rendah yang klaka, sedih and menggembirakan.. Love those past momentos very much.. :)) If I could turn back time.....~