Saturday, December 26, 2009

Potong...potong...

Ini bukannya iklan P1 Wi Max okey..??
Actually potong @ kerat tebu la..kwa3

Todays's activity: mengerat batang tebu..
Venue: My cousin's home at Besut, Trg
Time: Jam 1700, 25 Dec 2009

Tak reti pun sebenarnya nak kerat camne and this was my first experience..
menurut petua, tebu ni boleh menguatkan gigi serta mencantikkan gigi..
Ntahla, I don't know much about that, sila rujuk pada yang pakar.. (kilk di sini)
Daripada tak reti langsung kerat tebu, expert la gak tapi still tak boleh lawan mentor..huhu




our mentor-cikzie,merangkap my aunt

alat untuk POTONG

my cousin- Farah Izzati


me & my cousin- Farah Ilyani

Geng Tebu Warrior

Hasil 'POTONG'


Sementara diberi peluang untuk menjalankan kehidupan kat atas bumi ni, tuntutlah ilmu seberapa banyak yang mungkin.. Tak rugi pun.. Salah satunya; ilmu mengerat batang tebu..hehe.. (ikutlaa orang nak kata apa.. ignore je, asal kite dah reti..ok what..?)

Monday, December 21, 2009

Sayonara

Sayonara..
Murodif (seerti dalam Arabic) bagi sayonara adalah:
Bye2, selamat tinggal, selamat jalan and whatsoever la..


For this moment, we are hardly have to say goodbye to our tutor (Chemistry)
Mr. Shahroom Admiey b. Kamaruddin yang akan fly to Johor, menjalankan tugas sebagai pendidik (SMK Mohd Jiwa) di situ..

So, dengan waktu dan kesempatan yang ada, kitorang pun sempat merakamkan gambar kenangan bersama.

Masa: Nak balik dah.. jam 1800
Tempat: Lam kelas SPM Pusat Tuisyen Pakar Telipot

ni just sebahagian. Zaainfah, Hikmah, Ain & Ammar absence. Xcukup set dowh.. huhu


Whatever it is, we're just want to say, thanks for teaching us, layan karenah kami (especially si Syahir tu...) & maafkan kami kalau mengguris perasaan cikgu.. Ingat kami sokmo key...?


p/s to cikgu: Jangan terkezut sebab saya post pasal cikgu sudaa...hehe~

berani mati aku tulis nama Syahir.. kwa3

Aku Chef?


"Angah..masak.."

"Masak apa??"

"Alaa...masak je la nasi goreng tu..."


tak pun......


"Angah...lapar la..."

"Gi la kedai...."

"Malas la... tolong masakkan boleh... masak je la apa2.."


kadang2...


"Iqa, jom masak..."

"Jom!"


Maka, bermulalah operasi blend bawang, amik kuali, buka tutup peti ais and so on.. Tatkala demikian, berasaplah dapur.. Tapi tak siap masak lagi, adalah yang men'grab' seraya berkata : Dahla, masak dah tu.. orang lapar dah ni..


Sesi makan:-

"Angah, nape tawar je?"

"Makan je la, tadi lapar sangat.. huhu"


Tapi, masih ada yang sayangkanku <---my beloved mum...

Ibu cakap, masakan aku quite okey.. tapi kurang lauk..tak tawar pon, okey je..
Maka, kembang kuncup la nostril aku ni.. Heartbeat aku pun increase slightly..
tula komen yang aku nak dengar....hehe
(ceh, masak untuk dapatkan pujian..0_o)


Cooking is really fun. Aku pun tak tau sejak bila aku suka memasak. At first, I thought masak ni susah.. Rupa2nya, okeyla.. not very tough..


So, to the girls over there, blaja2 la masak.. Bez au..

p/s: gamba sajian makanan tu just copy je, nak jadi sehebat tu?? nanti lowh..

Sunday, December 20, 2009

Berhargakah sebuah perubahan?



"Perkara yang paling sedih apabila tibanya tahun baru adalah umurku bertambah tetapi amalanku tidak bertambah"- Ibnu Mas'ud


Lahirnya manusia disambut dengan azan. Matinya diiringi dengan solat. Antara azan dan solat, alangkah singkatnya hidup ini..


Ketenangan ada dalam IMAN. Bahagia ada dalam REDHA. Sihat ada dalam SOLAT. Damai ada dalam ZIKRULLAH. Maka harmonilah JIWA..


Life is a test, Islam is the best, Solat is a must,
Akhirat is for a rest, World is only a dust,
If Quran in a chest, nothing need next,
obey ALLAH fist, success will be next..


Kita pohon kekuatan, ALLAH beri kesulitan untuk jadikan kita kuat..
Kita pohon keteguhan hati, ALLAH beri masalah untuk diatasi..
Kita pohon keyakinan, ALLAH beri ujian untuk memantapkan iman dan jiwa..
Kadangkala kita tak dapat apa yang diingini, namun kita sentiasa dapat apa yang kita perlukan..



......................................................
Tu antara mesej2 yang aku terima sempena Maal Hijrah 1431h..
Aku berharap semoga kedatangan tahun baru ni menjadikan aku seorang yang cekal, bertanggungjawab dan amanah dalam semua perkara.
HIJRAH daripada yang tak elok kepada yang elok..
InsyaAllah..


Kadang2 kita perlu berubah,
Daripada yang tak elok kepada yang elok..
Bukannya daripada yang OK kepada KO
Perubahan kadang2 terpaksa kita lakukan kerana nak memuaskan hati sesetengah pihak
Walaupun kita sedar kita terpaksa
Namun apakan daya kita tidak mampu memuaskan hati semua pihak..
Oleh itu, paksalah hati untuk berubah ke arah kebaikan jika itu yang terbaik..


Once, it taste bitter but finally, you will get the sweeter inside... :-D

Wednesday, December 16, 2009

Kepuasan yang memakan diri..

Manusia semakin kejam an??
Walaupun bukannya semua tapi mesti ada..
Kenapa perkara ni mesti berlaku??
I'm completely puzzle whenever think about this..
Maybe..sebab tamakkan harta, kepuasan yang ingin dikecapi tanpa memerlukan masa yang panjang dan sebagai jalan mudah untuk hidup. I think laa..

Sebenarnya, aku post pasal ni sebab mse tgh on9.. (actually mse tu tgh update blog..)..
I was alone at the living room..
Suddenly, I heard tombol pintu seperti dipulas oleh orang dari sebelah luar..
Dengan tak semena-mena aku pun terus lari kejut adik aku (his appearance membuatkan aku sometimes menganggapnya macam abang aku..huhu).
I very scared.. tula aku pun satu.. dah tau malam, tdo je la (it's my fault too)...hehe
Alhamdulillah xde pape yang berlaku. Aku takut kalau kejadian pecah rumah berlaku lagi..


Situasi ni often berlaku kalau someone menyimpan dendam @ dengki ngn kita..
SANTAU..
Bukan nak cite pasal movie SANTAU tu tapi pasal kekejaman manusia..huhu



Santau ni perkara yang syirik ah.. But I don't get it kenapa sesetengah orang sanggup wat benda ni walaupun dah tau secara terang-terangan yang benda ni SYIRIK..
kalau dah fikir kan nak kaya, xde dah nak fikir sal baik buruk aktiviti tu..

I don't used to explain further about this.
Banyak lagi sebenarnya kekejaman yang berlaku dalam dunia ni.
Semua orang tau pasal ni..
Just nak melahirkan segala persoalan yang ada dalam minda separa sedar ni..
(ye ke??
pakai tulis je ni..huhu)

Whatever it is, kalau nakkan kepuasan.. apa salahnya kalu kita berusaha..
Buangkan sifat 'mazmumah'.. Practice to live in 'mahmudah' way..
Gunakanlah akal dengan sebaiknya untuk berfikir..

Friday, December 11, 2009

ADIK ANGKAT...

Yahoo... we're just having an 'adopt' family member..
These are the characteristic of our adopt family member:

  • Eyes: A pair of big blue, round eyes
  • Skin colour: Grey
  • Have 'misai'
  • Hair: Grey
  • Body: Plumpy
  • Age: Still young (children..I think)
  • Have tail
Apa nih?? Ada EKOR????


Sebenarnya...


kucing la sebenarnya..
muka kucing ni agak garang. Ala2 PERSIAN CAT. Cumil sangat..

Nama: SEGGY sempena zodiak SAGITTARIUS.
Well, kami bukannya tak pernah bela kucing sebelum ni tapi kali ni lain daripada yang lain.
Best la jadi kucing ni sebab diberi perhatian yang sangat khusus.
Sampaikan tempat makan pun, beli... Banyak lagi la..

Kucing ni jadi special sikit sebab pemberian kawan ibu aku. Amin (my youngest bro) & Iqa (my youngest sis) memang minat tahap extravaganza kat kucing ni.

Tak salah mencintai haiwan sebab haiwan pun ciptaan yang Maha Esa, ALLAH s.w.t
Sebagai manusia yang mampu berfikir tentang baik buruknya, apa salahnya kita menyayangi hidupan lain.. Bukan manusia je yang hidup dalam dunia ni. Malah, haiwan, tumbuhan dan makhluk2 ghaib jua menetap di bumi yang sama. So, I think manusia sepatutnya memberikan hak juga kepada haiwan to have their own kepentingan..

Berbuat baiklah kepada haiwan. SesungguhNya haiwan juga akan mendoakan kita.

Thursday, December 10, 2009

Afterlife....


"Rumah kata pergi, kubur kata mari...."

Baru2 ni aku tengok cite kat saluran Astro Ria
Tajuk cte tu 'Tanah Kubur'

Kisah dia camni..

Ada sepasang suami isteri yang kehidupannya telah menyimpang jauh daripada ajaran agama Islam. Si suami merupakan seorang pemegang saham dan juga ahli bisnes yang berjaya. Mereka memiliki seorang anak. Apabila anak mereka meningkat remaja, mereka berhasrat untuk menghantar anak mereka ke salah sebuah yang terkenal di dunia di luar negara. Walaubagaimanapun, hasrat mereka telah dihalang oleh Pak Mat yang merupakan pemandu keluarga berkenaan. Pak Mat menyatakan ajaran agama sangat penting, perlu dipupuk semasa kecil lagi. Tetapi mereka tidak mengendahkan kata-kata Pak Mat.

Beberapa tahun selepas itu, anak mereka meningkat dewasa. Alangkah sedihnya, walaupun umur meningkat, tetapi mereka masih tidak didatangi layar keinsafan. Malah, umur yang semakin menghampiri kematian dibazirkan dengan amalan yang syirik.

Tatkala malaikat maut menarik nyawa si suami, si isteri mula meratapi pemergiannya. Setelah mayat dimandikan, dikafankan dan bersedia untuk disembahyangkan, si anak menyatakan hasratnya untuk kembali ke United Kingdom. Tidak tercalit pun sedikit di hati anak untuk menyembahyangkan jenazah si bapa malah untuk mengusungnya ke tanah perkuburan jauh sekali. Saat itulah, si ibu mula menyesali perbuatannya kerana menghantar anaknya ke luar negara sejak kecil lagi.

Semasa jenazah bersedia untuk dikebumikan, pak imam menyatakan tiada tanah yang disediakan untuknya kerana tanah perkuburan tersebut hanya untuk para jemaah masjid sahaja. Oleh itu, jenazah tersebut harus dikebumikan di tanah perkuburan di kampung si suami. Semasa perjalanan ke kampung si suami, pelbagai perkara yang tidak diingini telah berlaku. Pak Mat mententeramkan hati si isteri dengan menyuruhnya membaca surah Yaasin malangnya dia tidak tahu membaca Yaasin kerana terlalu lama meninggalkan ajaran agama. Akhirnya, Pak Mat hanya menyuruh si isteri berdoa sahaja.

Di tanah perkuburan, pelbagai kejadian telah berlaku Antaranya, kubur sempit dan terdapat air semasa kubur digali. Si isteri sangat menyesali perbuatan mereka selama ini.

Apakah sebenarnya kesalahan si suami????
Sebenarnya semasa hayatnya si suami telah:
  • meninggalkan solat
  • meninggalkan ibadah puasa
  • menunaikan haji dengan niat untuk melancong
  • memakan duit riba
  • minum arak dan berfoya-foya
  • tidak menjadi ketua keluarga yang baik
Sememangnya namyak pengjaran yang dapat diambil daripada cerita ini.
Sesungguhnya kematian itu perkara yang wajib akan berlaku cuma sejauh mana kita bersedia.

Recently, kita semua tau berita tentang kereta terjunam di sebuah shopping complex KB Mall.


Nauzubillah, perkara seperti ini akan berulang lagi.
Maut datang pada bila2 masa dan tidak kira di mana jua kita berada.

Tuesday, December 8, 2009

Hanya kita in this land?? Imagine that...



Recently, kami (my siblings & I) main game 'Land of the Dead'..
Game ni agak thriller..
Menakutkan.
Bayangkan tiba2 je ada zombie berdiri depan mata.
Bukannya satu tapi sekumpulan (zombie ni sekumpulan ke segerombolan eh??)
Mau menjerit kitorang masa tengah main. Menjerit xingat dunia. Macam2 ragam..
Antaranya..
  • My eldest brother- menjerit
  • My youngest sister- menyorok
  • Me??- macam2 reaksi mau tersentap jantung gue.
Last skali my youngest brother yang 8 tahun tu yang habiskan game ni.
Sebenarnya xde la menakutkan sangat game ni tapi boleh menyebabkan penyakit jantung dowh sebab asyik terkejut je..
Dasat tol..


Bayangkanla..game dia macam ni. Can we imagine if there is no one in this world. Everyone has changed theirself to zombies. And we are alone to survive.. Can we??


sedikit sedutan daripada game ni.

Cuba la main game ni.. Best tau..~~

p/s- jadi promoter game laa poolak.....

Tuesday, November 24, 2009

SMILE...oh no!


23 Nov 2009

Aku ada appointment ngan dentist...
So pagi ni aku pegi la jumpa dentist..
Aku ingatkan kena wat filling je..
Tapi dentist tu pegi wat scaling skali..
Mak oii!!!! sakit oi....!

Dalam hati ni aku menyumpah-nyumpah dentist tu...
'Sakit laa bodo!!'
kalau boleh aku nak tolak tangan dentist tu so that dia berhenti wat scaling tu..
(jahat btol aku ni...)
huhuhu..

Tula padah tak jaga gigi dengan sebaik-baiknya...
walaupun scaling ni sakit tapi aku berterima kasih gak kat dia
sb gigi aku dah bersih...



Begitulah peri pentingnya penjagaan gigi...
aku ingatkan selama ni bersihlah gigi kalau just brush..
tapi rupa2nya......
hampeh...



so, sini aku nak share TIPS2 PENJAGAAN GIGI YANG BERKESAN...

-Brush your teeth at least 2 times per day.. (bukan per week eh...)
-Floss your teeth everyday
-gunakan berus gigi yang sesuai (sebaik-baiknya guna yang SOFT)
-Dapatkan pemeriksaan gigi 2x setahun
-Tidur sekurang-kurangnya 8 jam every night
-Kurangkan pengambilan alkohol, minuman bergas, kopi.
-tingkatkan pengambilan kalsium
-Amalkan pengambilan vitamin C dan D
-STOP smoking!

so, tips aku ni 99.9999% dijamin berkesan..
insyaAllah..gigi sihat..


ni untuk mengelakkan daripada adanya masalah gigi iaitu, plak dan kalkulus serta karies gigi..




plak gigi-disebabkan oleh pembiakan bakteria dalam mulut






kalkulus-juga disebabkan oleh pembiakan bakteria







karies gigi-disebabkan mikrob yang memusnahkan gigi



Penjagaan gigi ni memang penting laa..
sebab gigi kita melambangkan keperibadian kita... (btol ke aku ni?? hehe)
Kesimpulannya, jagalah gigi kita.


p/s-ala2 graduated dentist laa plak..

Sunday, November 22, 2009

Alamak....

ingatkan boleh la rilex2 cuti nieyh...
tapi......

1.Hari Selasa and Rabu (this week..)- Kem Fizik
pukul 9.00a.m-12.00p.m

2.Tuisyen intensif for SPM candidates 2010
Setiap hari kecuali Jumaat pukul 2.00p.m-6.00p.m

3.Tuisyen kimia kat rumah Cikgu Zawawi
every Saturday pukul 8.30a.m-10.00a.m

4.Kerja Sekolah (Golden Holiday)
bila la aku nak start buat???

Sebenarnya aku takde kesedaran lagi ni...
SPM tahun depan tapi...

masih lagi nak berfoya-foya...

Apa nak jadi....???

Tapi aku tak kisah laa tak dapat rilex2 cuti ni...

Sebab kawan aku, Inani cakap:

"Baik kita bersusah-susah dulu, barula kita boleh goyang kaki.."

ada betulnya kata2 dia tu...

whatever it is,..aku kena struggle dari sekarang...

Chaiyok chaiyok!!!

Saturday, November 21, 2009

AMANAH memang berat.....

Akhirnya AJK ASRAMA untuk sesi 2010 telah pon dipilih..
nila hasil nya....

Ketua Asrama: Muhamad Aiman Abd.Kamal & Hanis Syahirah Mohd Zulkefli
Timbalan: Ahmad Akram Solihin Zakaria & Fatin Illani Ruzaini Nashrom
S/U: Muhammad Ruzaiman Ismail & Nur Ain Mardhiyyah Mohd Khairi
Bendahari: Ahmad Ikram Azmi & Alifah Ilyana bt Mohd Husni
Exco Disiplin: Muhammad Aiman Ariffin & Inani Najihah Mohd Rohim
Exco Data: Muhammad Faizuddin Hashim & Ainzatul Zulaikha
Exco Dakwah: Muhamad Asyraf Azman & Hanim Amirah Ibrahim
Exco Akademik: Ahmad Syahmi Kamil & Nur Suaidah Alias
Exco Keceriaan: Ahmad Aiman Adnan & Najwa Akmal Ramli
Exco Kebajikan: Muhammad Hazimi & Hanis Hawa Abdul Kadir
Exco Lawatan: Muhammad Faris Mohd Zain & Siti Noor Husna Mat Yazid
Exco Sukan: Muhammad Syafiq Tarmizi & Nurul Amira Che Rahim
Exco Makanan: Ahmad Aiman Abdul Alim & Farahanim Najwa Mohd Ghazi

nila pemimpin yang akan menerajui pentadbiran asrama SMKAM tahun 2010..
aku harap AJK asrama yang terpilih taon 2010 dapat membuat sehabis baik pada tahun hadapan..
InsyaAllah dengan pertolongan ALLAH S.W.T semuanya akan berjalan dengan lancar..
Sesungguhnya amanah adalah benda yang paling berat untuk dipikul..

Aku akan cuba memperbaiki kelemahan aku.. Hati yang telah aku sakitkan..
kesilapan yang telah aku buat sepanjang tahun ni memang tak terkira.. aku bukanlah hamba yang terlepas daripada melakukan kesalahan..
Aku tau sepanjang tahun ni aku dah buat banyak kesilapan terutama sekali the way aku tegur orang..
Sepanjang tahun ni pon aku da banyak bersedih..sedih dengan sikap aku..
dengan persepsi orang terhadapku dan macam2 lagi..
Biiznillah aku akan cuba ubah...HOPE SO..AMIN.....

KEMBALI SENYUM

Peristiwa yang agak bermakna gak laaa lam hidup aku..

16 November 2009 gak..

Seseorang telah merendahkan egonya lastly..

Dia minta maaf kat aku atas apa yang dah berlaku awal tahun hari tu..
ada la kisah yang telah merubah hidup aku partially awal taon ni..

tapi aku tak tau la asal dia minta maaf sebenarnya..
Is him sincere ataupun sebab nak exam..?? maklumlaa SPM kan..
tapi aku accept his apology..
bagi aku, aku tak berhak mempersoalkan keikhlasan dia..

asal kitorang dah berbaik smula OK...
Whatever it is..
smoga smua calon SPM taon ni dapat straight A...

Jamuan kelas yang superb!!



Venue: Kelas 4IS
Time: 10 pagi - 12 tengah hari
Guess: Para pentadbir, guru2, pelajar 4IS
Menu: Nasi minyak.. (catering lowh...)

16 November 2009
satu lagi event kelas yang memang happening..
setelah bertitik tolak ngan guru kelas, En. Abdul Aziz bin Ibrahim jamuan kelas lastly wat kat kelas...
our mastermind, Haikal arah kitorang tuk susun meja, amik pinggan mangkuk utk cikgu2 and so on...
MeMang bestla gak jamuan ni..












mmg happening gler laa jamuan akhir thun kelas ni..
utk mnambahkan happening tuu, mc jamuan a.k.a Haikal memperkenalkan game 'PENCALONAN TOKOH'... game ni senang je..
kitorang kne calonkan nama dak2 kelas yang mnepati kriteria pncarian tokoh..
Antaranya:-
-Tokoh Tidur
-Tokoh Skema
-Tokoh Ayu
-Tokoh Control Macho
and so on..
Aku CALONKAN nama aku lam TOKOH SKEMA malangnya aku laa orang first yang kena tendang,..nasib badan..

then, kitorang main game 'TRUE OR DARE'
ni lagi happening!!
tapi happening bertukar menjadi PENING ble salah sorang dak kelas aku tanya soalan yang memang aku spot slama ni...
"BAKPO AKU SUKA MEMBANTAH???"
aku pon jawab laa...(xingat laa pe skema dia...) tapi suasana yang memang happy gler tadi jadi suram dengan soalan tadi...
Kitorang ingatkan panas sampai ke petang tapi hujan di tengah hari...huhuhu..
papepon, aku nak minta maaf kat pihak yang terlibat,...


so sorry..

papepon,,kenangan belajar lam kelas nie mmg InsyaAllah aku takkan lupakan...
THX KORANG!!!

Sunday, November 8, 2009

EXAM FEVER!!!






sekarang ni final exam melanda kat skola aku..
even aku kitorang da suda jawab bberapa paper..
tapi banyak lagi yang tak suda lagi...
Yang da lepas:
~BHS MELAYU
~BHS INGGERIS
~SEJARAH
~P.QUR'AN SUNNAH
~P.SYARIAH ISLAMIAH 2

Tu yang da lepas...yang belum lagi:
~BHS ARAB TINGGI
~P.SYARIAH ISLAMIAH 1
~PHYSICS
~BIOLOGY
~CHEMISTRY
~MATHEMATICS
~ADD MATH

aku tak ready langsung exam ni... banyak gak paper yang aku kantoi..
yang boleh jawab mmg konfiden la tapi not over-confident takut takabbur pulak..
papepon aku just mengharapkan yang terbaik la untuk final exam ni...
INSYAALLAH....

Tawakkal aje lah...


Aku xtaw nak tulis apa pom sebenarnya..
Just coretan di pagi bebuta...huhuhu
Skrang ni aku tengah dilanda exam fever..
aku nak study tapi tak tawla nape hati aku ni ada je benda tak kena..
macam2 benda aku fikir..




Latest news, aku dikejutkan dengan something, aku dapat "TOKOH ASRAMA"...
xpernah pon terfikir yang akan sampai jadi macam ni sekali..
aku tak rasa pon sgala usaha aku selama ni dapat pengiktirafan macam nie.
walaupun anugerah ni just peringkat asrama, I appreciated that..
Dengan penganugerhan ni, membuatkan aku lagi semangat untuk menjadi seorang yang mampu managed people to the true pathway..
Chewah!!!