Wednesday, March 31, 2010

KENAPA AKU DIUJI??


Semoga kita semakin semangat dalam menjalani setiap episod kehidupan yang dipersembahkan-Nya dengan segala cinta...

KENAPA AKU DIUJI?
• Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?
• Surah Al-Baqarah ayat 216

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
• Surah Al-Baqarah ayat 286

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUSTRATED?
• Surah Al-Imran ayat 139

Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
• Surah Al-Imran ayat 200

Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
• Surah Al-Baqarah ayat 45

Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu'.

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
• Surah At-Taubah ayat 111

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
• Surah At-Taubah ayat 129

Cukuplah Allah bagiku; tidak ada lah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!
• Surah Yusuf ayat 87

dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

Surah An-Nisaa' ayat 86

Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu.


Oleh itu, kita seharusnya bersyukur setiap kali menerima dugaan dan ujian daripada Allah s.w.t.
Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahNya. Mungkin disebalik kepayahan itu terselit juga kemanisannya. Who knows?? Just ALLAH knows sebab Dia yang memberi dan Dialah yang menghilangkannya..

So, hadapi segala keperitan dan kepayahan dengan senyuman.





Days 4 menggelapkan muka!

Date: 28-29 March 2010
Venue: Mal'ab Almadrasah
Time: Start time skolah-balik skolah
Event: Sukantara & Merentas Desa

Minggu menggelapkan muka a.k.a minggu membelangkan muka. Kalau pakai sunscreen pun, memang kurang berkesan kot sebab cuaca panas terik. :) Sukantara ni berlangsung selama 2 hari.
  • Ahad: Merentas desa 4 boys, sukantara 4 girls
  • Isnin: Merentas desa 4 girls, sukantara 4 boys
Tapi kitorang dapat cuti selama 5 hari. yeay!!

Setiap kali ada acara sukan, mesti akan wujus semangat ASSABIYAH dalam diri kitorang. Aku pun tak sure jugak nape. Maybe, masing2 nak menang kot.. Yela, sape nak kalah an??
Well, rumah sukan kat skolah ada 4:
  • Hanafi (hijau)
  • Maliki (merah)
  • Shafie (biru)
  • Hambali (kuning)
Well, insyaAllah tahun ni, Shafie akan menjadi juara..
GENERASI KEBANGKITAN SHAFIE!
InsyaAllah...





acara larian 2 x 100m

lompat jauh


merejam lembing



Well, result tak tau lagi camne.
Harap2 seperti yang diharapkan..
InsyaAllah..


p/s:Menyusul Olahraga on 21st-22nd April 2010..


Friday, March 26, 2010

INAI SEGERA

Tawaran hebat!
Sesiapa yang berhasrat untuk menghias tangannya dengan memakai inai, anda boleh berbuat demikian dalam masa yang singkat. Dalam masa seminit, inai tersebut akan mengering. Hebat bukan??

It's not a joke. But it's gags... :)

Hari tu, mse eksperimen Chemistry. Tangan aku terkena Acidified Potassium Manganate (VII) solution. So, tangan aku pun jadi camni:


Tanya cikgu, macam mana nak hilangkan? Brape hari amik masa nak hilang? Cikgu cakap sekejap je. 2,3,4 hari... What???!!
Rupa-rupanya aku tertipu... Lastly, hilang jugak la malam tu. Tu pun, lepas basuh baju kat asrama malam tu..

Itulah inai segera yang aku maksudkan....(>.<)

Pertemuan yang singkat..


Kucing kat skola aku. Aku pernah berhasrat nak bela tapi orang lain dah amik.... Siap bagi nama poolak tuh. Namanya BLACK. Jantina betina. Tapi tu semua tinggal kenangan. Takde jodoh la kita nampaknya. (*.*) huhuhu..

Tuesday, March 16, 2010

JOM MASUK U!

Gambar yang sempat aku amik.. Ramai sangat orang...


Hari tu (13 Mac 2010), kitorang pergi Karnival Jom Masuk U yang berlangsung dekat Kelantan Trade Centre. Well, banyak la info yang kitorang dapat. Tentang syarat2 kemasukan & so on... Keadaan dalam tu? Macam ikan sardin dalam tin... Memang sesak sangat2 la.. Kalau nak jalan tu, kita kena follow je. Kalau orang depan berenti, so kena statik. Kalau orang belakang, tolak, ikut je la.. Nak jalan ala2 CATWALK memang tak boleh tapi kalau nak jalan ala2 CRABWALK memang sangat2 dialukan.. haha :)


Sepatutnya pihak penganjur kena buat 2 jalan sehala ---> satu jalan masuk, satu jalan keluar untuk pergerakan yang lebih smooth... Disebabkan ramai sangat orang, 3 kawan aku (Nusrah, Tikah & Mirah) fed up nak masuk. So, tinggal la kami berdua (aku & Ipah) yang teguh & tabah menghadapi dugaan... (ececece....)

Yang menarik minat aku ---> booth USIM & UIA sebab tak ramai orang.. :) Syarat2 kemasukan USIM & UIA agak ketat. USIM at least dpt C+ dlm all subjects. UIA atas course apa kita nak.. Kebanyakan yang datang kat karnival tu pelajar lepasan SPM, STPM & Matriks. Pamplet memang banyak la. Paper beg pun...


My friends & I


4 begs full of pamplets (macam pergi shopping plak..)


Kitorang blah dari pameran tu about pukul 12 lebih.. Lack of oxygen. Anaerobic respiration pun maybe dah kehabisan kalau kitorang stay dalam tu lagi.. (mengarut btol!).
Tuntasnya, memang bermanfaat!

Takde kerja? Carilah kerja..

Date : 4th March 2010
Venue: Sekolah terchenta
Time: Start masa persekolahan sampai la habis masa persekolahan (dahsyatnya...)


"Takde keje, carila keje.." Begitulah pepatah yang sering diungkapkan oleh penulis. Sape penulis tu?? Ntahla.. Kitorang tak masuk kelas hari ni sebab apply keje.

So, our fist job... pada waktu pagi yang indah: PEMBAWA PINGGAN MANGKUK YANG SANGAT BERTAULIAH...

Ni semua perempuan melayu terakhir. Buktinya: pinggan langsung tak pecah masa kitorang bawak..(ececece)

Lepas bwak, kena lap poolak....


Selesai keje pertama, kitorang cari keje kedua,.. Kali ni, agak boyish. So, our second job is: PENGECAT SUKARELAWAN SEKOLAH.


Mudir pun turun padang tolong kitorang. Sayang mudir....

Betapa bersemangatnya kitorang...

Manager kitorang: En. Suhaimi. Malangnya, kitorang nggak dibayar gaji

Malangnya inilah hasil kesungguhan kami....

Hasil vandalisme Timbalan Ketua Pengawas

Ni poolak hasil vandalisme PRS

WANTED! orang yang dikehendaki atas kesalahan Vandalisme

Wajah2 ceria pekerja TAKDE KEJE, CARI KEJE sdn.bhd bersama hasil kerja


Kerja kami berakhir tepat jam 1.30 petang. Sejurus selepas itu, kami meraikan penghabisan kerja kami dengan sedikit jamuan kecil khas untuk crew TAKDE KEJE CARI KEJE. Sebenarnya, kitorang wat kerja2 ni sebab cikgu arahkan kitorang (plaja puteri 5Is) in charge bahagian JAMUAN VIP dalam Majlis Sambutan Maulidur Rasul kat skola 6hb Mac ari tu. Keje cat mengecat tu, saja je. Dah Takde Keje, Carila Keje.......*wink*

Saturday, March 13, 2010

Pokok Semalu..


Pernah terfikir tak asal pokok semalu ni ada sebenarnya??
Dahla menyakitkan (kalo terpijak..)
To those yang berfikiran sedemikian, udah2 ler sebabnya pokok semalu amat berkait rapat ngan wanita.. Baca kisah kat bawah ni...


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Keempat, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.


Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.

Friday, March 12, 2010

Result = Study + Tawakkal

11 Mac 2010: Jadi tarikh sejarah utk calon SPM 2009..
For sure, Along pun amik result gak semalam..

Keputusan sekolah aku meningkat. Straight As (12 A) 7 orang.. Selebihnya pasal result SPM skolahku baca kat (sini).
Well, everybody proud of it.. Termasuklah aku.. Kadang2 benda ni bagi pressure jugak kat aku sebab kitorang MUST beat the results.. So, kena study hard!

Well, lepas exam PKBS 1 yang berjalan selama 2 minggu lepas baru bagi aku semangat. Study last minute tak boleh sebab membuatkan kita menggelabah.. Aku tak tau camne result untuk PKBS ni. So, masa for muroja'ah kena extend!
That's the point!

Sedap ke????

"Dah lama tak update blog..."

aku rasa ayat ni jadi ayat wajib (maybe orang pun dah hafal..) :DD
terus kepada entri,.. nak bagi reason pun, bukannya orang tanya.. *_*

Hari Jumaat minggu-minggu lepas bersamaan 26 Februari 2010 bersamaan juga 12 Rabiul Awal 1431H adalah hari maulidur rasul. Minggu ni kitorang (only fifth formers) tak dibenarkan balik sebab ada program bersama MSFT (medical students facilitator teams) from USM KK. Program tu best sangat... Nanti aku cerita dalam post seterusnya.

Hari Jumaat tu, kitorang kat asrama. I don't even call home.. Dan aku tak tau langsung adik aku, Amin kena operate sebab appendix. Aku tau berita tu a week after operation.. (lain kali kena call sokmo!) Huuhuuu...
Minggu seterusnya aku minta kebenaran warden nak balik rumah sebab nak tengok condition dia. Satu malam pun jadi la.. Hari Khamis balik rumah, Jumaat terus pegi asrama balik. Condition dia agak baik tp dia amik masa at least 3 months utk recover (at least...). So, dia kena la berpantang. Tak boleh makan kokse. Makanan yang boleh makan; ikan haruan, sup belut,...
Yang klakanya::

Suatu petang yang agak sempoi, disebabkan tak jumpa ikan haruan (biasanya makan ikan haruan), ibu pun beli la sup belut. Kitorang tak pernah pun makan sup belut tu selama ni.


Adegan di meja makan....:

Ibu:Amin...meh makan
Amin: Ibu, ni apa?
Ibu: Sup belut

(Iqa terus menyampuk...)
Iqa: amin nak makan belut??!! Iqa tak suka la.. Belut tu kan panjanggg... macam ular.. geli la.. Amin nak makan ke??
Amin: Betul ke bu??
Ibu: Takde la.. ni ikan belut..

(Amin kompius, so, dia pun amik kertas & pen lalu duduk semula kat meja makan. Tangannya melakar sesuatu. Sesuatu yang panjang, bersirip, bersisik, berekor..)
Amin: Belut tu macam ni ke bu?
Ibu: Betul la tu.. Dahla, makan ni...
Iqa: Bukan la Amin.. Belut tu panjang macam ular.. Mana ada sirip, sisik ni..

(Amin telan air liur..)
Amin: Ibu.. Macam ni apa? (sambil tangannya digenggam dan mengeluarkan jari telunjuk)
Ibu: Mengucap ke??
Amin: (Amin pun mengucap la..)
Ibu: Ok, dahla tu..makan ni..
Amin: kejap..Amin tak baca lagi al-Fatihah, ayat kursi, doa makan... (dia pun baca)
Ibu: Makan la Min,.. Nanti tak sihat kan..?
Amin: Macam ni laa.. Apa kata ibu try dlu...
Ibu: (bagi alasan sebab ibu pun geli jugak belut ni.. :DD)

Tak semena-mena Amir & Along kluar dari bilik lantas amik nasi & makan ngan sup belut. Amin terlopong & makan la akhirnya...

Lastly, Amin makan la jugak daripada tak makan langsung tapi 3 SUAP je....

Sekarang, dia agak OK la daripada my last visit hari tu.. Dah boleh berlari & so on.. Maybe sebab dapat MC 3 minggu??